Sosyal Güvenlik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? DGS Geçiş Bölümleri

Sosyal güvenlik bölümü, iki yıllık ön lisans bölümüdür. Devlet kurumlarında ya da özel şirketlerde sosyal güvenlik işlemlerini yürütmek için ilgili belgeleri kayıt altında tutabilecek, tüm işlemleri bilgisayar gibi cihazlar üzerinden yapabilecek uzmanlar yetiştirmektedir.

Sosyal Güvenlik Bölümü Nasıl Bölüm?

Sosyal güvenlik bölümü iki yıllık ön lisans bölümüdür. Eğitim yılı kapsamında sosyal güvenlik kavramı, sosyal güvenliğin gelişimi, sigorta mevzuatı, risk tanımı, finansman yöntemleri, Türkiye ve dünyadaki sosyal güvenlik konuları üzerinde içeriğe sahiptir. Öğrenciler iki yıl boyunca sosyal güvenlik derslerini görerek sınavlara girerek mezun olabilir.

Sosyal Güvenlik Bölümü Ne İş Yapar?

Sosyal güvenlik bölümü iş tanımı olarak çalışılan kurumda sosyal güvenlik kayıtlarını tutmakla sorumludur. Aynı zamanda idarecisi tarafından verilecek çeşitli işleri yapmakla da yükümlü olmaktadır. Bölüm mezunları özel sektörde de çalışabilmektedir. Ancak özel sektörde alımlar kısıtlıdır. Yine de özel sektörde de iş olanağı bulabilmiş bölüm mezunları çalıştıkları kurumda çalışanların sosyal güvenlik haklarının gözetilmesi, ilgili düzenlemelerin yapılması ve takiplerinin gerçekleştirilmesinden sorumludur.

Sosyal Güvenlik Bölümü Açık Öğretim Var Mı?

Sosyal güvenlik bölümü açık öğretim fakültesi kapsamında bulunmaktadır. Buna göre adaylar TYT’ye katılarak asgari puanı alarak AÖF’de sosyal güvenlik bölümünü tercih edebilir. Üniversite mezunu olanlar ise tekrar TYT’ye girmeden ikinci üniversite kapsamında sosyal güvenlik AÖF bölümünü seçebilir.

Sosyal Güvenlik Bölümü DGS Geçiş Bölümleri

Sosyal güvenlik bölümü DGS geçiş bölümleri şu şekildedir;

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İktisat
  • İşletme
  • Maliye
  • Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik
  • Sosyal Hizmet

Ayrıca AÖF içerisinde tercih edilecek bölümler de şu şekildedir;

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Uluslararası İlişkiler
  • Sosyal Hizmet
  • Maliye
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Konaklama İşletmeciliği
  • İşletme

Sosyal Güvenlik Ne Kadar Maaş Alır?

Sosyal güvenlik memuru, devlet kurumlarında çalışması halinde 2022 yılı itibariyle 4253 TL maaş almaktadır. Kurumdaki çalışma yılı ve kademesine göre bu maaş ortalama 200 TL atmaktadır. Aynı zamanda kurum içinde yükselme olanakları elde etmesi halinde maaşı ortalama 500 TL fark göstermektedir. Yabancı dil sınavı gibi çeşitli sınavlar kapsamında da tazminatı artış gösterir. Özel sektörde ise asgari ücretten çalışmaya başlayarak 6600 TL’ye kadar maaş imkânı bulunmaktadır.

Sosyal Güvenlik Bölümü Sözel mi?

Sosyal güvenlik bölümü TYT ile alım yapmaktadır. Bu yüzden alan ayrımı yoktur. Bölüm derslerine bakıldığında ise genelde sözel ağırlıkta olduğu görülmektedir. Ancak bunun yanında finansman ve sigorta konularında sayısal hesaplamaların da yapılması gerekmektedir. Bu türden dersleri vermek ve iş yaşamında da zorluk yaşamamak için sayısal bölüm yeterliliği temel düzeyde gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Müşavirliği Nedir?

Sosyal güvenlik müşavirliği esasında tıpkı mali müşavirler gibi çalışma olanağı bulunan kişi veya kuruluşlardır. Müşavirlik kapsamında kişilerin sigorta, sosyal güvenlik ve hak durumları ile ilgili başvuru yapanlara yardım – destek sağlanmaktadır. Kişiler kendi ofislerini açabilecekleri gibi doğrudan bir şirket danışmanlığı olarak da çalışma gerçekleştirebilirler. Özellikle sosyal güvenlik sorunları çok olduğu için bu türden bir iş tanımı önemli kazançlar sağlayabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Bölümü Kaç Yıllık?

Sosyal güvenlik bölümü iki yıllıktır. Bu kapsamda mezun olanlar ön lisans mezunu olmaktadır.

Sosyal Güvenlik Bölümü Önü Açık mı?

Sosyal güvenlik bölümü devlet kurumlarında çalışacak olanlar için önü açık olan bir alandır. Özellikle İŞKUR ve SGK kapsamında sosyal güvenlik uzmanları alımı yapılmaktadır. Bunun için ise KPSS’ye girmek gerekmektedir. Özel sektörde ise henüz sosyal güvenlik mezunları için yeterli istihdam alanı bulunmamaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın