Üretilen Gıdanın Tüketilmeden Atığa Dönüşmesine Ne Denir?

Üretilen gıdanın tüketilmeden atığa dönüşmesi sürecine ‘’Gıda israfı’’ denilmektedir. 4. Sınıf Fen Bilimleri sayfa 82 ders cevabı bu şekildedir. Gıda israfı diğer bir adı ile besin israfı hakkında biraz bilgi verelim:

  • Dünyadaki gıda israfını %40 oranında sebze ve meyveler oluşturmaktadır. Özellikle zamanında tüketilmeyen ve çürüyüp böceklenen sebze – meyveler, bu israfın büyük kısmını oluşturmaktadır.
  • Her sene Avrupa’da 100 milyon ton yiyecek israf edilip atılmaktadır.
  • Eğer, gıda israfı yapılmasaydı günlük 9 milyon insanın ihtiyacı karşılanabilecekti. Bu da, ortalama bir Avrupa ülkesinin nüfusu kadardır. Her gün bir ülkeyi doyuracak kadar gıda tasarruf edebilseydik, dünyaya ne kadar faydamız olurdu!

Bu israflar, maddi derecede de ülkemize zarar vermektedir. Maddi ve manevi zarardan kaçınmak için gıda israfı yapmamalıyız.

Gıda İsrafını Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?​

Üretilen gıdanın tüketilmeden atığa dönüşmesi sürecini engellemek için yapabileceklerimiz çok basittir ama ülke ekonomisine katkısı büyüktür:

  • Alışverişe çıkmadan önce alışveriş listesi hazırlamalıyız. Markette de, bu liste doğrultusunda, sadece alacağımız ürünlerin reyonlarının koridorlarına uğrayarak ihtiyacımızdan fazlasını almanın önüne geçebiliriz.
  • Yenmeyen yemekleri dökmemeliyiz, yarın da tüketmeliyiz. Bunun için yemek saklama kaplarını kullanabilir, tencereleri buzdolabına sığdırma sorununu çözebiliriz.
  • Yiyemeyeceğiniz kadar porsiyon koymayın. Böylelikle, tabakta yemek bırakma sorunundan kurtulup, israfın önüne geçebilirsiniz. Unutmayın, doymadığınızda tencereden ekstra yemek alabilirsiniz ama tabağınızdaki yemeği tencereye geri koyamazsınız.
  • İhtiyacınız neyse o kadar tüketin. Doyduktan sonra yemeğe devam etmek, hem çok sağlıksız bir alışkanlık, hem de israfın en önemli nedenlerinden biridir. Evdeki sorumluluklarımızdan biri de, israfı önlemektir.
  • Kalan ürünleri değerlendirin. Örneğin yumuşamış meyvelerinizden hazırlayacağınız smoothie veya bozulmamış sebzelerden yapacağınız çorba, bu gıdaları kurtarmanızı sağlayacaktır.
  • Yemeyeceğiniz şeyleri yapmaktan kaçının. Bir öğün için 4 çeşit yemek yaptığınızda, bunların hepsini yiyemezsiniz. Ancak açlık durumunuza göre hazırladığınız sınırlı sayıda yemek, hem sizi doyuracak, hem de gıda israfının önüne geçecektir.
  • Buzdolabınızı sık aralıklarla kontrol ederek, unutabileceğiniz gıdaları tekrar hatırlayın ve onları değişik yemekler hazırlayarak değerlendirin.
  • Buzdolabınızı düzenleyerek, arka tarafta kalan ve son tüketim tarihi yakınlaşmış ürünlerin gözden kaçmasına engel olun.
  • Ucuza aldığınız ancak hemen tüketemeyeceğiniz gıdaları, dondurarak daha sonra tüketmek üzere saklayabilirsiniz. Ancak, burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, dondurduktan sonra çözdüğünüz gıdaları tekrar dondurmamanız gerektiğidir.
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın