NaCl Asit Mi? Baz Mı? Yoksa Nötr Mü?

NaCl asit mi baz mı sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; tuz pH cetvelinde nötr olarak adlandırılan 7 değerine yakın olduğundan dolayı nötrdür. NaCl, hayatın her alanında karşımıza çıkan, tuz ailesinin önemli bir üyesidir. Sofra tuzu olarak bilinir ve doğada mineral hali kaya tuzu şeklinde bulunur.

Tuz tarih boyunca hayatın sürdürülebilmesi için temel maddelerden biri olmuştur. Özellikle yemek tuzu, gıdaların uzak mesafelere bozulmadan taşınmasında ve buzdolabının olmadığı dönemlerde yemeklerin uzun süre bozulmadan saklanabilmesinde doğal bir koruyucu işlevi görmüştür.

NaCl Asit Mi? Baz Mı?

NaCl pH cetvelinde 7 değerine denk geldiğinden dolayı ne asit ne de baz değil; nötrdür. Peki asit, baz ve nötr nedir? Şimdi bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim.

Asitlik, bazlık ve nötrlük kavramları maddelerin pH değerlerin ölçülmesiyle belirlenmektedir. PH değeri ise maddelerin içerisindeki hidrojen iyonlarının yoğunluğunu ortaya koymaktadır. PH değerlerine göre düzenlenmiş ve 0-14 arasında sınırlanmış bir pH cetveli bulunmaktadır. Bu pH cetveline göre;

  • 0-7: Asit
  • 7: Nötr
  • 7-14: Baz

Sofra Tuzu Nötr Mü?

Sofra tuzu, ph değeri 7 civarında olduğu için nötr olarak bilinmektedir.

Tuz Üretimi

Günümüzde endüstriyel bir ürün haline gelen tuz, büyük tesislerde üretilmekte ve paketlenerek kullanıma sunulmaktadır. 2021 itibarı ile, dünyada her yıl 220 milyon tuz üretilmektedir. Dünyanın en büyük tuz üretim tesisi, Kanada’da bulunan Sifto Salt’tır. Ancak, toplam üretime bakıldığında, ABD en büyük üreticidir. ABD’yi Çin, Hindistan ve Kanada izlemektedir.

Türkiye Tuz Üretimi

Türkiye’nin yıllık tuz üretimi 2,5 milyon tondur. En büyük tuz havzası Tuz Gölü olup, burada yıllık yaklaşık 1,5 milyon tuz üretilmektedir. Deniz tuzu üretiminde başı çeken bölgemiz ise, İzmir Çamaltı Tuzlası’dır ve burada da yıllık 500 bin ton tuz üretilmektedir.

Ülkemizde kaya tuzu da üretilmektedir. Kaya tuzu, dünyamızın geçmiş jeolojik devirlerinde, karaların iç kısımlarında kalan göl ve benzeri su kaynaklarının buharlaşmasıyla geride kalan tuzun birikmesi sonucu oluşmuştur. Kaya tuzu, bileşimindeki farklı maddeler nedeniyle, her bölgede farklı bir içeriğe sahiptir ve marketlerde satılan ürünlerdeki renk farklılığı bu bileşim farklılığından kaynaklanır. Kaya tuzu, ülkemizde değişik havzalardan elde edilmektedir. Bu havzalar Çankırı, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Kars’ta bulunmaktadır. Bu havzalardan üretim yapan sofra tuzu tesisleri aşağıdaki gibidir:

  • Billur Tuz
  • Salina
  • Saray
  • Salti
  • Safir
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın