Çiğ Süt Ne Kadar Kaynatılır? | Süt Ne Kadar Dayanır?

Çiğ süt ne kadar kaynatılır sorusunun cevabı, ortalama 10 – 15 dakika kadar kaynatılmalıdır şeklindedir. Çiğ süt kaynatmak, içindeki bakterileri temizlemek ve sağlığa zarar verebilecek maddelerden arındırmak için gereklidir. Bu yazımızda süt ne kadar kaynamalı sorusuna cevap vereceğiz ve kefir, tereyağı ve yoğurt yapımına dair kolay tarifler vereceğiz.

Çiğ Süt Neden Kaynatılmalı?

Çiğ süt içinde Brusella’ya neden olan zoonoz gibi birçok bakteri barındırdığından, tüketilmeden önce mutlaka kaynatılması, başka bir deyişle pastörize edilmesi gerekir. Kaynatılan süt, zararlı bakterilerden arınmış olur ve daha uzun süre saklayabilirsiniz.

Çiğ Sütün Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır?

Çiğ süt oldukça hızlı bozulabilir. Bu nedenle şüphelendiğiniz bir süt varsa, aşağıdaki belirtilere çok dikkat etmelisiniz:

  • Sütten hoş olmayan bir koku yayılıyorsa,
  • Süt topaklandıysa
  • Rengi sarardıysa
  • Kıvamı koyulaştıysa

Eğer bu belirtileri göstermediği halde sütün tazeliğinden emin olamıyorsanız, sütten küçük bir miktarı cezve ile kaynatın. Süt kaynama noktasını geçtikten sonra yapısında değişimler gerçekleşiyor, yağı üstte birikiyor veya doğal olmayan bir görünüm alıyorsa, o sütü tüketmemenizi tavsiye ediyoruz. Süt zehirlenmeleri çok tehlikelidir.

Çiğ Süt Ne Kadar Kaynatılır?

Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı sorusuna, 90 derece sıcaklıkta 10 – 15 dakika kaynatılmalıdır şeklinde cevap verebiliriz. Tercihen çelik, genişçe bir süt kaynatma tenceresi ile taynatırken dibi tutmasın diye sürekli karıştırmanız gerekir ancak süt kaynatma taşı (süt taşı olarak da bilinir) kullanıyorsanız birkaç dakikada bir karıştırmanız yeterli olacaktır.

Süt kaynatma süresi konusunda 5 – 10 dakika yazan kaynaklar da görülmekte ancak sütü tam anlamıyla güvenli hale getirmek için en az 10 – 15 dakika kaynatmalısınız.

cig sut nasil kaynatilir

Çiğ Süt Nasıl Kaynatılır?

Çiğ süt kaynatmak için, yapmamız gereken bir hazırlık ve kullanmamız gereken mutfak gereçleri vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Temiz ve güvenilir olduğunu bildiğiniz bir yerden aldığınız, tercihen en az 3 litre günlük çiğ süt.
  • Sütü tencereye koymadan önce, dilerseniz ince bir tülbent ile süzüp içine karışmış olan saman, çöp gibi maddeleri ayıklayabilirsiniz.
  • Tercihen çelik, geniş ve içi iyice temizlenmiş bir tencere. Kaynatma işleminden önce tencerenin içini suyla çalkalarsanız, sütün dibini tutmasını önleyebilirsiniz.
  • Bir süt taşı. Bu sizi dibi tutmasın diye sürekli sütü karıştırmaktan kurtaracak. Süt kaynatma taşı kullanırken de, birkaç dakikada bir sütü karıştırmanız önerilir.

Bu malzemeleri tamamladıktan sonra, 10 – 15 dakika kadar çiğ süt kaynatma yapmanız gerekir. Çiğ süt kaç dk kaynamalı konusunda dikkat edilecek en önemli nokta, bu sürenin, sütün kaynamaya başlamasından sonra geçecek olmasıdır. Yani, süt kaynamaya başladıktan sonra 10 – 15 dakika kısık ateşte pişmeye devam etmesi sağlıklıdır.

Ocağın altını kapattıktan sonra, sütü serin bir ortamda soğumaya bırakın. Asla ocaktan alıp direkt buzdolabına koymayın. Sütün dışarıda geçirdiği sürenin 4 saati geçmemesine özen gösterin, aksi takdirde yeniden bakteri üremeye, bozulmaya başlayabilir.

Çiğ Süt Kaynadıktan Sonra Kaç Gün Dayanır?

Çiğ süt ne kadar süre kaynatılır sorusuna cevap verdikten sonra, saklama koşullarına geldik. Kaynamış süt, uygun şekilde soğutulup kapalı kavanozlarda buzdolabında saklandığı takdirde 1 haftaya yani 7 güne kadar dayanır ancak bu koşullar farklılık göstereceği için, kaynamış dahi olsa sütü çok kısa süre içinde tüketmeniz sağlığınız için önemlidir. Peki, çiğ süt ne kadar dayanır?

Çiğ Süt Ne Kadar Dayanır?

Çiğ sütü, eğer kaynatmayacaksanız buzdolabında en fazla 2 gün bekletebilirsiniz. Yine de bunu tavsiye etmiyoruz çünkü içinde bulunan bakteriler nedeniyle sağlığınız olumsuz etkilenebilir.

Özellikle kırsal bölgelerde, süt sağıldıktan sonra açıkta çok bekletilmemeli, birkaç saat içinde mutlaka buzdolabına koyulmalıdır.

Çiğ Süt İçilir Mi?

Çiğ Süt İçilir mi?

Süt çiğ olarak içilir mi sorusu çok sık sorulan bir sorudur ve kesinlikle içilmemesi gerekir şeklinde yanıtlanmalıdır. Çiğ sütün içindeki bakteriler Brusella hastalığından Şarbon’a kadar değişik hastalıklara yakalanmanıza neden olabilir.

Çiğ süt zehirlenmesi, tedavi edilmezse ölüme kadar götürebilir. Eğer yanlışlıkla çiğ süt içtim gibi bir sorun yaşadıysanız, bir an önce hastaneye gitmeniz önerilir.

Doğrudan içmeyip peynir, yoğur veya kefir yapmak için kullanacağınız sütü de mutlaka kaynatmalısınız. Bu hastalıklar mayalanmış süt ürünlerinden de bulaşabilmektedir.

İlgili İçerik: Peynir Son Kullanma Tarihi Geçince Yenir Mi? Peynirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Çiğ Süt ile Hazır Süt Arasında Ne Fark Var?

Çiğ süt ile hazır süt arasındaki farklar, çiğ sütün sağıldığı hayvandan direkt alınıp şişelenerek yakın bölgelerdeki marketlere gönderilmesi, hazır sütün ise, pastörizasyon işleminden geçtikten sonra raflarda satışa sunulmasıdır.

Çiğ sütün kullanım ömrü çok kısayken, hazır süt uygun koşullarda aylarca saklanabilir. Ayrıca, hazır süt üretilirken besin değerinin arttırılması için, vitamin ve mineraller katılabilir. Bu, doğal sütten farklı olarak işlenmiş bir ürün sayılır ancak endüstriyel ürünler gibi zararlı değildir.

Yoğurt Yapmak İçin Süt Kaç Dakika Kaynatılır?

  • Yoğurt yapmak için süt yaklaşık olarak 5 – 10 dakika kaynar kıvama gelinceye kadar, kaynadıktan sonra da 15 – 20 dakika kadar ocakta tutun.
  • Sonra bir kaba alıp soğumaya bırakın. Isısını sık sık kontrol edin ve 45 derece olarak bilinen mayalanma sıcaklığına gelinceye kadar mutfak termometresi ile ölçün. Eğer mutfak termometreniz yoksa, parmağınızı süte soktuktan sonra 7’ye kadar sayın. Eğer elinizi yakmayacak kadar soğuduysa, süt mayalanmaya hazır halde demektir.
  • Daha sonra, bir kaseye birkaç kaşık süt ve birkaç kaşık yoğurt alıp karıştırın. Bu karışımı, ana süt kabına alın ve tekrar karıştırın. Bu karışımı birkaç havluya sıkıca sardıktan sonra 5 – 6 saat oda sıcaklığında bekletin. Kimi kaynaklarda 4 saatin yeterli olduğu söylense de, tam mayalanmadan buzdolabına koyulan yoğurt oldukça sulu bir kıvamda olacağı için, siz olabildiğince dışarıda bekletmeyi tercih edin.
  • Mayalanması devam eden yoğurdu, buzdolabında en az 6 – 12 saat daha bekletin.

İlginizi Çekebilir: Market Yoğurdu Mu Ev Yapımı Yoğurt Mu, Hangisi Daha Sağlıklı?

Canan Karatay Yoğurt Tarifi

Süt kaç dakika kaynatılmalı Canan Karatay kesin bir bilgi vermiyor ancak yoğurt yapılması için sütün iyice kaynatıldıktan sonra en az 4 – 6 saat bekletilmesi gerektiğini söylüyor.

cig sutten tereyagi

Çiğ Sütten Tereyağı Yapılır mı?

  • Çiğ sütten tereyağı yapımı, sağlık açısından tehlikeli olduğu için, tarifimize sütü kaynatarak başlıyoruz. Kaynatırken, üzerinde biriken kaymak benzeri tortuları yavaşça alarak bir kabın içine koyun. Süt kaynadıkça ve yeni kaymak biriktikçe bunları da alın.
  • Siz karışımı çırptıkça, su altta kalacak ve kaymak üstte birikecektir. Bu kaymağı başka bir kaba alın ve soğumaya bırakın.
  • Bu aşamada, arzu ederseniz çeşitli baharatlar ve otlar katarak, tereyağınıza aroma katabilirsiniz.
  • Katılaştıktan sonra istediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

Çiğ Sütten Kefir Yapımı

Çiğ süt ile kefir yapımı, her ne kadar çok merak edilen bir soru olsa da, çiğ sütün zararlarını bildiğimiz için, biz bu sağlıklı yaşam trendini yine sütü kaynatarak uygulayacağız:

  • Çiğ sütü 15 – 20 dakika kaynattıktan sonra, oda sıcaklılğında soğumaya bırakıyoruz.
  • Bu esnada, kefir tohumu olarak da bilinen kefir mayasını, bir kavanouzun içine alıyoruz. Kuru taneli kefir mayası ise, 1 veya 2 parça yeterli olacaktır.
  • Daha sonra, oda sıcaklığındaki sütü, kavanozdaki kefir mayasının üzerine döküyoruz.
  • Kefir, mayalanırken havaya ihtiyaç duyacağı için, kapağına bir tülbent veya kağıt havlu sarıp, lastikle sabitliyoruz.
  • Karanlık bir ortamda mayalanmaya bıraktığımız kefiri, en az 24 saat geçmeden açmayın. Açtıktan sonra, kefirin üzerindeki parçacıkları plastik bir süzgeçle alın ve buzdolabında biraz soğuttuktan sonra içebilirsiniz.

Not: Kefir taneciklerini toplarken metal süzgeç kullanmamalısınız. Metal parçacıklarla temas eden kefir tanecikleri, özelliğini yitirir ve tekrar mayalama işlemi için kullanılamaz.

Çiğ süt kaç dakika kaynatılır sorusuna cevap bulduktan sonra, geceleri süt içmek zararlı mı başlıklı makalemizi okumanızı da öneriyoruz. Sütün faydaları için ise, süt içmek boy uzatır mı başlıklı makalemiz, aklınızdaki sorulara doğru cevaplar bulmanızı kolaylaştıracak.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın