Kaymakam veya Vali Savcıya Emir Verebilir Mi? Rica Mı Eder?

Vali savcıya il, ilçe protokolüne göre emir verebilmektedir. Valinin il bazında en yüksek makamda görev yaptıkları için İçişleri Bakanlığı tarafından kendisine sağlanan yetkiler eşliğinde uygun şartlar oluşması halinde emir verebilmektedir.

Valilerin savcılara protokol bağlamında emir verebiliyor olması bir yana genellikle yazılı olmayan kurallar bağlamında vali ve kaymakamlar savcılardan talepleri olması halinde dilekçe yazmayı da tercih etmektedir. Her iki makamın yetki alanlarının birbirinden bir hayli farklı olması dilekçe yazılmasının en büyük nedenidir.

Kaymakam Savcıya Emir Verebilir Mi?

İl, ilçe protokolüne göre kaymakam uygun şartların oluşması halinde savcıya emir verebilir. Kaymakam bir ilçenin en üst mülki idari amiri olarak bilinmektedir. Vali ve kaymakamların ana görevlerinden biri de kamu düzenini sağlamak ve korumaktır. Kamu düzeninin sağlanması ve korunması hususunda jandarma ve emniyet güçleri ana vasıtadır.

Savcının görev yetkisi ise adli eylemler ve adliye ile sınırlıdır. Bu bağlamda gerektiği durumlarda kaymakam savcıya durumun müsaade etmesi halinde emir verebilir. Ancak iki kamu personelinin farklı alanlarda yetki sahibi olduğunu ve olaylara göre durumun değişkenlik gösterebileceğini söylemek gerekir.

İlgili Yayın: İl Protokolünde Vali

Vali Savcıya Arz Mı Eder Rica Mı?

Vali savcıya ilgili bir talebi olması halinde dilekçe yazarak talepte bulunabilmektedir. İl, ilçe protokol sıralamasına göre vali savcıdan daha üst bir makamda olsa da yazılı olmayan kurallar bağlamında arz etme kalıbı pek kullanılmamaktadır.

Kaymakam Savcıya Arz Mı Eder Rica Mı?

Kaymakam bir ilçenin en üst idari mevkisine sahiptir. Kaymakamın görev yetki alanı ile savcının görev yetki alanı birbirinden farklı olduğundan yazılı olmayan protokol kuralları kapsamında arz etmek yerine ilgili talebi dilekçe ile savcıya iletme yolu tercih edilmektedir.

Vali Mi Üstün Savcı Mı Üstün?

Vali ve savcı farklı alanlarda faaliyet gösteren devlet memurlarıdır. Savcıların görev ve yetki alanı adli konular ile sınırlı iken valinin görev ve yetki alanı çok daha geniştir. Ancak bu durum valinin savcıdan üstün olduğu anlamına gelmez.

Mevcut görevleri bağlamında değerlendirildiğinde farklı alanlarda yetkileri olan vali ve savcıların bazı durumlarda görevleri bazında karşı karşıya gelmeleri mümkündür. Ancak bu durumda hangi makamın üstün olacağı tamamen duruma bağlıdır. Valinin görev ve yetki alanında iken aynı zamanda savcının görev ve yetki alanına giren bir durum olması halinde her iki memurdan da iş birliği yapması beklenir.  

Arz / Rica Hiyerarşisi Nedir?

Arz rica hiyerarşisi makamlar arası yazışmalarda kullanılmaktadır. Hiyerarşi bağlamında üst makamdan alt makama yapılan bir istekte “rica ederim.”; alt makamdan üst makama ya da aynı makama yapılan bir istekte “arz ederim.” ifadesi kullanılmaktadır.

Resmi yazışma kaynak makamdan hem üst hem de alt makam ile gerçekleştirilecek bir yazışma olması halinde “arz ve rica ederim.” İfadesi kullanılmalıdır. Makamlar arası resmi yazışmalarda herhangi bir talep olması halinde arz/rica hiyerarşisine uygun hareket edilmelidir. 

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın