Çanakkale Savaşı Nasıl Kazanılmıştır? Kısa Bilgiler Güncel 2024

Çanakkale savaşı nasıl kazanılmıştır? Sorusunun cevabı “Bu vatan nasıl kazanıldı?” Sorusunun da cevabıdır. İmkansızlıklarla yeniden doğuşun başlangıcı olan Çanakkale Savaşı’nı şanına yakışır bir şekilde ele aldık. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim;

Çanakkale Savaşı Nasıl Kazanılmıştır?

Çanakkale Savaşı, 1915 ile 1916 yılları arasında İtilaf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan bir savaştır. Gelibolu Yarımadası’nda gerçekleşen ve deniz-kara muharebeleri ile tarihe yön veren bu savaş, Türkler’in özgürlük mücadelesinin en güzel simgelerindendir.

Osmanlı Devleti’nin İttifak Devletleri arasında yer almasından dolayı İtilaf Devletleri boğazlarda tam hâkimiyet kurup Rusya’ya yapılacak yardımın kolaylaşmasını istiyordu ( Rusya, Almanya ile savaş durumuna geçti ).

1914’ün Eylül ayında Birleşik Krallık ( İngiltere ) Donanmasından Sorumlu Bakan Winston Churchill, Çanakkale Boğazını işgal etme çerçevesinde hazırladığı planı Herbert Asquith’e sundu. Bunun sonucunda da 1915’in Şubat ayında büyük saldırı başladı.

Çanakkale Cephesi’nde Türk Ordusunun Üstünlüğü Nasıl Sağlandı?

Çanakkale Savaşı

18 Mart 1915 tarihine gelindiğinde ise İtilaf Devletleri’nde ciddi kayıplar baş gösteriyordu. Donanmaların su mayınlarına denk gelmesi ve Türk askerinin yılmadan mücadele vermesi bunda etkili oldu.

Denizden başarılı olamayacağınız anlayan İtilaf Devletleri, Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde yer alan 5 ayrı noktadan karaya çıkarma yaptı. Her ne kadar Arıburnu ve Seddülbahir sahillerinde ciddi çatışmaya girseler de Türk askerlerinin özverisi sonucu buralarda kaybettiler.

Çanakkale Savaşı Nasıl Başlamıştır?

İtilaf Devletleri, Çanakkale ve İstanbul boğazlarının kontrolünü ele geçirmek için ilk olarak Çanakkale’yi, sonra da İstanbul’u ele geçirmeyi planladı. 1. Dünya Savaşı başladığı zaman Almanya, Rusya’ya savaş ilan etti. Bu savaş ilanının bir gün sonrasında Türkiye ile Almanya ittifak antlaşması imzaladı.

İmzalanan bu anlaşma ile Osmanlı Devleti, İttifak Devletleri safında olduğunu gösterdi. Daha sonra gerçekleşen Rus limanlarına saldırılar ile Rusya’da Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Bu olaylarla birlikte boğaz probleminin fitilleri ateşlenmiş oldu.

Çanakkale Savaşı Nasıl Sonuçlandı?

Çanakkale zaferi, 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı Devleti’nin galibiyeti ile sonuçlandı. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere askerlerin ve yerel halkın katkıları ile Çanakkale Savaşı’nda kara muharebeleri kazanılmıştır.

Çanakkale Savaşında Kaç Kişi Öldü?

Çanakkale savaşında ölen kişi sayısı toplam 112.950 kişidir. Bunların 56.243’ü Türk, 56.707’si müttefiklerdir. Çanakkale Savaşı nasıl kazanılmıştır sorusu, maalesef en çok fedakarca canını veren şehitlerimizin özverisi ile cevaplanabilir.

Çanakkale Savaşında Kaç Ülke İle Savaştık?

1915 – 1916 yılları arasında gerçekleşen Çanakkale Savaşı’nda Fransa, İngiltere ve Rusya ile savaştık. Her ne kadar söylenmese de sömürgeci devletler tarafından başka milletler de savaşa gizliden dahil edildi.

Örneğin, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelandalılardan oluşan ANZAC kuvvetlerini Çanakkale cephesine getirdi.

18 Mart Tarihinin Önemi Nedir?

Vatan topraklarının kurtarıldığı ve 250.000’e yakın şehit verilen Çanakkale Savaşı’nın zafer tarihidir. Çanakkale Savaşı nasıl kazanılmıştır sorusunu merak eden herkes, her sene Çanakkale’ye geliyor ve bu savaşın izlerini sürerek şehitlerimizi anıyor.

Çanakkale 57. Alay Şehitliği
Çanakkale Savaşı’nda Şehitlik Anıtı

Çanakkale Savaşı nasıl kazanılmıştır derlememizi sizler için yaptık. Bu savaşın önemi sadece kelimeler ile açıklanamaz ancak gelecek nesillere tarihimizi anlatmak görevimizdir.
Çanakkale Savaşı nasıl kazanıldı, her Türk vatandaşı çok iyi bilmelidir. Çanakkale’nin her yanında, taşında ve toprağında bu savaşın izleri görülmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.