Evde Nişasta Yoksa Nişasta Yerine Ne Kullanılır?

Nişasta yerine pirinç unu ya da ararot tozu kullanabilirsiniz. 2 üründe nişastanın yerine geçebilir. Ararot malzeme sosunu, yiyeceği ya da çorbayı katılaştırmak için kullanılır. Nişastalı tariflerde nişasta yoksa rahatlıkla yerine geçebilir.

1 Yemek Kaşığı Nişasta Yerine Kullanılır?

1 yemek kaşığı nişasta yerine, 1 yemek kaşığı pirinç unu kullanabilirsiniz. Pirinç unu nişastanın yerini alırken tadına da fark katacaktır. İsterseniz ararot tozu da kullanabilirsiniz, nişastanın yerine geçer.

Nişasta Yerine Un konur Mu?

Nişasta yerine un kullanmak doğru olabilir. Evde yemek yaparken kıvam katmak ya da vermek için nişasta yerine un kullanmakta sakınca yok. Muhallebi gibi tatlı yapımlarında kıvamını sağlamak için nişasta bulunmuyorsa un kullanılabilir.

Nişasta yerine en uyumlu un mısır unudur. Kıvamını bozmadan tarifi uygulayabilirsiniz. Mısır ununuz da yoksa ararot tozu kullanabilirsiniz. Ararot; soslarda kıvam tutturma, yiyeceğin ve çorbanın kıvamının tutmasında kullanılabilir.

Tatlıya Mısır Nişastası Konur Mu?

Belli başlı tatlılara mısır nişastası konabilir. Kıvam katmak ya da lezzetini değiştirmek için konabilir. Supangle, muhallebi, etimek tatlısı, kedidili pastası ve bazı kurabiyelerde kullanılabilir. Nişasta daha ince bir yapıya sahip olduğu için tatlıda daha berrak ya da cam gibi olacaktır.

İlgili içerik: Nişasta Kilo Aldırır Mı? Buğday veya Mısır Nişastası?

Nişasta Yoksa Sütlaca Ne Konur?

Nişasta yoksa sütlaca, pirinç unu koyabilirsiniz. Ayrı bir kâsenin içine süt koyun ve pirinç unu ekleyip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe alıp kâsenin içine ekleyip ısı dengesini oluşturun. Isı dengelendikten sonra kâsenin içindeki karışımı tencereye dökün.

Bu yöntem ile hem nişasta kullanmanıza gerek kalmaz hem de kıvamını kolaylıkla tutturabilirsiniz. Fakat önerilen yöntem nişasta kullanarak uzun süre sütlacı karıştırmaktır. Bu yöntem ile tatlınız daha lezzetli olur.

Patatesten Nişasta Olur Mu?

Patatesten nişasta yapmak mümkündür. Orta boyda herhangi bir patatesi seçmeniz uzun süreli saklamanıza yardımcı olur. Patatesten nişasta yapmak için öncelikle Çürümüş olan patatesleri aradan çıkarın.

Kalan patatesleri yıkayıp uygun bir alet ile ezebilir ya da rendeleyebilirsiniz. Mekanik rendeler ya da kıyma makineleri rendelemek için uygundur. Bir patates için bir bardak suyu su kullanın. Rendelenmiş ürünü iyice karıştırın. Bu işlem yapılırken patateste olan nişasta yıkanır. Kalan patateslerin içinde kalan sıvıyı gidermek için elek ile iyice süzün. Tortu dibinde kalmalıdır. Oluşan beyaz tabaka nişastadır. Kirli renk oluştuysa suyu yukarıdan dökerek temiz su ile yıkamanız gerekir. Bu işlemi, nişasta temizlenene kadar devam etmeniz gerekir. Kalan suyu boşaltın, nişastayı alıp hafifçe sıkın ve kuruması için önceden hazırladığınız bir kâğıdın üzerine serin.

Birkaç gün kurutmaya bıraktıktan sonra karıştırın. Elde ettiğiniz toz hafif sarı renkte olması normaldir. Endüstriyel ölçekte üretildiğinde de bu renkte çıkar. Fakat, rengini kimyasallar ile değiştirebilirler. Evde hızlı şekilde kullanmak için ıslatmanız gerekir. Kuru olmasına ihtiyacını varsa fırına atıp 40 derecenin altında ısıtabilirsiniz, dereceyi artırırsanız elde ettiğiniz ürün bozulabilir.

İlginizi çekebilir: 3 Hızlı Adımla Krem Şanti Koyulaştırma

Pirinç Unu Nişastayla Aynı Mı?

Nişasta ve pirinç unu aynı şeyler değildir. Nişasta, bitkilerin ürettiği glikoz fazlasını depolama şeklidir ve sadece bitkiler tarafından üretilir. Pirinç unu ise, pirincin değirmende öğütülmesidir. Pirincin içinde de nişasta bulunmasına rağmen genelde sanayide ya da bebek mamasında kullanılır.

Pirinç unu ve nişasta birbirine çok benzese de aralarında farlılıklar bulunur. Nişasta bitkilerden elde edilir, bunun içine pirinçte dahildir. Fakat pirincin içinde yer alan nişasta farklı bölgelerde kullanılır. Pirinç unu elde etmek için öğütülmesi gerekir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın