HF Asit Mi Baz Mı? Nötr Mü? PH Değeri Kaç?

HF asit mi baz mı? Sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz; HF pH değeri 3.17 olduğundan dolayı asittir. HF formülü ile ifade edilen kimyasal bileşiğin açılımı hidroflorik asittir. Hidroflorik asit, hidrojen florür maddesinin sulu çözeltisi olarak da tanımlanabilmektedir. Bu bileşik berrak sıvı halinde bulunmaktadır ve dokularda aşındırıcı etkiye sahiptir. Hidroflorik asit ilaç ve polimer endüstrisinde kullanılan bileşikler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.

HF PH Değeri Kaçtır?

Hidroflorik asit pH değeri 3.17 olarak bilinmektedir. PH bir maddenin asit, baz ya da nötr olduğunu anlamamızı sağlayan ölçü birimidir. Yapılan ölçüm temelde maddenin içerisindeki hidrojen iyonlarının yoğunluğu üzerinden yapılmaktadır. Bu ölçü birimi asitlik bazlık durumunu anlayabilmemiz için bir sayısal sınıflandırmaya sahiptir. Söz konusu sınıflandırmaya göre;

  • pH = 0-7 ise madde asittir.
  • pH = 7 ise madde nötrdür.
  • pH = 7-14 ise madde bazdır.

HF Nötr Mü?

HF nötr olmak için uygun pH değerine sahip olmadığından dolayı nötr değildir. Asit ve baz olarak yapılan gruplandırma da iki grubun da özelliklerini göstermediğinden dolayı bu gruplara dahil olamayan maddeler nötr maddeler olarak adlandırılmaktadır. Nötr bir maddenin pH değeri 7 olarak ölçülmektedir.  Söz konusu maddenin pH değeri 7 olmadığı için nötr bir madde değildir.

HF Zararlı Mıdır?

Hidroflorik asit zararları oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Cam üzerinde daha aşındırıcı etkisi bulunan bu bileşik doku ile temas ettiğinde tahriş edici, yakıcı ve delici etkiler bırakabilmektedir. En büyük zararlarından biri korneanın hızlı yıkımı ile görme kaybına neden olmasıdır. Bunun yanında solunması durumunda ciddi zehirlenmelere sebebiyet verebilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı hidroflorik asit kullanımı sırasında oldukça dikkatli olmak gerekmektedir.

HF Kullanım Alanları Nelerdir?

HF kullanım alanları başta cam sanayi, ilaç endüstrisi ve polimer endüstrisi olmak üzere son derece çeşitlidir. Bu alanların yanı sıra petrokimya endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bununla birlikte metalin temizlenmesi ve pasın giderilmesi, uçak ve otomobiller için yüksek oktanlı yakıt üretimi, televizyon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin ekranlarında kullanılan sıvı kristallerin üretimi, flor bileşiğinin hazırlanması gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Yoğurt Suyu Asit Mi Baz Mı?

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın