Yılbaşı Çiçeği | Kokina Bakımı ve Çoğaltma Yöntemleri

Yılbaşı çiçeği, yıl sonuna yakın (aralık ayı) çiçek açması nedeni ile bu ismi almıştır. Yılbaşı çiçeği kokina olarak da bilinir. Bir iç mekan bitkisidir. Kaktüs ailesi fertlerinden gelmekte olan bu çiçek türünü, kolay bir bakıma sahip olması nedeni ile tercih edebilirsiniz. İç mekan dekorasyonlarında tamamlayıcı bir eleman olması da, başka bir tercih sebebidir.

Kokinanın beyaz, pembe, sarı, lila, kırmızı gibi renkleri vardır. Etli yapraklara sahiptir. Yapraklarının kenarlarında da tırtıklar vardır. Kaktüs ailesinden olduğu için, suyu çok sevmez. Bakımı düzenli yapıldığında, her yıl çiçek verir.

Yoğun bir bakıma ihtiyaç duymadığından, ofis ortamlarını renklendirmek için de kullanılır.

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Olur?

Bu güzel bitkinin bakımı çok kolaydır. Kokina yılbaşı çiçeği, güneş ışığına direkt olarak maruz kalmayı sevmez ama aydınlık bir odada bulunmak ister. Dolaylı bir aydınlık, hızlı bir şekilde büyümelerine yardımcı olur. Kokina yaprakları, büyürken güneş ışığı aldıkları yöne doğru eğilir.

yilbasi cicegi bakimi

Kokina Su Koyulur mu?

Kokina suyu köklerinden almak ister. Haftada bir kez köklerine biraz su koymanız, hem hızlı büyümesine hem de uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Ancak kokina bir kaktüs türü olduğundan, çok fazla su vermeniz çürüyüp ölmesine neden olacaktır. Sularken, toprağı tamamen suya doyurmamalı, nemli kalacak şekilde bırakmamalısınız.

Yılbaşı Çiçeği Coşturan

Kokina çiçeğinin daha hızlı büyümesini sağlayan bir formül vardır. Birçok başka bitkide de geçerli olan, aspirini eritip saksının dibine koyacağınız suya karıştırarak, daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz. Yılbaşı çiçeğine aspirin, en bilinen coşturma yöntemlerindendir.

Yılbaşı Çiçeği Açmıyorsa

Kokina çiçek açmıyorsa öncelikle konumunu değiştirebilirsiniz. Bazen bulundukları yeri sevmeyip küsebilirler. Güneş ışığına doğrudan maruz kalmayacağı ama ışığa erişiminin de kolay olduğu bir yerde çiçek açacaktır.

Kokinanın çiçek açmamasının başka bir nedeni de susuz kalmasıdır. Eğer toprağı çok kuruysa, haftada iki kez su verebilirsiniz.

Son olarak, eğer birkaç yıllık bir kokinaya sahipseniz, en fazla iki yılda bir toprağını ve saksısını değiştirmeniz gerekir. Saksı ve toprak değiştirmek için en uygun zaman, kışın sonlarına doğrudur. Eskisinden daha geniş ve altında delikleri olan bir saksı tercih etmelisiniz.

yilbasi cicegi cogaltma
Kırmızı yılbaşı çiçeği

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kokina çoğaltma için, köklerini çıkarın ve kesişim noktalarından 2 – 4 parçaya (kök durumuna göre) ayırın. Bu kökleri 3 günü geçmeyecek şekilde serin ve kuru bir yerde bekletin ve daha sonra 1 santimi geçmeyecek derinlikte taze toprağa gömün.

Kokina kök salıncaya kadar su vermeye devam edin. Yeni yerine tutunduktan sonra, normal su düzenine (haftada bir kez) dönebilirsiniz. Bitkinin kök vermesine destek olmak için, suyuna yarım aspirin kırabilirsiniz.

Yılbaşı Çiçeği Çeşitleri

Kokina türleri çok merak ediliyor ancak fazla türü yoktur. Ancak şekil ve renk olarak değişiklik gösteren bir kaktüs türüdür. Bu nedenle Kokina alırken genellikle aynı tür bitkiyle karşılaşırsınız.

Yılbaşı Çiçeği Kokina Anlamı

Kokina çiçeğinin anlamı; şans, mutluluk ve huzur getiren şeklindedir. Kokina kelimesinin kökeni Rumca’dır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın