Şeker Karışım Mıdır? Saf Madde Midir? Yoksa Çözelti Midir?

Şeker karışım mıdır? Saf Madde midir? Sorusunun cevabı fiziksel yollarla kendisinden başka maddelere ayrıştırılamayacağından dolayı saf maddedir. Şeker; birçok gıda bulunan, gıdalara tat katan çözünür karbonhidratlar olarak tanımlanabilmektedir. Yiyeceklerimizin vazgeçilmezleri arasında olan şeker hakkında merak edilenlerden biri de, saf madde mi yoksa karışım mı olduğudur. Peki saf madde, karışım ve çözelti nedir? Şimdi bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim.

Bilindiği gibi belirli bir hacmi olan ve uzayda yer kaplayan cisimler madde olarak isimlendirilmektedir. Maddeler saf madde ve karışım olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Saf maddeler elementler ile bileşiklerden oluşmakta ve kendisinden daha basit hale getirilememektedir. Karışımlar ise saf maddelerin sabit olmayan bir oranda birleşmesiyle oluşan maddelerdir ve en az iki maddenin bir araya gelmesiyle oluştuklarından dolayı daha basit maddelere ayrıştırılabilmektedirler.

Küp Şeker Karışım Mıdır? Yoksa Saf Madde Mi?

Küp şeker, günlük hayatta kullandığımız kristal şekerden yapıldığından dolayı saf bir maddedir. Küp şeker; normal şekerin belirli kalıplara doldurulması, ardından preslenmesi ve sonrasında da kurutulması ile oluşturulmaktadır. Küp şeker üretimi sırasında, normal şekerin içerisine herhangi bir madde ilave edilmemektedir. Yalnızca işlem sırasında dağılmaması için buhar kullanılmaktadır.

Küp şekerin karışım olabilmesi için içerisinde kendisinden farklı maddelerin bulunması gerekmektedir. Şekerin içerisinde kendisinden başka bir madde bulunmamaktadır. Küp şekere dönüştürülmesi işlemi sırasında da herhangi bir madde ilavesi yapılmadığına göre küp şeker normal şekerden farklı değildir. Normal şeker de saf madde olduğundan dolayı küp şeker saf bir maddedir.

Toz Şeker Saf Madde Midir? Yoksa Karışım Mıdır?

Toz şeker, tek cins atomdan oluştuğundan dolayı saf bir maddedir. Bilindiği üzere saf maddeler elementler ve bileşikler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Elementler sembollerle ifade edilirken, bileşikler formüllerle ifade edilmektedir. Toz şeker, kimyasal ismiyle sükroz ya da sakkaroz olarak ifade edilen şekerin bir formudur. Bununla birlikte şeker kimyasal formülü C12H22O11 olan bir bileşik olduğundan dolayı saf maddeler grubundadır.

“Tuz ve Şeker Saf Maddelerdir” İfadesi Doğru Mu?

“Tuz ve şeker saf maddelerdir” ifadesi ikisi de saf maddelerin özelliklerini taşıdıklarından dolayı doğru bir ifadedir. Kimyasal ismiyle sodyum klorür olarak bilinen ve NaCl formülüne sahip olan tuz da tıpkı şeker gibi bir bileşiktir. Bileşiklerin de saf maddeler olduklarını daha önce ifade ettiğimize göre bu ifade doğru bir ifade olduğunu söyleyebiliriz.

Bir Maddenin Karışım Mı Saf Madde Mi Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bir maddenin karışım mı yoksa saf madde mi olduğunu anlamanın birkaç yolu bulunmaktadır. Bu yollardan birincisi çıplak gözle kontrol etmektir ancak homojen karışımlar da tek bir madde gibi göründüğünden dolayı her zaman doğru sonuç alınabilecek bir yöntem olmayabilir. Diğer yöntem erime ve kaynama noktalarına bakmaktır. Bununla birlikte ayırma yöntemleri kullanılarak da bir maddenin karışım olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

5/5 - (1 oy)
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın