Pisa Kulesi Neden Yamuk? Pisa Kulesi Hakkında Bilgi

Pisa kulesi neden yamuk? Sorusu, yüzyıllardır insanların aklında. Peki, dışarıdan yamuk bir görüntüsü olan ancak bir türlü yıkılmayan bu kule neden yamuk? Neden yıkılmıyor? Bu soruların cevabı her ne kadar şans veya olağanüstü güçler ile bağdaştırılsa da asıl kaynağı ‘’Mimari’’dir. Peki, cevaplar nelerdir? Tüm detaylar, yazımızda.

Pisa Kulesi Neden Yamuk?

Pisa Kulesinin yamuk olma sebebi inşa edilen toprağın elverişsiz olmasından kaynaklanır. Pisa Kulesi 1173 yılında inşasına başlamasına rağmen ilk iki kat yapıldığında kule eğik değildir. 3. kat inşa edilmeye başlandığında 1178 yılında eğilmeye başlar.

Pisa Kulesi Nasıl Yıkılmıyor?

pisa kulesi nasil yikilmiyor

Pisa Kulesi’nin yıkılmama sebebi ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için yamuk olmasına rağmen yıkılmasını engelliyor. Güvenlik nedeniyle 1990- 2001 yılları arasında proje çalışmaları ile ziyarete kapatılmıştı.

Pisa Kulesi’ni kurtarmaya yönelik çalışmanın en önemlisi, 1993 yılında 4.47 dereceyle rekor eğime ulaşan kulenin kuzey kaidesinin altına toplam da 599 ton ağırlığında 94 karşıt ağırlığın yerleştirilmesiyle gerçekleşti.

2001 yılında yapılan çalışma ile bu eğimin 4,1 metreye düşmesi sağlandı ve o yıl Pisa Kulesi halka tekrar açıldı.

Pisa Kulesi Hangi tarafa Eğik?

Pisa Kulesi’nin eğik olduğu taraf, bittiği tarihten beri güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Eğik olmasının temel sebebi zemindeki yumuşak toprağın olmasıdır. Kule yaklaşık olarak 100 yılda bir 0,7 cm eğilmeye devam ediyor.

Pisa Kulesi Hala Eğiliyor Mu?

Pisa Kulesi’nin eğimi sabitlik kazanmış olsa da 100 yılda bir yaklaşık 0,07 cm eğilmeye devam eder. Şu anda kulenin eğimi yaklaşık 3.99 ile 4.00 arasındadır. Pisa Kulesi 300 yıl daha yıkılmayacağı tahmin ediliyor.

Pisa Kulesi Hangi Ülkede ve Şehirde?

İtalya’nın Toskana bölgesi Pisa şehrinin Campo dei Miracoli (mucizeler meydanı) meydanında yer alıyor. Kulenin yapımı 1174 yılında başlanmış ve savaş nedeniyle ara verilerek toplam 198 yılda tamamlanmıştır.

Kule üst üste bindirilmiş 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. Yüksekliği 56 metreyi bulan yapıda 294 adet basamaklı merdiven bulunur. En üst katında çanlar yer alır.

Pisa Kulesi’ni Kim İnşa Etti? Kaç Yıl Sürdü?

12. yüzyılın ortalarında kilisenin önde gelenlerinin desteği ile başarının ve zenginliğin temsilini niteleyen bir yapı olarak tasarlanmıştır. Savaş sebebi ile ara verilmesi ile beraber yapım aşaması 198 yıl sürmüştür.

Dünyanın en çok ziyaret edilen turistik yapılardan biri olan Pisa Kulesi, UNESCO tarafından dünya mirası listesinde yer alır.

Pisa Kulesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Pisa Kulesi giriş ücreti 18 Euro (İnternet sitesi üzerinden satın alındığında geçerli olan fiyat) fiyatına bilet alındığında sadece giriş katını gezebilirsiniz.

Güvenlik sebebi ile 8 yaşın altında olan çocuklar Pisa Kulesi’nin tepesine çıkamazlar. 8 ile 18 yaşları arasında olan çocuklar ise yetişkin kişiler ile kule gezintisine devam edebilirler.

Pisa Kulesi Hakkında İlginç Kısa bilgiler

pisa kulesi hakkinda kisa bilgiler
pisa kulesi hakkinda kisa bilgiler
  • Sadece Pisa kulesi değil, Pisa şehrinde yer alan başka kuleler de eğridir. Örneğin ST. Michele Dei Scalzi ya da ST. Nicola çan kuleleri gibi.
  • Galileo 1565 yılında Pisa Kulesi’nde vaftiz edilmiştir.
  • Kulenin mezarlığı, Kudüs’te yer alan bir tepeden getirilen 53 gemi yükü toprağı ile oluşmuştur.
  • Kule 1990 ile 2001 yılı arasında onarım için kapatıldı.
  • Topraktaki çökme nedeniyle yıkılma aşamasına gelen kuleye yaklaşık 20 milyon sterlinlik proje sayesinde kurtarılmıştır. Yapılan proje sonunda kule yaklaşık 45 cm düzleştirildi.
  • Kulede toplam 7 adet çan bulunuyor.
  • 1987 yılında UNESCO tarafından dünya miraslar listesine alındı.
  • 2001 yılında turizme açıldı.
  • 8 katlı turistik yapının yüksekliği 55 metre, çapı ise 16 metredir.
  • Kulenin ilk katında bulunan duvarların kalınlığı 4 metre, sonraki duvarların kalınlığı ise 2 metredir. Yapılan duvarların hepsi mermer ile kaplanmıştır.
  • Kulenin derinliğine bakanlar sadece 3 metre olduğunu görür.
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın