Bulanık Görme Neden Olur? Belirtiler ve Sebepleri

Bulanık görme, uzağı görememe, kırılma kusuru, yakını göremem, astigmatizmden ve presbiyopiden dolayı olmaktadır. Bu göz hastalığı, potansiyel olarak insan üzerinde bulunan görme yeteneğinin kaybolmasını tehdit ermektedir. Aynı zamanda bir takım göz hastalıkları ve nörolojik bozuklukların da belirtisi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda her iki gözü de etkileyebilen bir rahatsızlıktır.

Nesnelerin puslu ya da odak dışında görülmesine neden olan bir görme kaybıdır. Keskin görmek ve bakılan şeyi net olarak görmek bulanık görme durumunda oldukça zorlaşmaktadır. Göz akıntısı ya da göz gerginliği gibi basit görülen nedenlerden dolayı da görülebilmektedir. Fakat travma gibi ciddi nedenleri de olabilmektedir.

Bulanık Görme Neyin Belirtisi?

Bulanık görme, yaşa bağlı olarak değişim göstermektedir Fakat genellikle miyop, hipermetrop, astigmatizm ya da presbiyopi belirtisidir. Fakat bunun dışında farklı nedenleri de bulunmaktadır. Yukarıda da belirtildiği gibi bir takım travmatik durumlara karşı da bu durum yaşanabilir. Nedenlerin hepsini incelediğimizde;

bulanik gorme belirtileri nelerdir

  • Miyop oluşumu,
  • Katarakt sorunu,
  • Göz tansiyonu oluşumu,
  • Yüksek tansiyon varlığı,
  • Şeker hastalığının oluşması,
  • Kanda düşük şeker oranı,
  • Felç ya da kısmi felç,
  • Beynin anevrizma yaşaması,
  • Bazı Otoimmun hastalıkların varlığı,
  • Bir takım ilaç tedavileri,
  • Kansızlıkların yaşanması, migren oluşumu, göz nezlesinin varlığı, alkolden dolayı zehirlenme yaşanması, kronik göz kuruluğunun varlığı bulanık görme sonucunda oluşabilecek rahatsızlıklardır.

Bu göz rahatsızlığının sonucunda bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Herhangi bir geçici rahatsızlığın yanı sıra yukarıda bulunan hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Önemsenmesi ve bu durumun oldukça dikkate değer görülmesi gerekmektedir.

Bulanık Görme Belirtileri Nelerdir?

Bulanık görme belirtileri aynı zamanda yukarıda bulunan rahatsızlıkların da belirtileri olabilmektedir. Fakat bu durum dışında da bir takım rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Gözlerin bulanık görmesinin farklı belirtileri de olabilmektedir. Bu belirtiler;

  • Gözlerde yorgunluk oluşması ya da kızarıklık,
  • Gözlerde kaymanın olması,
  • Göz tembelliğinin bulunması,
  • Göz kapakları kenarlarında kızarıklık oluşması,
  • Gözlerde gerginlik hissinin bulunması,
  • Şiddetli baş ağrısı ve göz ağrısının olması,
  • Gece bulanıklığının yaşanması, bulanık görme rahatsızlığının belirtilerinden bir kaçı olarak bilinmektedir.

Yine de belirtmek lazım ki bu belirtiler bazı zamanlarda tek başına bulunmayabilirler. Aynı zamanda da bir takım göz rahatsızlıklarının nedeni olarak karşımıza çıkarlar. Yani bir göz doktoruna giderek komple bir kontrol yapılması oldukça önemlidir.

Uyanınca Bulanık Görme Neden Olur?

Uyanınca bulanık görme, bazı durumlarda karşılaşılabilir. Çoğu zaman endişe etmeyi gerektirecek bir durum yoktur. Fakat sürekli ve rahatsız edici olduğu takdirde dikkat edilmesi gerekmektedir. Genelde gözlerinizi kırpıp biraz ovaladıktan sonra net görmeye başlayabilirsiniz fakat bunun bir takım nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler;

  1. [yesil]Kuru Gözyaşlarının bulunması:[/yesil] Gece uyurken sürekli gözyaşı üretimi gerçekleşir ve bu gözyaşı kuruduğunda sabahları bulanık ve puslu görme gibi bir durum oluşabilmektedir. Uyandıktan sonra özellikler yüzünüzü yıkadıktan sonra sıkıntı geçebilmektedir.
  2. [yesil]Göz Alerjilerinin varlığı:[/yesil] Alerjiler genellikle büyük sıkıntı yaşatabilmektedir. Sulu gözlerin yanında kuru gözlere neden olmaktadır ve bu durum puslu görmeye neden olabilmektedir. Bu göz alerjileri her şeye karşı olabilmektedir takip etmek gerekir.
  3. [yesil]Yüz üstü uyumak:[/yesil] Aşağı dönük ya da yüz üstü uyumak, disket kapağı sendromu olarak bilinmektedir. Bu göz kapağının esnekliğinin kaybettiğinden dolayı yaşanmaktadır.
  4. [yesil]Yatmadan önce ilaç kullanımı:[/yesil] Yatmadan önce bir takım ilaçların kullanımı sabah görme bozukluğuna neden olabilmektedir. Yatmadan önce alınan antihistaminik, uykuya yardımcı ilaç ya da soğuk ilaçlarla birlikte yüksek tansiyon ilaçları alınırsa kuru gözlere ve bulanık görme gibi bir duruma neden olabilmektedir.
  5. [yesil]Lenslerle uyumak:[/yesil] Özellikle kontak lenslerle uyumak büyük sorunlar yaratabildiği gibi bulanık bir şekilde görmeyle de uyanmaya neden olabilmektedir. Uyumadan önce kesinlikle çıkarılması gerekmektedir.
  6. [yesil]Uyumadan önce alkol kullanımı:[/yesil] Geçici olarak sabah uyanıldığında bulanıklaşma olabilir. Bu yüzden uyumadan önce alkol kullanmamak önerilmektedir.
  7. [yesil]Yağ bezleri problemleri:[/yesil] göz çevresinde oluşan yaz bezleri uyurken az da olsa yağ ve su üretebilmektedir. Bu yüzden sabah göz tahrişi ve bulanık görme yaşanabilmektedir.
  8. [yesil]Klimanın altında uyumak:[/yesil] Bu durum oda sıcaklığı için ne kadar etkili olsa da göz rahatsızlığının nedenlerinden biri olarak görülebilir. Bu yüzden klima altında uyumaktan vazgeçmek gerekmektedir.

bulanik gorme merak edilenler

Hamilelikte Bulanık Görme Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte bulanık görme başlangıcı, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu dönemde kornea dokusunda bulunan gözün saydam tabakasının su tutma özellikleri değişebilmektedir. Bu değişime bağlı olarak da bulanıklık da meydana gelebilmektedir. Özellikle kontak lens kullanımının bu dönemde azaltılması gerekmektedir.

Bu dönemde görme şikâyetleri kesinlikle dikkate alınmalı ve özenle tanı üzerine gidilmelidir. Doktora başvurulması gerekmektedir. Ayrıca kafa içi damarların da hamilelik zamanında yapısal bozukluklarının olması ve hormonal değişiklerine bağlı olarak bulanık görme de oluşabilmektedir. Bu yüzden ne zaman olacağı bilinmese de yaşandığında dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bulanık Görmeye Ne İyi Gelir?

Bulanık görmeye iyi gelen şeyler, genellikle göz bulanıklığına neden olan sorunun kaldırılması gerekmektedir. Göz doktoruna gidilerek gerekli tedavi için ilaçların alınması gerekmektedir. İlk olarak yapılması gereken de kesinlikle bir göz doktoruna gitmektir. Bu durum hakkında araştırışmaa yapılmalıdır. Fakat bunun dışında;

  • Gün içinde az telefon kullanımı ve bilgisayar kullanımı,
  • Gözleri dinlendirme,
  • Göz masajları,
  • Göz kuruluğuna dair kullanılan suni gözyaşı,
  • Göz şampuanı kullanımı,
  • Göz alerjileri için kullanılan ilaçları alerjiniz varsa kullanmak, göz bulanıklığına iyi gelmektedir. Fakat yine de herhangi bir göz rahatsızlığını anlamak ve sıkıntının nörolojik olup olmadığını bulmak için doktora gidilmesi şarttır.

Göz Kuruluğu Bulanık Görme Yapar Mı?

Göz kuruluğu bulanık görme yapabilmektedir. Özellikle sabah uyanıldığında bu durumla karşılaşılmaktadır. Göz kuruluğunu engellemek için suni gözyaşı ya da çeşitli tedavi yöntemleri ile giderilmesi gerekmektedir. Zamanla bulanık görme de geçecektir. Fakat göz kuruluğunun uzun süreli olması ciddiye alınmalıdır.

Bulanık Görme Sonrası Baş Ağrısı Neden Olur?

Bulanık görme sonrası baş ağrısı, hastalıklardan kaynaklı da olabilmektedir. Özellikle miyop, migren gibi hastalıkların sonucunda bulanık görme olacağı gibi baş ağrısı da yapabilmektedir. Hastalık kaynaklı olmasının dışında baş ağrısının olması çok fazla olmamaktadır. Fakat yine de baş ağrısı olduğunda bir hastalık belirtisi olabileceği için doktora başvurulması gerekmektedir.

Sinüzit Bulanık Görme Yapar Mı?

Sinüzit, de bir akut problemin dışında bir takım göz rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Sinüzit rahatsızlığının kesinlikle tedavi edilmesi ve tedavide doktorun söylediklerinin yapılması gerekmektedir. Özellikle sabah uyanıldığında bu rahatsızlıktan kaynaklı görme sorunları yaşanabilmektedir.

Stres Göz Bulanıklığı Yapar Mı?

Yoğun stres gözlerde bulanıklık oluşturmaktadır. Odaklanamama, görüş alanının daralması, göz kenarlarında farklı cisimleri görmeye dahi neden olabilmektedir. Stres ile birlikte gelen ilaçların kullanımı da bulanık görmeye yönelik olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu noktada bulanıklık dışında stres geçici görme kaybına dahi neden olabilmektedir. Kesinlikle dikkat edilmelidir.

Bulanık Görmeye Ne Denir?

Bulanık görmeye, sisli puslu görme denmektedir. Fakat hastalığa bağlı olarak oluştuğunda hastalığın ismi ile de nitelendirilebilmektedir. Fakat geçici bir durumsa ve bir hastalığın belirtilerinden biri değilse sisli, puslu görme olarak bilinmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın