Yağlar Düzenleyici Midir? Düzenleyici Yağlar Neler?

Yağlar düzenleyici midir sorusunun cevabı; hormonlar ve vitaminlerin yapısına katıldıklarından dolayı düzenleyicidir. Merak uyandıran bu sorunun cevabı kafa karıştırıcı olabilmektedir. Besinler vücudumuzda 3 şekilde görev yapmaktadır. Bu görevler; enerji verici, yapıcı- onarıcı ve düzenleyicidir. Besinlerin içeriğinde birden çok içerik bulunduğundan dolayı bir sınıflandırma yapılırken yapısında en çok bulunan içerik göz önünde bulundurulmaktadır.

Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler enerji verici ve yapıcı-onarıcı olarak görev alabilmektedirler. Mineraller, vitaminler ve su düzenleyici besinlerdir; protein ve yağlar da onlarla birlikte bu gruba katılmaktadır. Düzenleyiciler vücut fonksiyonlarının uyumlu, sorunsuz ve düzenli bir şekilde çalışmasında görev almaktadırlar. Düzenleyici maddeler organik ve inorganik olabilmektedir ancak çoğunlukla inorganik oldukları bilinmektedir.

Yağlar Düzenleyici Olarak Görev Yapar Mı?

Yağlar düzenleyici olarak görev yapan bileşiklerin yapısına katıldıklarından dolayı düzenleyici olarak görev yapar. Lipitler olarak da bilinen yağlar, bitki ve hayvan hücrelerinde bulunmakta ve karbonhidrattan sonra vücudun ikinci sıradaki enerji kaynağı olarak bilinmektedirler. Bununla birlikte organ ve dokuların etrafını sararak canlıları dış etkilere karşı korumakta ve deri altında oluşturduğu tabaka ile de ısı yalıtımını sağlamaktadırlar.

Canlıların yapısında bulunan en önemli yağlar; trigliseritler, fosfolipitler ve steroidler olmak üzere 3’e ayrılmaktadır. Nötral yağlar olarak da bilinen trigliseritler, vücudumuzda en çok bulunan yağ grubudur ve karbonhidrat ile proteinlerden daha çok enerji vermektedir. Fosfolipitler, hücre zarının yapısına katılmaktadır. Steroidler ise erkek ve dişi eşey hormonlarının yapısına katılmakta ve D vitamini yapımında görev almaktadır.

Yağların Düzenleyici Görevine Örnek

Yağların düzenleyici görevine örnek olarak steroit yapılı östrojen ve testosteron hormonları verilebilmektedir. Bu hormonlar eşey hormonları olarak bilinmektedir ve yağlar bu hormonların yapısına katılmaktadır. Bununla birlikte kolesterol da bir streroit çeşididir ve hayvansal hücrelerin zar yapısında bulunmaktadır. Buradaki görevi hücre zarının geçirgenliğini ve dayanıklılığını arttırmaktır.

Düzenleyici Yağlar Nelerdir?

Düzenleyici yağlar steroitlerdir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yağlar; nötral yağlar, fosfolipitler ve steroitler olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Her grubun kendine has özellikleri ve görevleri bulunmaktadır. Bu yağ grupları arasından düzenleyici olarak görev yapabilen yağlar da streroitler olarak bilinmektedir.

Yağların düzenleyici olarak görev yapabilmelerinin hormonlar ve bileşiklerin yapısına katılarak mümkün olduğunu belirtmiştik. Hormon ve vitaminler organizma için düzenleyici olarak görev yapmaktadır ve steroitler de bunların yapısına katılmaktadır. Bu nedenle de steroitler düzenleyici olarak görev yapan yağlardır.

Yağların Düzenleyici Olarak Görev Almasının Nedeni Nedir?

Yağların düzenleyici olarak görev almasının nedeni, vücutta düzenleyici olarak görev alan bileşenlerin yapısına katılmalarıdır. Düzenleyiciler vücutta meydana gelen sindirim, büyüme, boşaltım, solunum gibi sistemlerin fonksiyonlarının doğru bir şekilde işlemlerine yardımcı olmaktadır. Proteinler ve yağlar da düzenleyici olarak görev alabilmektedirler ve yağlar bunu vitaminler ve hormonların yapısına katılarak yapmaktadırlar.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın