Word satır aralığı ayarlama, özellikle üniversitede istenen ödevlerde sıkça karşınıza çıkabilir. Times New Roman yazı karakterinin yanında 1.5 satır aralığı hocaların değişmez istekleri olarak bilinir. Bu tip durumlarda satır arasını istediğiniz gibi ayarlayıp, istediğiniz biçime getirilir. Adımlar oldukça kolay ve herkesin yapabileceği düzeydedir. Şimdi satır aralıklarını oluşturabilmek için;
Word’de Satır Aralığı Nasıl Ayarlanır?
Adım 1: Herhangi bir Word dosyasını açın.
Adım 2: Yukarıda “Giriş” paneline gelin.
Adım 3: Şimdi aralıkları ayarlamak için yapmanız gereken şey, paragraf bölümünde bulunan ve satır aralıklarını belirleyen simgeye ( ) tıklayın.
Adım 4: Fakat bu şekilde yapacağınız ayarlamanın belli bir bölge için olacağını unutmayın. Sayfaların hepsini (Control + A) şeklinde seçip yaparsanız bütün belgeyi seçmiş olursunuz. Burada yapacağınız ayarlamayı istediğiniz gibi ayarlayıp Word satır arası ayarlama işlemini gerçekleştirin.
Adım 5: Simgeye tıkladığınızda istediğini aralıklar gelir. Buralardan sizin için uygun olanı seçin. Satır aralığını seçenekleri diyerek de özel bir ayarlama yapın.
Adım 6: Daha sonra dosyayı kapatıp işleminizi sonlandırabilirsiniz istediğiniz satır aralığı oluşacaktır.
Word’de Satır Arası Nereden Ayarlanır?
Word satır aralığı ayarları yapabilmek için bir seçenek daha bulunmaktadır. Burada yapılan adımlarla belgeniz genelinde direkt olarak işlem yapabilir ve kullanabilirsiniz. Yukarıda anlattığımız işlem genelde belli bir bölge de yapılan aralık ayarlama adımları olurken burada yapacaklarımız, belgenin genelini ilgilendiren adımlardır.
Adım 1: Word belgenizi açın.
Adım 2: Açılan panelde “Giriş” sekmesinde bulunacaksınız.
Adım 3: Burada paragraf aralıklarını düzenlemek adına “Tasarım” bölümüne gelin.
Adım 4: Tasarım sekmesinde “Paragraf Aralığı” bölümüne gelin. Burası sizin paragraflarınızı hizalamanız ve kullanmanız için size gerekli olacak olan kısım.
Adım 5: Tıkladığınızda Word size seçenekler sunacaktır. Bu seçeneklerden size en uygun olanını seçip paragrafınızın satır arasını ayarlayabilirsiniz.
Word’de Satır Arası Boşluk Ayarlama Nasıl Yapılır?
Word’de satır arası boşluk ayarlama yukarıda anlattığımız iki şekilde de kolaylıkla yapılabilir. Dilerseniz “Giriş” panelinden satır aralıklarını ayarlayabilir ve bölümler arası farklı satır aralıkları eklenebilir. Dilerseniz de “Tasarım” bölümünden paragrafın tümünü ilgilendirebilecek nitelikte ayarlamaları yapılabilir.
İstediğiniz zaman belgeler üzerinde bu şekilde oynamalar yaparak belgelerini düzenlersiniz. Ayrıca satır hizalama ve satır başı ayarları için de aşağıda verdiğimiz bilgileri kullanarak da dosyanıza istediğiniz şekli verebilirsiniz.
Word’de Satır Kaydırma İşlemi
Word satır kaydırma genellikle dosyanızda resim kullandığınızda size gerekecek bir durumdur. Resimlerin bir hiza durumunda bulunması ve satırların istediğiniz gibi bulunmasını sağlamak için;
Adım 1: Word dosyanıza giriş yapıp resim eklemek istediğiniz yere gelin.
Adım 2: Fotoğrafı koymak istediğiniz yere yapıştırın.
Adım 3: Daha sonra metnin üzerine gelip “Metni Kaydır” seçeneğine tıklayın.
Adım 4: Burada size uygun olanı seçip metin üzerinde yerleştirmeye geçin.
Adım 5: Metni istediğiniz gibi ayarlayın ve sonra kaydedin. Böylelikle metni kaydırmış olacaksınız.
Word’de Hizalama İşlemi
Word hizalama için kısa yolları kullanmak her zaman avantajlıdır. Kısa yolları kullanarak Word üzerinde kolaylıkla hizalama yapabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirirsiniz. Kısa yolları kullanmak için;
- Sola Hizalama Yapma; metni sola yaslamak istediğiniz yere getirin ve CTRL+L tuşlarına basın.
- Sağa Hizalama Yapma; metin üzerinde istediğiniz yere gelip daha sonra CTRL+R kombinasyonunu kullanın.
- Metni ortalama; Yine aynı şekilde metin üzerinde istediğiniz yere gelin ve CTRL+E kombinasyonu ile metni ortalayın.
- Metni iki yanlı yaslama; burada yine istediğiniz yere geliyorsunuz ve CTRL+J kombinasyonu ile iki yana metni yaslıyorsunuz.
Aynı zamanda CTRL+A kombinasyonunu kullanıp daha sonra yapmak istediğiniz işlemin kısa yolunu kullanırsanız da bütün paragraf üzerinde hizalama yapmış olursunuz.
Microsoft Word ile ilgili diğer rehberlerimize de mutlaka göz atın: