Yansız Söylem Ne Demek? Peki, Yanlı Söylem?

Yansız söylem, bir konuda ortaya atılan tarafsız söylem demektir. İlgili konuda tamamen tarafsız ve nesnel bir bakışla olaylara yaklaşmak gerekmektedir. Yanlı söylem, bir konuda duygu, davranış ve düşüncelerin kişisel çıkarlara yönelik belirlendiği söylem tipidir.

Yansız olan söylem türünde bireyler, nesnel gerçeklikle olaylara yaklaşırken yanlı olan söylemde, bireylerin duyguları, düşünceleri ve davranışları konuşmalarını belirlemektedir.

Yansız Söylem Örnekleri

Bireyler, bir konu hakkında tamamen tarafsız ve nesnel biçimde konuşmalarını ortaya atıyorsa bu yansız söyleme örnektir. Bazı durumlarda kişisel çıkarlar devreye girdiği takdirde konuşmalar yanlılık kazanmaktadır.

Yansız olan söylem türünde insanların tamamen objektif bir biçimde durum değerlendirmesi yaptığı görülmektedir. Duygu, düşünce ve davranışın tamamen nesnel ve objektif olduğu tutumlar yansızlık göstergesidir. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;

  • Yağmurlu havada, havanın yağmurlu olduğunu doğrulama.
  • Bir işin tam olarak bitirilmesi durumunda işi bitiren kişinin işi yaptığına dair doğrulama.
  • Spor müsabakasında taraflar arasındaki oyun durumunun doğru değerlendirilmesi.
  • Yansız söylem örnekleri içerisinde bir soruya doğru cevabı verebilme.

Yansız söylem örnekleri, var olan bir durumun nesnel gerçekliğini inkar etmeden konuşmaları dizayn etmektir. Bunun için tamamen tarafsız ve objektif davranmak gerekmektedir.

Yansız Söyleme Dayanma Nedir?

Yansız söyleme dayanma, bir olguyu ve düşünceyi kimsenin himayesi altında kalmadan tamamen objektif bir biçimde değerlendirmektir. Konuşma içerisinde bir başkasının duygu, düşünce ve davranışının etkisi altında kalmaksızın söylemin tarafsız ibareler barındırması yansızlıktır.

Yansız konuşabilmek için başkalarının konuşmalarının etkisinde kalmadan durumun objektif olarak değerlendirmesini yapabilmek gerekmektedir. Nesnel ve gerçekçi biçimde olaylara yaklaşmak tarafsız bir şekilde söylemi kurgulamak demektir.

Yanlı Söylem Nedir?

Yanlı söylem, kişisel çıkarların devreye girdiği objektiflikten uzak söylemdir. Yansız konuşmacılar, konuyu tamamen objektif ve tarafsız ele alırken yanlı konuşmacılar, kişisel çıkarlarının etkisinde kalmaktadır.

Konuşmada tarafsızlıktan uzak ve gerçeğin çarpıtılmış hali görüldüğü zaman yanlı bir konuşma olduğu anlaşılmaktadır. Taraflar arasında çıkar çatışmalarından doğan bir sürtüşme olduğu vakit söylem tarafsızlığını kaybetmektedir.

Yanlı Söylem Örnekleri

Bir konuşmada taraflar arasında çıkar çatışmaları konuşmanın seyrini belirliyorsa orada tarafsızlık görülmemektedir. Objektiflik ve nesnelliğin olmadığı söylemler, kişilerin çıkarlarının belirlediği cümleler eşliğinde kurulduğu için söylem taraflı olmaktadır.

Yanlı söylem örnekleri, çoğunlukla bireylerin kişisel çıkar ve ihtiyaçları üzerine kurulan cümleleri tanımlamaktadır. Bir konuşmada objektiflik ve nesnellik hakimse konuşma objektif ve tarafsız olmaktadır. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;

  • Münazarada münazarayı düzenleyen kurumun ideolojisine yönelik konuşma
  • Yanlı söylem örnekleri içerisinde en önemlisi doğru olan bir şeyin yanlış olduğunu söyleme
  • Arkadaş grubunun yönlendirdiği ideolojiye göre başka birine iftira atma

Yanlı söylem örnekleri, kişisel çıkarların ve duyguların yönlendirdiği objektiflikten uzak söylemleri ifade etmektedir. Bireyler, tamamen nesnellikten uzak öznel fikirlerinin yönlendirdiği yöne göre fikir beyan etmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın