Bisikletin İnsan Hayatında Meydana Getirdiği Değişiklikler Neler Olmuştur?

Bisikletin insan hayatında meydana getirdiği değişimler neler olmuştur sorusuna cevap olarak, başlangıçta ulaşımda ve şehirleşmede sağladığı gelişmeleri, sağlıklı ve çevreci ulaşımda sağladığı yenilikleri sayabiliriz. Bu en önemli değişikliklerin yanında, pek çok önemli değişikliği, bu yazımızda inceliyoruz:

Bisikletin icadı

Bisikletin tarihi 1817 yılına uzanır. Alman bilim adamı Baron Karl von Drais, 200 sene öncesinde insan yaşamını kolay hale getireceğini düşündüğü bisikletin ilk prototipini yapan insandır. Yapılan ilk prototipin adı Drezen’dir. Tasarımı, günümüz bisikleti görünümüne sahip ve 2 tekerleklidir.

Yapıldığı dönemde pedal ve zincir mekanizması bulunmamaktadır. Bisiklete oturulmakta, ayaklar yerde ve kendini itmek suretiyle ilerleniyordu. Bütünüyle insan gücü hissedilen bir dönemdi.

26 Haziran 1819 tarihinde Alman bilim adamı Drais, bisiklet icadına ait patenti aldı. Bundan sonra bisikleti geliştirme çalışmaları oldukça hızlandı. Gelişim aşamalarında Drezen adı bisiklet ismine ve şekline evrilmeye başlandı.

Drais’in icadı olan bisikleti Fransız oğul ve baba olan Ernest ile Pierre Michaux geliştirdi. Bu oğul ve baba bisikletin göbek bölümüne pedal koydular. Böylece ilk pedala sahip bisikleti tasarladılar. Bu aşama ile tam anlamıyla bisiklet icat edildi.

Bisiklet, İtalya, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi pek çok ülkede kullanılmaya başlandı. İnsanlar bisikleti çok sevdi ve her yerde bisikletli insan sayısı artış gösterdi. Günümüzde ise bisiklet kullanımı çok yaygındır. Çok modern ve teknolojik bisikletler üretilmektedir.

Senede 22 Milyon Bisiklet

Avrupa Bisiklet Konferderasyonu son yayınlanan istatistikler ile bisikletin insan yaşamında olan önemini ve yerini ortaya koydu. Yapılan istatistikler, Avrupa’da senede yaklaşık 22 milyon üstü bisiklet satıldığını gözler önüne sermektedir. Bu bisikletlerin 13 milyon civarı Avrupa devletleri tarafından üretilerek satılmaktadır.

Tamamıyla insan gücüne dayalı olan bisikletin icat edilmesiyle insan yaşamında pek çok şey değişti. Yük miktarı, ulaşım tarzı, yaşam hızı ve benzeri olgular hızla kademe atladı. Hayvanların binek olarak kullanılma sayıları oldukça azaldı.

Bisiklet doğaya, insan sağlığına ve insan yaşamına olan katkısı onaylanmış bir araçtır. Bisiklet hafif olması ve kullanımının da basit olması nedeniyle tercih edilmektedir. Ulaşım için kullanılan ilk mekanik araçlardan birisi bisiklettir. İnsan gücü kullanılarak uzak yollar alınmıştır. Ve artık yaygın olarak kullanılmaktadır.

Havayı kirletmez, insan bedenini temizler, vücut hareketlerini ve vücut esnekliğini geliştirir. Bisiklet zamanımızda kullanımı çok yaygınlaşan masrafsız bir ulaşım aracıdır. Ne elektrik ne de yakıt ister. İhtiyaç duyulan tek şey kas gücüdür. Bisiklete biner ve pedalları çevirirsiniz.

Bisikletin İnsan Hayatında Meydana Getirdiği Değişiklikler

  • Bisiklet ile insanlar uzun mesafeye kısa zamanda ve daha hızlı gitme imkanı buldular. İnsanlar az enerji ile daha çok yol gidiyorlar. Hiçbir yakıt istemeyen bisikletler tamamen insan gücü ile çalışmaktadır.
  • Az enerji ve hız sağlayan bisiklet ile gün içinde gezinti yapılacak yerler çoğaldı. İnsanlar kısa zamanda daha fazla yerde gezebilme imkanı buldular.
  • Bisiklet sürme eğlencelidir. Bu sebeple sağlıklı ve yeni bir eğlence aracına kavuşuldu. Bisiklet eğlence ve sağlığı aynı anda sunmaktadır.
  • Bisikletin yapısı günümüz araçlarına gelişim süresinde katkıda bulundu. Arabanın icadı için yol gösteren düşünceler ortaya koydu. Bisikletin icadıyla motorlu araçların gelişimine katkı sağlandı.
  • Bisikletin ekonomiye katkısı büyük oldu. Piyasada rekabet alanı açıldı. Bisiklet icadıyla mekanik sistem üstüne çalışmalara zemin hazırladı.
  • Bisiklet üreticileri ortaya çıktı, bir çok fabrika kuruldu ve yeni iş imkanları doğdu.
  • Bisiklet yolları yapıldı, sosyal alanlar genişledi. Ulaşım kolay sağlandı, ulaşım masrafları azaldı.
  • Bisiklet parçaları üretimi yapan işletmeler kuruldu, insanlara iş imkanı sağlandı.
  • Bisiklet sürme spor kategorisine girdi, müsabakalar düzenlendi, bisiklet sporu yaygınlaştı.
  • İnsanların kas ve vücut sağlığı geliştirildi, enerji harcamaları sağlandı, sağlık korundu.
  • Küçük büyük herkese hızlı ulaşım imkanı verdi.
  • Bireysel olarak araç kullanmanın önemi anlaşıldı.

Zamanımızda eğlence ve spor olarak kullanılan bisikletin geçmişte insan yaşamında bambaşka bir yeri bulunmaktaydı. Atı ya da arabası olmayan insanların uzak mesafeye gitmesi zor oluyordu. Bisikletin icadı sonrası uzak mesafeler insanlar için kolaylaştı.

Bu nedenle her yıl 3 Haziran günü, bütün dünyada “Dünya Bisiklet Günü” olarak kutlanmakta ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Bisikletin icadıyla insanların hayatlarında değişiklikler oldu. En belirgin değişiklik sağlık alanında oldu. İnsan gücüyle kullanılan bisiklet, sağlığın korunması ve sporun yaygınlaşmasına imkan verdi.

İnsanlar sağlıklı bir ulaşım aracına sahip oldular. Bisiklet sürme insanı rahatlatan bir aktivite olduğundan insan yaşamına psikolojik açıdan fayda da sağlamıştır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın