Bilgilerin Kalıcı Olması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bilgilerin kalıcı olması için genel olarak yapılan ve etkili olan birkaç yöntemden faydalanmanız yeterli olmayacaktır elbette. Buna ek bilgiyi isteyerek öğrenmek gerekir. Psikolojik olarak kendinizi hazırlamadığınız sürece hiçbir bilginin kalıcı olması beklenemez.

Bilgilerin Kalıcı Olması İçin Tüyolar

Kalıcı öğrenme, birçok farklı yöntem ile gerçekleştirilmekte olan bir öğrenme şeklidir. Bilgilerin kalıcı olması için birçok tüyo bulunmaktadır. Bilginin kalıcı olması için kullanılmakta olan bu tüyoların işe yarama durumu, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Kalıcı bilgi, kişinin kendine özgü yöntemler ile öğrenmiş olduğu bilgilerdir. Kalıcı olarak öğrenilmiş olan bir bilgi, aradan uzun zaman geçmesine rağmen unutulmayan bilgidir. Kişiler için özel olarak belirlenmiş olan yöntemler ile öğrenilen bilgiler, kalıcı bilgilerdir. Bilgilerin kalıcı olması için uygulanabilecek tüyolar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Pratik yapma
  2. Gözden geçirme
  3. Not tutma
  4. Motive Olma

bilgilerin kalici olmasi icin tuyolar

1) Pratik Yapma

Öğrenilen bilginin kalıcı olabilmesi için pratik yapılması gerekmektedir. İnsanlar, bilgi teorik olarak öğrenildiği zaman bilgiyi hatırlamakta zorluk çeker. Bu nedenle bu bilgiler genel olarak kalıcı olamaz. Bilgilerin kalıcı olabilmesi için bilginin gerçek hayatta uygulanması gerekir. Bilgi deney yolu ile uygulandığı zaman beyinde kalıcı hale getirilmiş olur.

Deneyimlenmiş olan bilgilerin öğrenilmesi daha kolay olduğu için bir bilgiyi kalıcı yapmanın en iyi yolu, bilgiyi deneyimlemektir. Bu durumu bir örnek ile açıklamak gerekirse mavi ile sarı rengi karıştırınca yeşil rengi elde edilir bilgisi teorik olarak hatırlanması zor bir bilgidir. Bu bilgiyi kalıcı hale getirebilmek için kişinin, mavi ile sarı renk boyayı karıştırıp yeşil rengi deney yolu ile elde etmesi gerekir.

2) Gözden Geçirme

Öğrenilen bilgi zaman geçtikçe unutulabilir. Bu nedenle bilginin, belirli zaman aralıkları ile tekrar edilmesi gerekir. Gözden geçirme yöntemi de öğrenilen bilgilerin tekrar edilmesini sağladığı için bilgilerin unutulması durumunu geciktirerek bilginin unutulmasını engellemektedir.

Gözden geçirme yöntemi, diğer yöntemlerden farklı bir işleyişe sahiptir. Bilgilerin sürekli tekrar edilmesi yani gözden geçirilmesi ile bilgiler zamanla kalıcı hafızaya atılabilir. Bu sayede öğrenilen bilgilerin kalıcı olması sağlanır.

3) Not Tutma

Kalıcı bilgi için sık sık tekrar etmeniz iyi bir şekilde not tutmanıza bağlıdır. Not tuttuğunuzda unuttuğunuz herhangi bir bilgiyi tekrar okuyabilir, öğrenebilirsiniz. Bu süreç sık sık tekrarlanırsa bilgilerin kalıcı hafızaya gitmesi daha kolay olacaktır. Eğer, not tutma konusunda gerekli teknikleri ve tüyoları bilmiyorsanız not nasıl tutulur? Yazımızı okumayı ihmal etmeyin.

4) Motive Olma

Olmazsa olmaz şey; psikolojik olarak öğrenmeye hazır hale gelmektir. Bunun için stresten kurtulup motive olmanız gerekiyor. Bunun için motivasyon arttırma yöntemleri isimli yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Bilgiler Kalıcı Hafızaya Nasıl Atılır?

bilgiler kalici hafizaya nasil atilir
bilgiler kalici hafizaya nasil atilir

Bilgilerin kalıcı hafızaya atılabilmesi için öğrenme sonrasında uyuma, görselleştirme, parçalama, mola verme ve detaylı inceleme taktiği kullanılmaktadır. Bir bilgi öğrendikten sonra uyuma, konsolidasyonun uyku esnasında güçlü olması nedeni ile tercih edilmektedir.

Görselleştirme taktiği, bilgiyi hatırlanabilir yapmak için kullanılan bir kodlama stratejisidir. Bazı insanların görsel hafızası daha iyi olması nedeni ile öğrenilen bir bilgi görselleştirildiği zaman bilginin kalıcı hafızaya atılması sağlanabilir.

Bilgilerin kalıcı hafızaya atılabilmesi için en çok kullanılan yöntem parçalama yöntemidir. Teorik bilgi herhangi bir zamanda 7 parça halinde kolay bir şekilde hatırlanabilirken 10 parça halinde olduğu zaman sıkıntılara yol açmaktadır. Günlük hayatta da bolca yapmış olduğumuz parçalama yöntemi, bir bilgiyi parçalara bölerek öğrenmeyi sağlar.

Beyin uzun süre boyunca bilgi öğrenmeye çalıştığı zaman yorulmaya başlar. Zaman geçtikçe kişinin dikkati dağıldığı için kişi, bilgiyi kalıcı olarak öğrenmede sorun yaşamaya başlar. Bu nedenle belirli zaman aralıkları ile mola vermek, bilgileri kalıcı hafızaya atmak için kullanılan bir yöntemdir.

Beyindeki Bilgiler Nasıl Kalıcı Olur?

Beyindeki bilgilerin kalıcı olabilmesi için harcanan zamanın etkinliğini en üst düzeye çıkartmak gerekir. Kişi, öğrenmiş olduğu bilgileri deneyimleri ile birleştirdikleri zaman bilginin içselleştirebilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle beyindeki bilgileri kalıcı hale getirmek için belirli yöntemler uygulanmaktadır.

Beyindeki bilgileri kalıcı hale getirmek için zihninizi öğrenmeye hazırlamanız gerekir. Aklınızdan yapacağınız kelime bulma alıştırmaları zihninizi hazırlamanıza yardım edecektir. Beyindeki bilgileri kalıcı hale getirmek için yapabileceğiniz bir diğer yöntem ise öğrendiğiniz bilgileri belirli aralıklar ile tekrar etmektir. Bilgiler tekrar edilip sürekli hatırlandığı zaman kalıcı hale gelmektedir.

Bilginin Kalıcı Olması İçin Tekrar Sıklığı Ne Olmalı?

Tekrar sıklığı ilk etapta her gün daha sonra her hafta şeklinde ilerlemelidir. Her gün tekrar ederek aşinalığınızı arttırın, daha sonra her hafta tekrar ederek kalıcı bilgi haline getirin.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın