Buğday Ne Zaman Ekilir? Buğdayın Hasat Zamanı Ne Zamandır?

Buğdayın ekilme zamanı üçe ayrılır;

  • Erken ekim zamanı: 15 Ekim – 15 Kasım
  • Normal ekim zamanı: 15 Kasım – 15 Aralık
  • Geç ekim zamanı: 15 Aralık – 15 Ocak

Örneğin İzmir ya da o bölgede 15 Ekim ile 15 Kasım arasında Kent Edirne civarında ya da Sakarya’da 15 Kasım ile 15 Aralık arasında gerçekleşmektedir. Tekirdağ’da 21 Ekim ve 11 Kasım arasında olurken Erzurum ve Kars çevresinde de 15 Ağustos ve 1 Eylül tarihleri Ekim önerilmektedir.

Bu bakımdan incelendiğinde buğdayın ekim zamanı bölgelere göre farklılık göstermektedir. Ancak genel olarak Ekim ayında yapıldığı da bilinmektedir özellikle yapılacaksa mümkün olduğu kadar erken yetiştirilmesi de büyük önem arz etmektedir. Burada önemli olan tohum yatağındaki toprak sıcaklığıdır toprağın sıcaklığını 8 ile 10 derece arasında olması ideal ekim ortamını hazırlamaktadır.

Not: Geç ekim yapıldığında tarım verimliliğinde %15 – 31 arasında düşüş gözlenmiştir.

Buğdayın Kardeşlenme Zamanları:

  • Erken ekim yapılan buğdayın aralık,
  • Normal ekim yapılan buğdayın ocak,
  • Geç ekim yapılan buğdayın şubat

Buğdayın Hasat Zamanı Ne Zamandır?

Buğdayın hasat zamanı, özellikle ülkemizde Haziran, temmuz ve ağustos ayında olduğu bilinmektedir. Yine yöresel olarak farklılık göstermekle birlikte bazı yörelerde hasat başlarken bazı yörelerde ise çeşitli kutlamalar yapılmaktadır. Buğday hasadı ülkemizde çoğunlukla biçerdöver ile yapılmaktadır ve kısa zamanda Bu işlem bitmektedir. Biçerdöverin ayarı verim alınması açısından oldukça önemlidir.

Gece gelen ya da gelişme devresi uzun olan buğday çeşitlerinin azaldıysa normal zamanda ekilen bu değerlere göre 1-2 hafta daha sonra yapılmaktadır. Burada Başak çıkarmalarını takip eden çiçeklenmeden 50 ila 60 gün sonra biçerdöver ile yapılacak hasat oluşumu buğdayın o dönem çatladığını belirlemektedir.

Buğday Hangi Ayda Biçilir?

Buğday hasadı genellikle yaz aylarında yani haziran, temmuz ve Ağustos zamanında yapılmaktadır. Burada değişiklik zamanına ve yörenin buğday ekimine göre farklılaşmaktadır. Genellikle ekim ayında yapılan işlem sonrasında yaz ayında ürünler toplanarak tüketilmek üzere gönderilmektedir.

İlgili içerik: Buğday, Arpada ve Yulafta Gluten Var Mı? Oranları Ne?

Ekinler Ne Zaman Biçilir?

Türkiye’de ekinlerin biçme zamanı bölgesel olarak farklılık göstermektedir. Genel olarak Mayıs ile ağustos ayları arasında Ekin biçimi yapılmaktadır. Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde Mayıs zamanı Ekinler biçilirken Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nde ise haziran-temmuz arasında bu işlem gerçekleşmektedir.

Buğday Ne Zaman Sulanır?

Buğdayın sulandığı zaman genellikle sapa kalkma, başaklanma ve süt oğlum dönemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sapa kalkma dönemi mart sonunda, başaklanma dönemi nisan başında ve süt oluşumu ise mayıs başında olmaktadır. Buğdayın özellikle ve süt oluşum olmak üzere bu iki dönemde oldukça iyi bir şekilde sulanması gerekmektedir.

Buğday Ne Zaman Başak Verir?

Buğday başaklanma zamanı Nisan ayının başında gerçekleşmektedir. Bu dönemde oldukça iyi bir şekilde buğdayın sulanması gerekmektedir. Çünkü, buğday en çok suya ihtiyaç duyduğu bir dönemi yaşıyor olmaktadır.

Bir Dekara Kaç Kilogram Buğday Ekilir?

Normal şartlarda makine ile Ekim yapıldığında 1 dekara 16 ile 18 kilogram arasında tohum yeterli olmaktadır. Çarpma ile ekim yapıldığında ise 25 ile 30 kilogram buğday tohumu atılmaktadır. Bu açıdan incelendiğinde makine ya da serpme durumuna göre bir dekara düşen buğday kilogramı değişiklik göstermektedir.

En Verimli Buğday Tohumu Hangisi?

En verimli buğday tohumu Hüseyin Bey tohumudur. Yerli ve milli tohum olarak en çok kullanılan ve sevilen bir tohum olarak bilinmektedir. En yüksek verimli tohum olarak karşıma Hüseyin Bey çıkmaktadır. Ancak, bu durum ülkemiz için geçerlidir ve yabancı ülkelerde farklı buğday tohumlarının veriminde farklı olabilmektedir.

Genel olarak bakıldığında Hüseyin Bey tohumundan birçok bölgede 1 tonun üzerinde verim alınmaktadır. Bu durum hem üreticiyi mutlu ederken tüketicinin en hızlı ve içinde buğday ulaşmasını sağlamaktadır. Özellikle yerli olan bu tohum kullanmak üretimde oldukça fayda sağlamaktadır.

Buğday Kaç Günde Çıkar?

Buğdayın çıkma süresi görevlerine göre farklılık göstermektedir. Genellikle ekim ayında ekilen buğday mayıs ayından itibaren başaklanma ya ve hasadına başlanmaktadır. Çimlenme olarak bakıldığında 3-4 derece sıcaklık istemekte ve toprağın 10-15 derece olması gerekmektedir. 7 ile 10 gün arasında toprak yüzüne çıkan buğday genel olarak kışa dayanıklı bir bitkidir.

Yazlık Buğday Hangi Ayda Ekilir?

Yazın genellikle buğday ekimi yapılmamaktadır. Yaz aylarında buğday hasadı gerçekleşmektedir. Özellikle Kışa dayanıklı olmasından dolayı kışın ekilen buğday yazın hasat edilmekte ve tüketiciye sunulmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın