Parçalı Muhabbet Kuşu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  1. Ana Sayfa
  2. Hayvanlar Alemi

Parçalı Muhabbet Kuşu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

0

Renk renk tüyleriyle her biri birbirinden farklı olan muhabbet kuşlarındaki bu çeşitliliğin sebebini düşündünüz mü? Muhabbet kuşlarında tüy rengi ve cere rengi gibi özellikleri belirleyen çeşitli mutasyonlar görülür. Örneğin kimi mutasyonlarda erkek muhabbet kuşları genelin aksine mavi değil, pembe cere rengine sahip olabilir. Buna ek olarak tüy renginde meydana gelen mutasyonlardan dolayı kobalt muhabbet kuşu, sarı yüzlü muhabbet kuşu ve bu yazıda ele alacağımız parçalı muhabbet kuşu gibi türler ortaya çıkmıştır.

Parçalı Muhabbet Kuşu Türleri Nelerdir?​

Parçalı muhabbet kuşları vücutlarında farklı renkleri bir arada bulundururlar. Bu kuşlar kendi aralarında 4 türe ayrılmıştır:

🐦 Çekinik Parçalı Muhabbet Kuşu​

Çekinik parçalı muhabbet kuşlarında gövde iki ayrı renkten oluşur. Gövdede bulunan renkler belirli bir desen oluşturmazlar, genellikle leke şeklinde görülürler. Çoğunluğunun karın bölgesinde orijinal tüy rengi görülürken gövdenin kalanında kök rengi kendisini gösterir. Örneğin kök rengi beyaz olan bir kuş çekinik parçalıysa gövdesinin büyük kısmı beyaz olacaktır.

Bu türü diğerlerinden ayıran önemli özelliklerden biri de kanattaki renklenmelerin düzensiz oluşudur. Bu kuşlarda birbirini takip eden çizgi çizgi kanatlar görülmez, bunun yerine kanatlarda noktalar halinde renklenmeler görülür.

Çekinik parçalı muhabbet kuşu göz çevresine bakılarak da diğer muhabbet kuşlarından ayırt edilebilir. Bu kuşlarda iris halkası bulunmaz. Bununla beraber cere rengi de mutasyona bağlı olarak farklılaşmıştır. Çekinik parçalılar da erkeklerin gagaları yetişkin olsalar bile mavi yerine pembe renklidir. Bazı erkeklerde cere rengi mor olabilir.

Bu kuşların kuyrukları da diğer türlerden farklıdır. Çekinik parçalıların kanatları kısadır ve buradaki tüyler renksizdir.

🐦 Baskın Parçalı Muhabbet Kuşu​

Baskın parçalı muhabbet kuşu çekinik parçalılara benzer olarak gövdelerinde iki farklı renk taşırlar. Bununla beraber bu kuşların tüylerinde belirgin desenler görülür. Erkeklerinin cere rengi de çekinik parçalıların aksine mavidir. Karınlarında renk şeridi olduğunu fark edebilirsiniz. Bu şerit bazı kuşlarda karnı tamamen kaplayacak kadar büyük olabilir. Böyle kuşlarda şeridin varlığını fark etmek biraz daha zor olacaktır. Baskın parçaları muhabbet kuşlarında iris halkası da bulunur.

Bu noktada baskın parçalılar içinde yer alan çift faktör baskın parçalılardan da bahsetmemiz gerekiyor. Çift faktör baskın parçaları muhabbet kuşları yukarıda özelliklerini açıkladığımız baskın parçalılardan biraz daha farklıdır. Bu tür kuşların kanatlarında ve kafalarında desen görülmeyebilir veya çok az görülür. Tüylerin çoğunluğu kök rengindedir.

🐦 Temiz Kanat Parçalı Muhabbet Kuşu​

Temiz kanat parçalı muhabbet kuşu çekinik ve baskın parçalılardan lekesiz veya neredeyse lekesiz tüyleriyle ayrılırlar. Temiz kanatların gövde ve tüyleri kök rengini yansıtır. Kimi zaman kuyrukları da kök rengindedir. Bu kuşların başlarının arkasında tüy rengini gösteren ufak bir yama olduğunu fark edebilirsiniz. Bu yama boyun bölgesinde de karşınıza çıkabilir.

Bu türde erkeğin cere rengi klasik cere rengiyle aynıdır, yani mavi renklidir. Temiz kanatlarda cere mavisi daha koyu bir tonda olabilir. Dişilerinin cere rengiyse açık mavi veya beyazdır. Belirli mutasyonlarda dişilerin ceresi bronz rengi olur. Göz çevresinde açık renk iris vardır ve ayakları mavi/gri renktedir.

🐦 Koyu Gözlü Düz Renkli Muhabbet Kuşu​

Koyu veya siyah gözlü düz renkli parçalı muhabbet kuşu vücudunun her yerinde tek renge sahiptirler. Yine de yanaklarında beyaz renkli lekeler görülebilir. Köken rengine göre ya düz sarı ya da düz beyazdırlar. Bu türün ayırt edici özelliği gözlerinin çevresindeki irisin koyu renkli olmasıdır. İris rengi kuş yaşlandıkça açılma göstermez ve her zaman siyah kalır.

Koyu gözlü tek renk muhabbet kuşları temiz kanatlar ve çekinik parçalıların çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Albinizm taşıyıcısı olan bir kuş ve albino/lutino kuşların çiftleşmesi de bu türden yavrular verebilir.

Erkeklerinin cere rengi mavi veya morken dişilerin cereleri beyaz ve kahverengi arasındaki bir skalada değişir. Ayak rengi de açıktır ve ayakları diğer kuşlara göre daha büyük olabilir. Koyu gözlü düz renkli bir muhabbet kuşunuz varsa büyük ihtimalle cinsiyeti erkektir.

Not: Albino ve lutino muhabbet kuşları ile sıklıkla karıştırılan bu türü ayırt etmek için göz rengine bakın. Koyu gözlü düz renklilerin gözleri siyahken albino ve lutino kuşların gözleri kırmızıdır.

içeriğimizi oylayın

Yorum Yazın