Port Nedir? Port Çeşitleri ve Yönlendirmesi Güncel Bilgi 2024

Port, bilgisayar ve iletişim dünyasında ilk düşünülen ve fiziksel bağlantıda kullanılan ara birimdir. Portlar yardımı ile bağlı olan makinaya ‘’Data’’ gönderebilir ve bu işleyişi kontrol altında tutabilir. Port kısaca makinalar arasında iletişim kurmayı sağlayan ara birimlerdir.

Port Hatası Nedir?

Port hatası, bilgisayardan kaynaklı bir sorun değil, genelde kullanılan internet sağlayıcısı kaynaklı bir sorundur. Sistemde port yanlış yere vurulmuş olabilir. Yani kişiye atanan port, kişiye gitmemesidir.

Bilgisayara DNS verilmesi problemi genellikle çözmez. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında ilk yapılması gereken modemi kapatıp açmaktır. Modem kapatılıp açıldıktan sonra yeniden kurulması gerekir. Bu işlem işe yaramazsa internet sağlayıcısına ulaşmak gerekir.

Yetkili kişi modem üzerine ping yollar ve sorunun kaynağını tespit etmeye çalışır. Tespit edemiyor veya atılan pinge cevap gelmiyorsa, arıza bildirimi yapılıp bir ekip yollanır. Ekip sorunun kaynağını bulup sıkıntıyı ortadan kaldırır.

Keşfedin: Samsung Ekranda Pembe Leke Neden Olur? 2024 Kesin Çözümü

Port Yönlendirme Nedir?

Port yönlendirme, istenmeyen trafiği ağlardan uzak tutmaya yarayan etkili bir araçtır. Dahili olarak çok sayıda IP ve port kullanılmasına rağmen ağların, tüm harici haberleşmeleri için sadece bir IP adresi kullanılmasına izin verir.

Port yönlendirme, IP adresini korumanın en iyi yoludur. Hem hizmetten yararlananları hem de sunucuları, şifre kırmalarına karşı koruma görevi görür. Port yönlendirme ağdaki hizmetleri ve sunucuları gizler. En önemlisi ise ekstra güvenlik katmanı sağlar.

Port Yönlendirme Çeşitleri

Port yönlendirme çeşitleri farklı görevler ve amaçlar doğrultusunda ayrılır. Başlıca 3 port yönlendirme bulunur.

  • Yerel yönlendirme: Port yönlendirmenin en yaygın kullanılan formu olarak bilinir. Bilgisayarda bulunan istemci uygulamasından veriyi güvenle yönlendirmesini sağlar. Kullanıcıya güvenli bir yoldan başka sunucuya bağlanmasına olanak tanır. Belirli sayfaları engelleyen güvenlik duvarı, yere port yönlendirmesi kullanıldığında bu duvarı atlatmasını sağlar.
  • Uzak yönlendirme: Bu tip port yönlendirmesinde, uzak sunucuda bulunan TCP portuna bağlanmasına olanak tanır. Dahili bir web sunucusuna uzaktan erişimini sağlamada kullanışlıdır.
  • Dinamik yönlendirme: Bu portu kullanan kişi sayısı oldukça azdır. Güvenlik duvarı gözeneklerini kullanarak duvarının aşılmasına izin verir. Bu tip portlar genelde kahve dükkanlarında veya otel gibi güvenliği belli olmayan ağlara bağlanarak güvenliği artırmak için kullanılır.

İlginizi Çekebilir:

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın