Geri emilim, Bowman kapsülüne geçmekte olan süzüntünün nefron kanalcıklarında ilerlerken yararlı maddelerin kanalcıkları saran kılcallara geçip, tekrardan kan dolaşımına katılmasıdır.
Geri emilim olayı aktif taşıma, difüzyon ve ozmoz ile gerçekleşir. Aktif taşıma esnasında enerji harcanır. Bundan dolayı nefron kanalcıklarının oluşumunu sağlayan hücreler çok sayıda mitokondri içerir. Proksimal tüp, distal tüp, henle kulpu ve idrar toplama kanalında gerçekleşir. Bowman kapsülünde geri emilim olayı olmaz.
Proksimal tüpte nefron kanalcıklarına; glikoz, su, amino asitler, vitamin, klor, sodyum, bikarbonat ve potasyum geri emilerek geçer. Distal tüpte klor, bikarbonat iyonlar, su ve sodyum geri emilir.
Böbreklerde Suyun Geri Emilimi Ne Demek?
Böbreklerde suyun geri emilimi, vücut suya ihtiyaç duyduğunda ADH, distal tüp hücrelerine etki eder hücre porlarını genişletir. Bu durum ise daha fazla miktarda suyun geri emilmesini sağlar.
ADH normalden daha fazla salgılanırsa, çok daha fazla suyun geri emilimi gerçekleşir. Derişik ve daha az miktarda idrar oluşturulur. Az salgılanması halinde ise az suyun geri emilimi sağlanır. Seyreltik ve daha çok miktarda idrar oluşturulur.
Ürenin Geri Emilimi Nerede Gerçekleşir?

Ürenin geri emiliminin gerçekleştiği yer, böbrek nefronlarının idrar toplama kanalları içerisinde ürenin yaklaşık olarak %50’lik bir kısmı difüzyonla geri emilir.
Geri emilim; proksimal tüp, distal tüp, henle kulpu ve idrar toplama kanalında gerçekleşir. Ürenin geri emilimi ise idrar toplama kanalında olur. İdrar toplama kanalı içerisinde, üre ve su difüzyon ile geri emilir. Geri emilim maddenin kan içerisindeki yoğunluğuna bağlıdır. Her maddenin kanda bulunan normal değerine eşik değer adı verilir.
Bir maddenin kan içerisinde bulunan yoğunluğu eşik değerden yüksekse nefron kanalcıkları tarafından geri emilmez, idrar yolu ile dışarı atılır.
Geri Emilimde ATP Harcanır Mı?
Suyun geri emilimi Henle kulpunun inen kolunda, proksimal tüpte, idrar toplama kanalında ve distal tüpte gerçekleşir. Suyun geri emilimi bu kısımlarda osmozla yapılır. Bundan dolayı olay sırasında ATP harcanmaz.
Salgılama olayı aktif taşıma aracılığı ile yapılır. Bu esnada maddeler kılcal damarlar üzerinden nefron kanallarına geçer. İlaçlar da distal tüpte yer alan süzüntüye geçer. Ardından idrar yolu ile vücuttan atılır. İlaçlar aynı biçimde vücuttan atılan maddeler içerisinde metabolik atıklar da yer alır. Bu olay ise aktif taşıma ile gerçekleştiğinden dolayı ATP harcanır.
Kısacası, sağlıklı bir insanın böbreklerinde ATP harcanması sadece bu aşamada gerçekleşir.
Emilimi Hangi Organ Yapar?
Emilim böbreklerde gerçekleşir. Geri emilim olayında böbreğin işlevselliği oldukça önemlidir. Çünkü maddeler süzüntü yoluyla kana geçmektedir. Bu olay olmasaydı, kanın kimyasal yapısında bozulmalar yaşanabilir ve canlı ölümle yüz yüze gelebilirdi.
Geri emilim süzüntü nefron kanalları üzerinden geçerken yararlı maddelerin kılcal damarlar içerisindeki kana geçmesidir. Süzüntü nefron kanalları üzerinden geçerken içerdiği maddeler ozmoz ya da aktif taşıma ile geri emilir.