Psikolojik Danışman ve Psikolog Farkı Nedir? Aynı Mı?

Psikolojik danışman ve psikolog farkı, a psikolojik danışman üniversitenin lisans bölümünü okurken eğitim fakültesinde ders görürken; psikoloji mezunları lisans eğitimlerini edebiyat ya da fen-edebiyat fakültelerinde görürler. Bu fakülte ayrımı bile iki bölümün arasında bulunan farkı açıkça göstermektedir. Bu farkı anlamak için fakültelere vakıf olmak gerekmektedir.

Psikolojik danışman; eğitim dersleri ile birlikte psikolojik hizmetler dersi almaktadır. Bunu da eğitim fakültesi kapsamında yapmaktadır. Psikolojik danışmanın temel görevi, ortaya çıkabilecek sorunları önlemek ya da danışma yaparak sıkıntıyı yavaş yavaş gidermektedir. Fakat psikoloji dalı ise, psikolojik rahatsızlıklar üzerine odaklanmış, insanların ruhsal problemlerini çözmeye odaklanmıştır.

Psikolojik Danışman Kimdir?

Psikolojik danışman, yukarıda da belirtildiği gibi üniversitelerin eğitim fakültelerinde lisans programlarını tamamlamaktadırlar. Burada eğitim dersleri ve psikolojik danışman olabilmek için atılacak adımların dersleri verilmektedir. Psikolojik danışman, özellikle okul içerisinde yaşanabilecek problemleri ya da bir danışanının yaşadığı problemi aşma adına ona bir destek olma adına varlığını sürdürmektedir.

Psikolojik danışmanların ilaç yazma yetkileri bulunmamaktadır. Bununla birlikte psikolojik danışmanlar kesinlikle sınırları içerisinde bulunmayan hastalıkları teşhis ve tedavi sürecine girişememektedir. Çözümünü veremeyeceği ruhsal hastalıkları psikolog ya da psikiyatriste yönlendirmekle mükelleftir.

Bu durumda danışma ve sorunları önleyici faaliyetlerinin bulunduğu açıkça görülmektedir. Son olarak özellikle eğitim sektöründe “okul psikolojik danışmanı” diğer adıyla “rehber öğretmen” olarak görev yapma hakları bulunmaktadır.

Psikolog Kimdir?

Psikolog, ruhsal bozukluklar ve bu rahatsızlıkların üzerine uzmanlaşmış kişilere denmektedir. Fakat psikiyatristler ile karıştırılmamalıdır. Eğer bir hastanın rahatsızlığı bulunuyorsa psikolog ilaç yazma yetkisine sahip değildir. Bu tür durumlarda en yetkili mercii psikiyatrist olarak bilinmektedir. Psikolog için, biraz daha içsel dünyanızda sizi yolculuğa çıkarıp, sorunların kaynaklarını görmenizi sağlayacak bir yardımcı olarak adlandırılabilmektedir.

Fen edebiyat fakültesinde yer alması öğretmenlik yapabilir anlamına gelmemektedir. Psikolojik danışmanlar gibi okulda bu işlemi göremezler. Çünkü psikologlar eğitim derslerini almamış kimseler olarak bilinirler. Ruhsal hastalıklarını çözümleme ve problemlerin çözümlerini danışma yaparak anlama yetkisine sahiptir. Eğer yetkisi dışında bir durum olursa da psikiyatriste yönlendirme yapması gerekmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın