Boğazımda Bir Şey Var Yutkunuyorum Gitmiyor Neden? Çözümü?

Boğazımda bir şey var yutkunuyorum gitmiyor probleminin nedeni, kişide reflü olmasıdır. Reflünün verdiği hissiyat ile boğazda bir şey var hissi gelebilmektedir. Yemek borusu ve kaslı kapak mekanizmasının görevini yerine getirememesinden dolayı bu his meydana gelmektedir.

Aynı zamanda, reflüsü olan bireyler geğirme hissi hissetmekte ve yutkunmada zorluk yaşamaktadır. Reflüde midedeki asit salgısı arttığı için boğazda bir şey varmış gibi hissedilmekte, yutkunmakta zorluk çekilmektedir.

Boğazda Takılma Hissi Nasıl Geçer?

Boğazda takılma hissi, beslenmeye dikkat etme ve sağlıklı bir yaşam düzeni benimseme ile geçmektedir. C vitamini alma ve kötü alışkanlıklardan kurtulma bunun bir adımıdır.

Temiz hava alma ve sesi dinlendirmek de boğazı rahatlatmaktadır. Antibiyotik ve psikolojik egzersiz yapmak, kişinin boğazındaki rahatsızlık durumunu gideren diğer etkenlerdir. Tamamen bireysel bakımın sağlıklı olması ile düzelen boğazdaki takılma hissi ile ilgili detaylar şöyledir;

  1. Sağlıklı Beslenme Ve Takviye Alma
  2. Egzersiz Ve Psikolojik İyi Olma Haline Dikkat Etme
  3. Kötü Alışkanlıkları Bırakma

1.Sağlıklı Beslenme Ve Takviye Alma

Boğazda takılma hissi varsa C vitamini takviyesi almak iyi gelmektedir. Beslenmeye dikkat etme ve soluk borusundan zor geçen yiyecekler yerine hafif beslenmeyi tercih etmek önemlidir. Besinleri yavaşça çiğneyip dikkatlice yutmak gerekmektedir.

2.Egzersiz Ve Psikolojik İyi Olma Haline Dikkat Etme

Soluk borusunu rahatlatmak için çeşitli egzersiz ve spor hareketleri yapılabilmektedir. Psikolojik durumun korunması ve stresin azaltılması için meditasyon çalışmaları da önerilmektedir. Spor ve psikolojik iyi olma halini dengede tutarsanız sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalışacağını söylemek mümkündür.

3.Kötü Alışkanlıkları Bırakma

Sigara veya alkol gibi sindirim sistemine zarar veren maddeleri kullanıyorsanız bırakmanız tavsiye edilmektedir. Soluk borusunda kirli hava yaratan bu maddeler besinlerin sindirilmesini yavaşlatmakta ve takılma hissine sebep olabilmektedir.

Boğazda Düğüm Hissi Neden Olur?

Boğazda düğüm hissi nedeni stres, endişe ve depresyon olarak bilinmektedir. Özellikle depresyon ve anksiyete durumu olan bireylerde globus hissi daha fazladır. Stresli olaylar ve travmatik yaşantılar boğazda düğüm hissine neden olabilmektedir.

Çeşitli psikolojik durumların boğazda globus hissi yarattığı bilinmektedir. Bireyler psikolojilerini düzelterek bu hissin üstesinden gelebilmektedir. Bazen yemek borusunun tıkanmasından da kaynaklanan düğüm hissi görüldüğü söylenebilmektedir.

Yutkunurken Zorlanma Neden Olur?

yutkunurken zorlanma
yutkunurken zorlanma

Kafa travması, inme, demans ve çeşitli nörolojik sorunların yutkunurken zorlanmaya sebep olduğu söylenebilmektedir. Bu hastalıklar, boğaz kaslarını zayıflattığı için kişiler yutkunurken zorlanmaktadır.

Yutulan yiyecekler ağız borusuna zor bir şekilde taşınmakta ve yemek borusunu tıkamaktadır. Böyle bir durumdan şikayetçiyseniz doktora görünmenizin faydalı olacağını söylemek mümkündür. Aksi takdirde, çeşitli sindirim sorunları baş gösterebilmekte ve yaşam kalitesini kısıtlayabilmektedir.

Yemek Yerken Boğazda Takılma Hissi?

Yemek borusuna yabancı cisim kaçtığı zaman yutkunma zorluğu ile birlikte takılma hissi ortaya çıkmaktadır. Reflü nedeniyle boğazda yanma hissi meydana gelmekte ve gastrit gibi mide sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Yemek borusunun iltihaplanmasından dolayı da yutkunmanın zorlaştığı söylenebilmektedir. Boğazda takılma ve yanma hissi özellikle reflünün baş gösterdiği durumlarda daha fazla görülmektedir.

Yutkunurken Boğazda Balgam Hissi Nasıl Geçer?

Yutkunurken boğazda balgam hissi oluşuyorsa havayı nemli tutmaya dikkat etmek gerekir. Tuzlu su ile gargara yapmak gibi bir yöntemin yanında sıcak su ile duş almak da tercih edilebilmektedir.

Başınızı yüksekte tutmaya gayret ederek yüzünüzü temiz ıslak bir bezle silmenizi de önermek mümkündür. Bol bol sıvı tüketerek boğazdaki balgamın atılmasını sağlamak da bilinen uygulamalar arasındadır. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;

  1. Havayı nemli tutmaya ve yüzünüzü ılık bir bezle silmeye dikkat edin.
  2. Sıcak su ile duş alın ve başınızı mutlaka yüksekte tutun.
  3. Tuzlu su ile gargara yapın ve bal yemeyi ihmal etmeyin.
  4. Bol miktarda su içerek yutkunurken boğazda oluşan balgam hissini giderin.

Yutkunurken boğazda balgam hissinin oluşmasında çeşitli faktörler etkili olsa da gidermek oldukça basittir. Eğer gideremiyorsanız muhakkak bir doktora başvurmakta fayda olduğunu söylemek mümkündür. Aksi takdirde ağzınızdaki balgam hissinin yaşam kalitesini düşüreceğini bilmeniz gerekmektedir. Bol bol sıvı tüketerek ağızdaki balgam hissinin atılmasına yardımcı olmak sağlığınız açısından önemlidir. Gargara yapmak da balgamı hemen söken bir diğer faydalı uygulamalar arasındadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın