Tohumun Çimlenmesi İçin Neler Gereklidir? Nasıl Gerçekleşir?

Tohumun çimlenmesi için su, sıcaklık ve oksijen gereklidir. Tohumun çimlenmesi için nem ihtiyacından dolayı su, sıcaklık ve oksijen gibi kriterlerin uygun olması gerekmektedir. Tohum çimlenme sırasında içinde sakladığı embriyo gelişme ve büyüme aşamasındadır. Bitkinin çimlenmesi kökünün dallarının ve yapraklarının oluştuğunu gösterir. Çimlendirme bir besinin gerekli şartlar olgunlaşması dahilinde çevresindeki kabuk kırılarak aynı türden miktarca fazla yetiştirmek için yapılan bir işlemdir. Çimlenme bize besin devamlılığı sağlamaktadır.

Tohumun Çimlenmesi Nasıl Gerçekleşir?

 Birçok tohum uygun şartlar oluşuncaya kadar uyku halinde kalmaya devam etmektedir. Tohumun uyanması yani çimlenmesi için nem ihtiyacını yani su ihtiyacını sıcaklık ihtiyacını ve oksijen ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Tohum uygun ortama sahip olduğunda etrafında bulunan koruyucu kabuk çatlar ve embriyo büyümeye başlar.

Tohumun Çimlenmesi İçin Oksijen Gerekli Mi?

 Tohumun çimlenmesi için oksijen gereklidir çünkü tohumun koruyucu kabuktan ayrılıp embriyonun büyümesi için yani çillenmenin başlaması için gerekli olan koşullardan biri de oksijenin varlığıdır.

Çimlenme İçin Güneş Işığı Gerekli Midir?

 Çimlenme için güneş ışığı şart değildir. Uygun ortam su, sıcaklık ve oksijen ile birlikte oluşmaktadır. Güneş ışığı fotosentez sırasında gerekli olan bir etkendir. Çimlenmekte olan tohumun yaprakları olmadığından dolayı güneş ışığına ihtiyacı yoktur kendi besinin kendi üretemez.

Çimlenme İçin Işık Gerekli Midir?

 Tohum çimlenmesi için ışık gerekli değildir. Su, sıcaklık ve oksijen dışındaki etkenler bitkinin yaprakları çıktıktan sonra bitki için önemli olurlar. Seracılıkta kullanılan yapay ışık ise şu nedenlerle kullanılır;

  • Bitkilerin büyümesini hızlandırmak
  • Fotosentez zamanlarının uzatılması
  • Mevsim dışı zamanlarda da ürün elde etme olarak açıklanabilir.

Çimlenmekte Olan Tohum Fotosentez Yapar Mı?

 Çimlenmekte olan tohum fotosentez yapamaz çünkü güneş ışığını kullanıp kendi besinini kendi üretmesi için yani fotosentez yapması için yapraklarının olması gerekir.

Limon Çekirdeği Çimlendirme Örneği

 Her tohum uygun koşullar çerçevesinde çimlenmeye müsaittir. Limon çekirdeği çimlendirmek için yapılması gerekenler şunlardır;

  • Bir limonu keserek içerisindeki çekirdekler çıkarılır ve yıkanır.l Limon çekirdeklerinin kabukları tohuma zarar gelmeyecek şekilde soyulur.
  • İki parça kağıt havlu biraz nemlendirilerek ıslatılır.
  • Soyulan limon çekirdekleri nemli kağıt havluya sarılır.
  • Bir buzdolabı poşetinin içine koyularak ağzı bağlanır ve oda sıcaklığında bekletilir.
  • Yaklaşık bir hafta içerisinde limon çekirdeklerinin çimlendiği gözlenebilir.
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın