Polimer Kil Nedir? Evde Polimer Kil Yapımı

Polimer kil filo hamuru olarak da bilenen bir sanat malzemesidir. Polimer kili reçineler, renklendiriciler ve polimer oluşturur. Peki bu polimer nedir sorusu en basit şekilde şöyle cevaplanabilir. Polimer monomer denilen basit moleküllerin kimyasal bağlar sonucunda bir araya gelmesiyle oluşan yüksek moleküllü yapılardır. Polimer özellikleri sayesinde bu kadar işlevsel bir kil elde edilmiştir.

Polimer kil basit moleküllerin kimyalar bağlar ile bağlanmasıyla oluşturulmuş insan yapımı bir kildir. Doğal kil değildir. Polimer kil sanatçılardan çocuklara kadar herkes tarafından kullanılan bir modelleme malzemesidir. Birçok polimer kil rengi mevcuttur. Bu killer sürekli yumuşak kalabilir ya da belli bir süreçten sonra kuruyabilirler. Her iki durumda da renklerini ve boyutlarını korurlar. Yani fırınlandığında renk değişimine veya ebat küçülmesine rastlanmaz.

Polimer Kil Nedir?​

Polimer kil kullanımı çok çeşitli, esnek ve kolay şekil almasıyla bilinen bir sanat malzemesidir. Hızlıca kurumadığından istenilen şekil verilene kadar polimer kil ile uğraşılır. Polimer kil birçok hobide kullanılır. Kolay şekil aldığı için profesyonel sanatçılardan çocuklara kadar geniş bir kullanım kitlesi bulunmaktadır.

Polimer kilin bir diğer tercih nedeni ise renk salasıdır. Çok geniş bir renk klasına sahip olan polimer killer bir ok farklı malzemenin simülasyonunda rahatlıkla kullanılır.

Evde Polimer Kil Yapılır Mı?​

Polimer kil insan üretimi bir kil olduğundan evdeki malzemeler ile polimer kile yakın killer elde etmek mümkündür. İşte polimer kil malzemeleri:

  • 1 teflon kap
  • 1 su bardağı beyaz tutkalı
  • 1 su bardağı Mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı Mineral yağ
  • 1 yemek kaşığı limon
  • Farklı renklerde toz Tempera
polimer kil hazirlama
polimer kil hazirlama

Polimer Kil Yapımı​

Tüm malzemeler bir kapta karıştırılır. Kapın teflon olması altının tutmaması için önemlidir. Teflon polimer kilinizin pişirme kabına yapışmasını önler. Hamurun hangi renkte olmasını istiyorsak o renk toz Tempra koyun. Kısık ateşte on dakika karıştın. On dakika sonra karışımın hamur kıvamı aldığında karışımı ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuktan sonra hamuru yoğurun.

Hamuru homojen olarak karıştırıp yoğurduktan sonra istediğiniz heykel, oyuncak, takı, boncuk gibi dilediğiniz şekli verin. Kalan hamurunuzu saklamak için mutlaka hava geçirmez bir kaba koyun ve en kısa zamanda kalan hamurunuzu değerlendirin.

Polimer Kilin Özellikleri​

Polimer kil özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Polimer kil zararlı değildir. Çocuklara ve evcil hayvanlara bir zararı bulunmamaktadır. Uygun sıcaklık ve pişirme süresine dikkat edildiği sürece zehirli dumanlar salgılamayacaktır.
  • Küçülme veya büyüme yapmaz. Pişirdiğimizde kilin küçüleceğinden ya da büyüyeceğinden emin olamıyor ve yapılan ürünleri çekme düşüncesine göre boyutunu ayarlamaya gerektir.
  • Diğer materyaller ile kullanıma uygundur. Cam, ahşap ve metallerle birlikte kullanılabilir.
  • Renkleri solmaz. Yapmış olduğunuz nesnelerin renkleri kil ıslakken nasıl görünüyor da piştikten sonra ve uzun yıllarca güneş ışığına doğrudan temas etmezse solmadan kullanabilirsiniz.
  • Hemen kuruma yapmaz. Polimer kil diğer killerin aksine hemen kuruma yapmaz. Eserinizi yaparken düşünebilir, yarıda bırakabilir, istediğiniz zamanda çalışmaya devam edebilirsiniz. Polimer kilde zaman sınırı yoktur. Polimer kil 32 dereceye kadar serin ve kuru bir yerde saklanıldığında birkaç yıla kadar formunu korur.
  • Polimer kil oldukça dayanıklıdır. Hamur ile istediğiniz şekli elde edene kadar oyabilirsiniz. Hiçbir şekilde deforme olmaz. Pişirdikten sonra ise uzun yıllar çatlamadan ilk gün ki şeklini korur. Ancak doğru pişirme tekniğini kullandığınızdan emin olmasınız. Saklaması kolaydır. Fırınlanan eserinizin herhangi bir özel saklama kabına ihtiyacı yoktur.
  • Fazla veya az pişirmemeye dikkat edin. Tamamladığınız eseri uzun yıllar saklamak için önemli olan doğru pişirme tekniğidir. 120-135 derecelik fırında 15-30 dakika boyunca pişirmesi önerilir. Her paketin üzerinde tavsiye edilen pişirme süresi ve derecesi yazmaktadır. Mutlaka pişirme talimatlarını kontrol etmelisiniz.
  • Kolay temizlenir. Polimer kil yapışkan bir yapıda değildir. İşlemlerinizi yaparken bulaşma yapmayacaktır.

Polimer Kilin Kullanım Alanları​

Polimer kil takı yapımı, aksesuar yapımı, boncuk, düğme, minyatür, heykel, biblo, bebek, kukla ve oyuncak yapımında sıklıkla kullanılmalıdır. Ayrıca metal, cam ve ahşap ile de kombinlenebilen polimer kil birçok farlı nesneye dönüştürür. Cam polimer kullanımı oldukça yaygındır.

Belirli sıcaklığa kadar dayanıklı olan camı polimer kil ile kullanmak değişik eserler üretmenize yardımcı olacaktır. Kauçuk polimer kullanımı pek yaygın olmasa da yapacağınız eser tamamen sizin hayal ürünün bağlıdır. Aldığımız veya yaptığımız kili şekillendirerek fırınlamalıyız.

evde polimer kil
evde polimer kil

Polimer Kil İle Neler Yapılır?​

Polimer kil her türlü ev aksesuarlarında sıkça tercih edilmektedir. Polimer killer ile beğenmediğiniz ahşap, çerçeve, kalem, ayna gibi nesneler süslenebilir. Polimer örnekleri size nasıl eserler yapabileceğinize kaynak olurlar. Polimer killer birbiriyle karıştırılarak farklı renkler elde etmek mümkündür.

Polimer killer tebeşir tozu, mürekkep, renkli mum kalemler ve boya ile renklendirilebilir. Fırında kurutulan polimer kilin bir daha aynı formunda kalacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü polimer kilin üzerini boyayabilirsiniz. Su bazlı akrilikler birkaç üst üste uygulanabilir.

Yağlı boya, toz pastel, akrilik boya tercih edilebilir. Hava ile kuruyan killerin boyamasında daha dikkatli olunmalıdır. Hava ile kuruyan killer fırınlanan killere oranla boyaya daha hassastır. Boya kullanılmasında dikkat edilmesi gereken tek nokta boyanın kili çok daha fazla sertleştirmesidir.

Polimer Kil Şekillendirme Seti​

Polimer kil seti, polimer kil hamuru ile çalışırken kolaylık sağlamak için kullanabileceğiniz, küçük ve tığ benzeri aletlerdir. Polimer kil şekillendirme setleri, hobi malzemeleri satan dükkanlar ve online alışveriş sitelerinden satın alınabilir.

Polimer Kil Nasıl Saklanmalıdır?​

Polimer kilin zarar görmeden saklanması için ışık görmeyen ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi önerilir. Pişmesine veya sertleşmesine neden olabilecek yüksek sıcaklıktan uzak tutulmalıdır. Isıtıcıların, lambaların yakınında saklanmalıdır. Sıcak güneşli yerlerde, arabalarda bırakılmamalıdır. Toz ve kıl yapışmamasına dikkat edilmelidir. Renklerinin karışmaması isteniyorsa ayrı kutularda saklanmalıdır.

Polimer plastik kutularda özellikle geri dönüşüm numarası beş olan kutularda saklanması önerilir. Bu kutular hafif bulutlu bir plastikten elde edilir ve polimer kil ile çok iyi uyum sağlar. Derin dondurucu veya buzdolabında saklanmamalıdır. Mümkünse kendi poşetinde saklamaya özen gösterir. Kendi poşeti deforme olmuşsa kilitli poşetlerde saklayabilirsiniz.

Polimer Kil Nasıl Pişirilir?​

Polimer kil normal ev fırınında pişirilebilir bir modelleme malzemesidir. Polimer kilin ambalajının üzerinde bulunan pişirme önerileri dikkate alınmalıdır. Polimer kilden tam verim alabilmek için fırın yeterince sıcak olmalıdır. Pişirme sırasında hassas yapılar desteklenmelidir.

Fırınlanan çalışmalarınız örterek en uygun pişirmeye ulaşabilirsiniz. Alüminyum folyo ile çalışmalarını örterek çalışmalarınızın yanmasını önleyebilirsiniz. Aynı zamanda eserinizi örtmek ısıyı sabitlemeye yardımcı olur.

Ön ısıtma yapmak çok önemlidir. Fırının doğru sıcaklıkta olduğunu belirlemek için ön ısıtmayı kullanmalısınız. Zamanlayıcı kullanarak doğru pişirme zamanını tam olarak uygulanmış olunur. Zamanlayıcı bittiğinde eserinizi fırının içinden çıkarak daha fazla pişmesine engel olmalısınız.

Fırının alt ve üst taraflarında bulunan rezistanslar kilin yanlış pişmesine neden olabilir. Bu nedenle polimer kilden oluşturduğunuz eserinizi mümkün olduğunca orta rafa koymaya özen gösterin.

Fanlı fırına sahipseniz fırınınızı fan ayarında çalıştırmanız eserinizin her açıdan eşit sıcaklık almasıyla doğru bir pişme sağlayacaktır. Eseriniz pişirirken fırının kapağını açmamalısınız. Sürekli içeri soğuk hava alan fırın kendini ısıtmak için yüksek sıcaklıklara çıkacaktır.

Polimer kilden oluşturduğunuz eserinizi mutlaka destekleyerek fırınlayın. Açık renk eserlerinizin kızarmasını önlemek için mutlaka koruyucu örtü örtmekte fayda vardır. Kullanacağınız alüminyum folyo birçok açıdan eserinizin daha sağlıklı pişmesine yardımcı olacaktır. Her kilin pişme süresi aynı değildir. Polimer kil ambarlarında doğru pişirme tekniklerine ulaşmak mümkündür.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın