Alkol Karışım Mıdır? Saf Madde Midir? Yoksa Çözelti Midir?

Alkol, fiziksel yöntemlerle daha küçük maddelere ayrışamadığından dolayı saf maddedir. Maddelerin saf madde mi yoksa karışım mı olduğu ilgi gören bir konudur. Alkol de özellikleri merak edilen maddeler arasında yerini almaktadır. Saf maddeler tek bir türde tanecik içerirken, karışımlar farklı saf maddelerin bir araya gelmesiyle meydana gelmektedir. Saf maddeler daha küçük maddelere ayrışamazken, karışımlar çeşitli yöntemlerle ayrıştırılabilmektedir.

Alkol kendisinden başka bir maddeye bölünememekte ve ayrıştırılamamaktadır. Bununla birlikte saf maddelerin belirli bir erime kaynama noktası bulunmaktadır. Ancak karışımlarda erime ve kaynama noktaları çözünenin derişimine bağlı olarak değiştiğinden dolayı belirli ve sabit değildir. Alkolün donma noktası -114; kaynama noktası ise 78 derecedir. Görüldüğü gibi belirli bir erime ve kaynama noktası bulunması da saf madde olduğunun göstergesidir.

Etil Alkol Bir Karışım Mıdır?

Etil alkol, farklı maddelerin bir araya gelmesi ile oluşmadığından dolayı karışım değildir. Etil alkol bir alkol çeşididir diyebiliriz. Bu alkol çeşidi vücutta metabolize olabilen, yani karaciğer tarafından işlenebilen tek alkol çeşididir. Bu nedenle içki yapımında kullanılan alkol türü, etil alkoldür. Metil alkol ile hazırlanmış içkilerden uzak durulmasının nedeni de budur. Metil alkol, etil alkol gibi karaciğer tarafından işlenememekte ve vücuda farklı zararlar verebilmektedir.

Alkol Neden Saf Maddedir?

Alkol saf maddelerin özelliklerini taşıdığından dolayı, saf maddedir. Bu soru daha detaylı olarak şu şekilde yanıtlanabilir: Saf maddeler içerisinde tek çeşit atom bulundurmaktadır. Hal değişim sıcaklıkları, öz kütle ve çözünürlük gibi özelliklere sahiplerdir. Kendisinden daha küçük parçalara ayrıştırılamamaktadırlar ve homojendirler. Saf maddeler elementler ve bileşikler olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. Elementler genellikle sembollerle, bileşikler ise formüllerle gösterilmektedirler.

Bu özellikler alkol için değerlendirildiğinde; alkolün daha küçük maddelere ayrışamadığı, belirli bir erime ve kaynama noktasına sahip olduğu ve homojen olduğu görülmektedir. Bunların yanında C2H5OH formülüne sahiptir. Bu da alkolün saf maddeler arasından bileşikler grubunda olduğunun göstergesidir. Sonuç olarak, alkolün özellikleri incelendiğinde saf madde olmasının nedeni de ortaya çıkmaktadır.

Etil Alkol Ham Maddesi Nedir?

Etil alkol ham maddesi, petrokimya ve fosil ham maddesidir. Petrokimya ve fosil ham maddeleri ise yağların türevleri ve kömür olarak bilinmektedir. Bununla birlikte tarımsal etil alkol üretimi; patates, çavdar, şeker pancarı, buğday, mısır gibi bitkilerin fermantasyonu ile yapılmaktadır. Türkiye’de en çok kullanılan şeker pancarı olarak bilinmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın