Geometri ile İlgili Meslekler 2024 Yapay Zeka Gelişmeleriyle

Geometri ile ilgili meslekler; başta mimarlık ve mühendislik olmak üzere, görsel ürünlere dayanan pek çok alanda yoğunlaşmıştır. Çevremizi saran her şeyde, binalardan sanat eserlerine, makinelerden haritalara kadar geometrinin izlerini görebiliriz.

Bu nedenle, geometrik kavramlar ve beceriler birçok mesleğin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Bu yazıda, geometri ile yakından ilişkili meslekleri keşfedeceğiz.

Geometrinin Kullanıldığı Meslekler

Geometri, köklü bir geçmişe sahip bir bilim dalıdır. Eski Yunan’dan Mısır’a kadar birçok uygarlık, inşaat, tarım, astronomi ve daha fazlasında geometrik bilgiyi pratik bir şekilde kullandı. Yıllar geçtikçe geometri, soyut düşünce biçimlerini de içerisinde barındıran kuramsal ve kapsamlı bir disiplin haline geldi.

Günümüzde ise, geometri dijitalleşen dünyada ve ileri teknolojilerin gelişiminde kritik bir öneme sahiptir. Peki, geometri mesleklere nasıl yansır?

1. Grafik Tasarım

Geometri ve tasarım, masaüstü yayıncılığın yükselişi ile birlikte giderek önem kazanmıştır. Bir yayının okunabilirliğini etkileyen en önemli faktörlerden biri sayfa / internet sayfası yerleşimidir ve bu da geometri bilgisini gerekli kılmaktadır. Sayfa elemanlarının birbirine göre konumları ve boyutlarının oranı, iyi bir okuyucu deneyimi için olmazsa olmazdır.

20. yüzyıl, büyük firmaların yüzyılı idi. Bu firmaların kitleler gözündeki tanınırlığını sağlamak için de, en önemli araçlardan biri şirketlerin logoları oldu. Başlangıçta resim veya fotoğraf içerikli logolar kullanılırken, zamanla geometrik şekillerin kullanıldığı, bu şekillerin firmanın hedefleriyle ilgili kavramları sembolize ettiği logolar öne çıktı. Bugün flat design gibi tasarım akımları, geometrinin üst düzeyde kullanıldığı akımlardır.

2. Geometri ve Sanat

Geometri ve perspektif, sanatın her alanında karşımıza çıkar. Gözün baktığı noktadan, resmin derinliğine doğru sanki uzaklaşıyormuş ve görüntü ince bir çizgiye dönüşüp küçülüyormuş gibi gözükür. Doğrusal perspektifi, 1415 yılında İtalyan mimar Filippo Brunelleschi keşfetti ve 1435 yılında Leon Battista Alberti tarafından detaylandırılıp kayda geçirilmiştir.

geometri perspektif
Geometri ve perspektif

Leonardo da Vinci de, eserlerinde geometriden faydalanmıştır. Ünlü Altın Oran çizimi, onun eserlerinde geometriye ne kadar önem verdiğini göstermektedir.

İlginizi çekebilir: Kümbet Nedir? Kümbet Hakkında 12 Soru 12 Cevap

Ayrıca, İslami geometri sanatı, Selçuklu ve Osmanlı döneminde birçok camide kendisine yer bulmuştur. Aşağıdaki örnekte, 1421 yılında açılan Bursa Yeşil Cami’deki çini işlemelerindeki geometrik zarafeti görebilirsiniz:

islami geometri

3. Geometri ve Bilgisayar Bilimleri

Geometri ile ilgili meslekler arasında bilgisayar mühendisliği de gelmektedir. Geometri kullanılarak yapılan simülasyonlar gerçek bir nesnenin veya mekanın, bilgisayar ortamına aktarılarak, bütün özelliklerinin simülasyonda canlandırılması için kullanılmaktadır.

Geometri, simülasyon için sadece varolan mekanların sayısal ortama aktarılmasında kullanılmamaktadır. Aynı zamanda, sıfırdan tasarlanan bir mekanın nasıl gözükeceğini, yapısal elemanlarının düzenini ve benzeri parametreleri bilgisayar ortamında canlandırmak için kullanılmaktadır.

4. Geometri ve Haritacılık

Geometri hangi meslek dallarında kullanılır sorusunun en önemli cevaplarından biri de haritacılıktır. Haritacılar, yeryüzü şekillerini, enlem ve boylamları gözönüne alarak, izdüşüm şeklinde çizer. Haritacılık alanında kullanılan geometri türü, Küresel Geometri adını almaktadır.

5. Geometri ve Mimarlık

Mimar Sinan eserlerindeki matematik ve geometri, belgesellerde sık sık karşımıza çıkan bir konudur. Özellikle kare ve dikdörtgen planlı eserler ve üzerlerine oturtulan dairesel kubbeler, Roma dönemindeki Panteon’dan günümüze uzanan bir mimarlık yaklaşımıdır. Ülkemizde, en çok camilerde görülen kare planları, Selimiye ve Süleymaniye gibi muhteşem mimari eserlerde de görebiliriz.

Mimar Sinan geometri kullanımına çok önem veren bir mimardı. Eserlerinin daima geometrik bir sembolizme dayanmasını isterdi. Bu nedenle, hem depreme karşı güvenli yapılar inşa etmiş, hem de yüzyıllar boyunca hayranlıkla bakılacak eserler bırakmıştır.

İlginizi çekebilir: İç Mimarlık İçin Hangi Dersler İyi Olmalı?

Geometri İle İlgili Mesleklerdeki Son Gelişmeler

geometri ile ilgili son gelismeler

Geometrideki yenilikler ve teknolojik ilerlemeler sayesinde geometriyle ilgili mesleklerde de önemli değişimler görülüyor. Bu bölümde öne çıkan bazı gelişmelere göz atacağız:

  • 3 Boyutlu Baskı: Bu alandaki ilerlemeler karmaşık geometrik şekillerin doğrudan fiziksel nesneler halinde üretilmesini kolaylaştırıyor. Bu durum tasarım, prototipleme, tıp ve bilim gibi alanlarda yeni ufuklar açıyor.
  • Biyometri: İnsan vücudunun geometrik yapısının incelenmesi ve ölçülmesiyle ilgili araştırmalar artıyor. Biyometrik veri güvenlik, sağlık ve ergonomi gibi alanlarda geniş uygulama imkânı sağlıyor.
  • Artırılmış Gerçeklik: AR teknolojisi ile gerçek dünyanın üzerine geometrik çizimler, üç boyutlu modeller ve görsel bilgiler yansıtılabiliyor. Bu durum eğitim, mühendislik, tasarım gibi alanlarda yeni olanaklar sunuyor.

Geometri ile İlgili Meslekler Kısaca

Geometri ile ilgili meslekler kısaca şu şekildedir:

  1. Grafik tasarım,
  2. Mimarlık,
  3. Haritacılık,
  4. Bilgisayar bilimleri,
  5. Sanat

şeklindedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın