Fosfor Karanlıkta Parlar mı? Fosfor Nasıl Parlar?

Fosfor karanlıkta parlayan bir elementtir. Peki, ama fosfor nasıl parlar? Herkesin merak ettiği bir konu olan fosforun karanlıkta parlaması ile ilgili tüm detayları sizler için hazırladık:

Fosfor Nedir?​

Fosfor aktif bir şekilde doğada bulunan bir elementtir. Bunun yanı sıra insan vücudunda da yer alan fosfor kemik gelişimi başta olmak üzere çeşitli aktivitelerin kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Periyodik cetvelde P simgesiyle gösterilmekte olan fosfor genellikle süt ve süt ürünlerinde yer almaktadır.

Aktif bir element olmanın yanı sıra doğada serbest olarak bulunması son derece zor olan P elementi 3 farklı şekilde bulunmaktadır. Bunlar kırmızı, siyah ve beyaz şeklindedir. Fosforun kullanım alanı özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Bu yazının konusu olan karanlıkta parlama özelliği nedeni ile kibrit, havai fişek ve ampul gibi ürünlerin yapımında fosforu kolay bir şekilde görmek mümkündür. Bunların dışında da kullanım alanı son derece yaygın olan bir elementtir.

Fosforun Özellikleri​

Doğada en fazla beyaz renkte yer alan fosfor elementi 44 derecede erimektedir. Bunun yanı sıra ışıksız bir ortamda ışık saçar ve hava ile temas etmesi durumunda ise tutuşur, dumanlar çıkartarak yanar. Üstelik fosfor son derece zehirli bir elementtir.

Fosfor, 17. yüzyılda Hennig Brand adında bir simyacı tarafından insan idrarının ısıtılması ile elde edilmiştir. Karanlıkta parlayan bu elementin formülü bir süre sonra Krafft tarafındna satın alınmış ve dünya da pazarlanmaya başlamıştır.

Fosfor Karanlıkta Nasıl Parlar?​

Bir atomda elektronlar en düşük seviyede yer almaktadır. Cisimlere kuvvetli bir şekilde ışık yansıdıktan hemen sonra elektronlar da yer alan fotonlar emilir ve uyarılmaya başlanır. Enerji ile birlikte meydana gelen artış dışta bulunan yörüngelere sıçramasına olanak sağlar.

Işığa karşı verilmekte olan bu reaksiyon ile birlikte cisimde bir aydınlanma ve ısınma durumları meydana gelir. Bu sayede elektronların üzerinde yer alan enerji tekrar verilir ve ilk seviyede ki enerji düzeyine dönmeye çalışılır.

Elektronların ilk konumlarına dönmesi ve dönme esnasında enerji verilmesi ışık saçma olayının fizik kurallarına çok uymamasına neden olmaktadır. Bu süreç saniyeler, dakikalar, saatler ve hatta günler sonra oluşabilir. Fosforlu olarak isimlendirilen bu cisimlerin ışık veren kaynağın yok edilmesinden hemen sonra elektronların geri dönüş yapmaları enerji ile ışık vermelerini sağlamaktadır.

YouTube video

Elektronların ilk konumlarına dönmeleri için başladıkları söz konusu yolculuk fosforun karanlıkta parlaması ile sona ermektedir. Fosfor karanlıkta bu nedenle parlamaktadır.

Günümüzde en fazla fosfor içeren maddeler baryum, çinko sülfür, kalsiyum şeklindedir. Bunun yanı sıra saatlerde yer alan akrep, rakam ve yelkovanın gece ışıksız bir ortamda net bir şekilde görülmesi için fosforlu boyalar kullanılır. Bu da çinko sülfür ile sağlanmaktadır. Çinko sülfür laboratuvarda kolay bir şekilde elde edilmektedir.

Fosforun parlaması mı fiziksel mi kimyasal mı?​

Fosfor karanlıkta parlar, bu da fiziksel bir olay olarak bilinmektedir.

Fosfor sembolü nedir?

Fosfor sembolü P şeklinde gösterilmektedir. Atom numarası da 15’tir.

P elementinin adı nedir?

P elementi, fosfor olarak bildiğimiz elementtir. Fosfor karanlıkta parlama özelliğine sahip olan elementtir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın