Turşu Suyu Neden Bulanır? Üzerindeki Beyazlığın Sebebi Ne?

Turşu suyu; sirke, tuz ve su oranları arasında bir dengesizlik bulunması ya da musluk suyu kullanmak durumlarında bulanmaktadır. Turşu, her yemeğin yanında afiyetle yenilen ve birçok kişi tarafından sevilen bir besindir. İnsanlar hazır turşu almanın yanı sıra kendi turşularını kendileri de yapabilmektedirler. Böyle durumlarda birtakım sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Suyunun bulanık olması da bu sorunlardan bir tanesidir.

Hazırlanıp kavanozlara alınan turşuların renginde bir süre sonra meydana gelen değişikliğin nedenlerinden ilki su, tuz, sirke ve limon oranını doğru ayarlayamamaktır. Bu oranlar arasında denge sağlanamaması takdirde turşu yumuşamakta ve küflenmektedir. Bir diğer neden ise, kullanılan sudur. Turşu suyu hazırlarken temiz içme suyu yerine musluk suyu kullanmak renginin bulanmasına yol açmaktadır.

Turşu Neden Köpürür Taşar?

Turşu köpürüp taşma nedeni, çok fazla bekletilmesi ve fermantasyonun çok hızlı olmasıdır. Turşu, yapımı bittikten sonra hemen tüketilebilen bir besin değildir. Turşuyu yemek için hazır olmasını beklemek gerekmektedir. Bu da belirli bir süreye tekabül etmektedir. Bu sürenin olması gerektiğinden uzun tutulması durumunda turşuda köpürme, hatta taşma meydana gelebilmektedir. Bir diğer neden ise fermantasyon hızıdır.

Turşuya hızlı mayalanması için ekşi maya, nohut, ekmek gibi besinler koyulmaktadır. Bu da turşunun içerisinde gaz oluşumuna ve kavanozdan taşmalara neden olmaktadır. Turşunun köpürüp taşması zararlı ya da kötü bir şey değildir. Üzerindeki kabarcıklı kısım alındıktan sonra tüketilebilir. Bununla birlikte üzerine az miktarda zeytinyağı dökülmesi bu köpürmenin bir daha oluşmamasında faydalı olabilmektedir.

Turşu Suyu Bulanık Olursa Ne Yapmalı?

Turşu suyunun bulanık olmaması için; yapım aşamasında tuz, limon, sirke gibi öğelerin değesi sağlanmalı, temiz içme suyu kullanılmalı, kavanozların temizliğine ve sıkı kapatmaya özen gösterilmelidir. Bu durumları sağladığınızda turşu suyu bulanık olmayacaktır.

Turşuya Su İlave Edilir Mi?

Turşuya su ilave etmek bir soruna yol açmayacağından dolayı, turşuya su ilave edilebilmektedir. Turşu bir miktar bekletildikten sonra içerisindeki sebzeler dibine çökebilmektedir. Bunun sonucunda da kavanozdaki hava boşluğu azalmakta ve buna bağlı olarak su seviyesi de azalmaktadır. Bu gibi durumlarda su ilave edilebilmektedir. Ayrıca ilave edilen su, genellikle tuzlu su olmaktadır.

Turşu Üzerindeki Beyaz Tabaka Zararlı Mı?

Turşu üzerindeki beyaz tabaka, turşunun çürümesi anlamına geldiğinden dolayı zararlıdır. Hazırlanan turşunun üzerinde kalın, beyaz ve göz göz olmuş bir tabaka ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu tabakanın yüzeyden temizlenmesiyle turşunun tüketilebildiği bilinmektedir ancak böyle bir durumda önerilen turşuyu tüketmemektir. Bu beyaz tabaka, çiçeklenme olarak da adlandırılmaktadır ve farklı nedenlerle meydana gelebilmektedir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Turşunun içerisine katılan su, sirke, tuz gibi malzemelerin dengesinin sağlanamamış olması.
  • Turşu koyulan kavanozların yeterince sterilize edilememiş olması.
  • Turşu kavanozunun kapağının sıkı kapatılmamış olması, havayla temasına neden olunması.
  • İçme suyu yerine musluk suyu kullanılmış olması.
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın