Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; bireyi tanımak ve kendisini tanımasını sağlamak, problemlerini çözmesinde ve kendini gerçekleştirmesinde yardımcı olmak, çevreyle uyumunu sağlamak gibi amaçlara hizmet eden bilimsel, sistemli ve profesyonel ruh sağlığı hizmetidir. Bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak çok geniş ve kapsamlı bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır ve bu alanın verdiği hizmetlerde temel taşlardan biridir.
PDR, üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarında eğitimi verilen bir anabilim dalıdır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler öncelikle rehberlik ve psikolojik danışmanlık programı bulunan bir üniversiteye başlamalı ve o üniversiteden başarılı bir şekilde mezun olmalıdır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunları, ruh sağlığı alanında çalışan uzman kişilerdir.
İçindekiler
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ne İş Yapar?
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunu ne iş yapar sorusunu, en geniş anlamıyla şöyle cevaplayabiliriz: Bu kişiler insanların rehberliğe ya da danışmaya ihtiyaç duyduğu her türlü konuda onlara bilimsel ve profesyonel bir psikolojik hizmet sağlar. Bununla birlikte daha detaylı bir cevap verilecek olursa;
- Bir psikolojik danışman ya da rehber öğretmen bireylerin problemlerinin çözümünde yol gösterici olarak çalışmaktadır.
- Bireyleri tanımak ve kendilerini tanımalarını sağlamakta yardımcı olmaktadır. Kendini tanıyan birey problemlerini ve onların nedenlerini de daha iyi anlayabilmektedir.
- Kişilerin içinde yaşadığı toplumun bir üyesi olabilmesi için çaba sarf etmektedir.
- Kişilerin kendi kendine yetebilir bağımsız bir birey olmaları, seçimler yapabilmeleri konusunda uğraş göstermektedir.
- Bireyin ilgi, yetenek ve kapasitesini fark etmek ve kendisinin fark etmesini sağlamak için çalışmaktadır.
PDR Dersleri Zor Mu?
PDR dersleri zor mu sorusunun cevabı kişiden kişiye değişmektedir. Kimileri için PDR dersleri zorken, kimileri için kolaydır. Bu sorunun cevabının kişiden kişiye göre değişmesinin nedeni noktasında birçok faktör devreye girmektedir. Söz konusu faktörler; PDR öğrencisinin kapasitesi, bölüme olan ilgisi, dersler için çaba gösterme düzeyi vb. şeklinde sıralanabilmektedir.
Bununla birlikte, örneğin tıp gibi bazı bölümlerde derslerin zor olduğuna dair genel olarak kabul gören bir yargı bulunmaktadır. Sorunun cevabını bu anlamda düşünecek olursak PDR derslerinin zor olduğuna dair genel bir yargı bulunmazken; okuması kolay bir bölüm olduğuna dair yaygın bir fikir bulunmaktadır. Burada bahsedilen kolaylık yalnızca derslerin zorluk derecesi açısından değil, örneğin maddi imkânları zorlamaması gibi farklı açılardan da değerlendirilerek karar verilmiş bir fikirdir.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Maaşları
Psikolojik Danışmanlık ve rehberlik maaşları çalışılan kuruma göre değişiklik göstermektedir. Kurumlara göre maaş sınıflandırması yapmadan önce bilinmelidir ki özel sektör ve kendi işini kurup çalışmak isteyenler için net bir maaş söylenememektedir. Dilerseniz şimdi maaşları öğrenelim;
- Ortaokul ve lise gibi devlet okullarında psikolojik danışmanlık ve rehberlik maaşı: 4.000 – 4.500.
- RAM’da psikolojik danışmanlık ve rehberlik maaşı: 5.500 – 6.500.
- Özel sektörde psikolojik danışmanlık ve rehberlik maaşları: 2.000 – 7.000.
PDR Mezunu Nasıl İş Bulur?
PDR mezunu başta MEB’ e bağlı devlet okulları, özel eğitim kurumları, rehberlik ve araştırma merkezleri, özel psikolojik danışma merkezleri gibi kurumlar olmak üzere çeşitli kurumlarda iş bulabilmektedir. Bununla birlikte çok sayıda PDR mezunu bulunmaktadır. Bu alanda iş bulabilmek isteyen bir kişinin diğerlerinin arasından seçilmesi ve öne çıkması gerekmektedir. Bu da kendini geliştirmekle mümkündür.
Bu kadar çok mezun arasından iş bulabilmek için 4 yıl boyunca yalnızca okula gidip sınavları vermek her zaman yeterli olamamaktadır. Bir PDR’cinin alanda kendisine geliştirmesi, kendisine bir şeyler katmak için çabalaması gerekmektedir. Dolayısıyla PDR mezunu nasıl iş bulur sorusunun cevabı, donanımlı bir şekilde mezun olarak şeklinde de cevaplanabilir. Yalnızca bir iş bulmak için değil, işini iyi yapan bir psikolojik danışman olmak için de aynı durum geçerli olmaktadır.
PDR Sürecinde ve Danışmanlıkta Kullanılan Bilim Dalları Nelerdir?
PDR sürecinde ve danışmanlıkta kullanılan başlıca bilim dalları şunlardır:
- Psikoloji (Ruh bilimi)
- Sosyoloji (Toplum bilimi)
- Pedagoji (Eğitim bilimi)
- Sosyoloji (Toplum bilimi)
- Antropoloji (İnsan bilimi)
- Sosyal Psikoloji (Toplumsal ruh bilimi)
- Ekonomi
Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açmak Nasıl Olur?
Psikolojik danışmanlık merkezi açmak belirli şartları ve belirli süreçleri içermektedir. Bu şartlardan en önemlisi gerekli eğitimleri almış olmaktır. Eğer tüm şartlar uygunsa süreç bir mali müşavir ile görüşüp psikolojik danışmanlık adı altında faaliyet verecek bir merkez kurulmak istendiği söylenerek başlamaktadır. Daha sonra şirket türüne ve ofisin yerine karar verilmektedir.
Sonrasında gerekli belgeler mali müşavir tarafından hazırlanmaya başlanmaktadır. Bu esnada sonuçta psikolojik danışma merkezi bir işletme olacağından belediye ruhsatı almak gerekmektedir. Ruhsat alma süreci uzun ve yorucu olabilmektedir. Bu süreçten ve belgelerin hazır olmasından sonra, ofis dizaynı ve çalışacak ekip de hazırsa faaliyet göstermeye başlanabilmektedir.
Pdr Mezunu Hastanede Çalışabilir Mi?
PDR mezunu, hastanelerin böyle bir bölümü olmadığından dolayı hastanede çalışamamaktadır. Ruh sağlığı alanında hastanede çalışabilmek için; 6 yıllık bir eğitimle tıp fakültelerinde bulunan psikiyatri bölümü mezunu olmak ya da 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Bununla birlikte Klinik Psikoloji yüksek lisans programlarına PDR mezunlarını kabul eden üniversiteler bulunduğundan dolayı bu alanda yüksek lisans yapıp hastanelerde çalışan PDR mezunları bulunmaktadır.
Pdr Mezunu Kendi Yerini Açabilir Mi?
PDR mezunları kendi yerlerini açabilmektedirler. Ancak bunun için 4 yıllık lisans eğitimlerini bitirdikten sonra bir alanda uzmanlaşmak adına yüksek lisan yapmaları ya da belirli eğitimler almaları gerekmektedir. Bu ikisinden herhangi birini yapmayan bir PDR mezunu kendi yerini açamaz. Örneğin; aile danışmanlığı merkezi açmak için aile danışmanlığı alanında yüksek lisans yapmak ya da 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimi almak gerekmektedir.
Pdr Mezunu İlaç Yazar Mı?
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunu, tıp fakültesi bitirmediğinden dolayı ilaç yazamamaktadır. Aynı şekilde psikoloji mezunları da ilaç yazamamaktadır. Ruh sağlığı alanında ilaç yazabilenler yalnızca 6 yıllık bir eğitimle tıp fakültelerinin psikiyatri bölümünden mezun olmuş psikiyatrlardır.
Pdr Mezunu Pedagog Olabilir Mi?
PDR mezunları pedagog olabilmektedir. Pedagoglar aslında pedagoji mezunları olarak tanımlanmaktadır. Ancak Türkiye’de pedagoji bölümü bulunmamaktadır. Türkiye’de pedagog olmak için psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü okumak gerekmektedir. Bu nedenle PDR mezunu pedagog olabilir mi sorusunun cevabı, evet şeklinde olmaktadır.
PDR Bölümü Mezunu Sosyal Hizmet Uzmanı Olabilir Mi?
PDR bölümü mezunları sosyal hizmet uzmanı ya da sosyal çalışmacı olarak çalışabilmektedirler. Bu durumda çalıştıkları kurumlar Sosyal Hizmetler Kurumu’na bağlı olan anaokulları, kreşler, yurtlar, toplum merkezleri gibi yerler olmaktadır. Bununla birlikte aynı kurumlarda psikolojik danışman olarak da çalışabilmektedirler.
Pdr Mezunları Kaymakam Olabilir Mi?
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunları kaymakam olabilmektedir. Kaymakam bir ilçenin genel yönetiminden sorumlu kimse olarak tanımlanabilmektedir. Kimi bölümlerden mezun olanlar yüksek lisans şartı olmadan kaymakamlık için başvuru yapabilmekte ve kaymakam olabilmektedirler. Psikolojik Danışmanlık ve rehberlik mezunları da yakın bir tarihte bu bölümler arasına katılmıştır
2019 yılına kadar PDR mezunları kaymakam olamamaktaydı. Ancak 2019 yılı Nisan ayında yayınlanan resmi yazı ile PDR mezunlarına kaymakam olabilme hakkı tanınmıştır. Sonuç olarak; 4 yıllık psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisans programını bitirenler gerekli şartları ve başvuruları yerine getirerek kaymakam olabilme hakkı kazanmaktadırlar.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Psikolog Olabilir Mi?
4 yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayan ve gerekli aşamaları geçerek yüksek lisansa giden bireyler, psikolog olabilmektedir. Bunun için psikoloji alanından yüksek lisans yapma şartınız vardır. Eğer, psikolojiden yüksek lisans yapılmazsa “Psikolojik danışman” unvanınız olur.
PDR Mezunu Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Yapabilir Mi?
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, mezunu bir birey klinik psikoloji programında yüksek lisans yapabilmektedir. Bunun için hiçbir engel bulunmamaktadır.
PDR Kaç Yıllık?
4 yıllık bir lisans programıdır. İki senelik olarak araştırılsa da iki senelik bir bölüm değildir. Literatürü buna elverişli değildir.
PDR Sayısal Mı? Sözel Mi?
PDR bölümü ne sayısal ne sözeldir. Eşit ağırlıktan yeterli puanı alan bireyler, bölüme girmeye hak kazanmaktadır. Bunun için de matematik ve Türkçenizin kuvvetli olması lazım.