Kaymakam mı Savcı mı Üstün? Vali, Hakim Hangisi Üstün 2024

Kaymakam mı savcı mı üstün sorusu, Türkiye’de sıklıkla sorulan ve cevabı merak edilen bir sorudur. Savcılık ve kaymakamlık, Türkiye’de önemli kamu görevleri yürüten iki kişidir. Bu iki kişinin görev ve sorumlulukları farklı olduğundan, protokol sıralaması ve idari görevler açısından da farklılaşmaktadır.

Örneğin, kaymakam, ilçedeki okullarda yapılan eğitim ve öğretim faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktan sorumludur. Bunun için, kaymakam, okul yöneticileriyle toplantılar yaparak, okulların ihtiyaçları hakkında bilgi alır ve bu ihtiyaçların karşılanması için gerekli çalışmaları yapar.

Savcı, bir ilçenin Cumhuriyet savcısıdır. Adli yargının en alt kademesini oluşturan cumhuriyet savcıları, ilçedeki suçların soruşturulmasından ve davaların açılmasından sorumludur. Savcılar, kolluk kuvvetlerinden yardım alabilir ve davaların yürütülmesi için gerekli talimatları verebilir.

Kaymakam mı Savcı mı Üstün?

ÖzellikSavcıKaymakam
Görev tanımıDevleti hukuki anlamda temsil etmek ve kamu yararını gözetmekBir ilçenin mülki idaresinden sorumlu olmak
YetkileriSuç işleyenler hakkında soruşturma yapmak, dava açmak ve yargılama sürecini takip etmekİlçe sınırları içerisindeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarını denetlemek, ilçenin güvenliğini sağlamak ve düzeni korumak
Protokol sıralamasıBaşsavcıdan sonra savcı, kaymakamdan sonra başsavcıKaymakam, başsavcıdan sonra savcı

Kaymakam mı savcı mı üstün sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; kaymakam protokol olarak savcıya göre daha üsttedir. Kaymakam görev tanımı itibariyle bulunduğu ilçenin mülki idaresinden sorumlu olmaktadır. Dolayısıyla İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yetkileri doğrudan bulunduğu ilçede uygulamak ile yükümlüdür.

Özellikle ilçede bulunuluyorsa kaymakam en üst merciidir. Bunun yanında baş savcı, protokol sırasına göre kaymakamdan üstündür. Ancak sadece savcı unvanına sahip olanlar protokole göre kaymakamdan alt sırada yer almaktadır.

Protokol sıralamasının yanında kaymakam ve savcı idari açıdan da farklı görevlere aittir. Adli bir soruşturmada savcı ön planda olurken mülki işlerde kaymakam önde gelmektedir. Bu yüzden savcı ve kaymakam farklı idari alanlarda protokole göre sıralanmaktadır.

Vali Savcıya Emir Verebilir mi?

2014 yılında yapılan değişiklik kapsamında il valileri en yüksek makam olarak görev yapmaktadır. Doğrudan İçişleri Bakanlığı’nın emirlerini yürütmekle sorumlu olan valiler bu kapsamda savcılara emir sağlayabilir. Ancak yazılı olmayan protokol kuralları kapsamında valiler savcılara emir vermek yerine talep ettiklerini savcıdan dilekçe ile istemektedir.

Bunun yanında valilere söz konusu tasarı değişikliği ile savcıların görevlerinin bir kısmını doğrudan kendileri yürütme yetkisi de verilmiştir. Bu kapsamda valiler kolluk amir ve memurları için olayların aydınlatılması için savcı talimatı olmadan emir verebilmektedir.

Hakim Savcı Hangisi Üstün?

Hakim, savcıdan üstündür. Bu durum, hakimlerin davaları karara bağlama yetkisine sahip olmaları nedeniyledir. Savcılar, davaları karara bağlama yetkisine sahip değildir. Mahkemede görülen davalar ancak hakim tarafından karara bağlanır ve duruma göre hakimin kararı savcılığın talep ettiği karardan farklı olabilir.

Savcı mı Büyüktür Hakim mi?

savci mi buyuktur hakim mi

Savcı kamu yararı kapsamında devletin kanunlarını yerine getirmek için davaları takip etmektedir. Devleti hukuk alanında temsil eden savcılar ancak devlet ve kamu yararı durumuna davalara taraf olabilmektedir. Hakimler ise yargıç olarak mahkemede bulunur ve davaların karara bağlanması için işlerini yürütür.

Hakimlik makamı davaların karara bağlanması için görev tanımına sahip olduğundan savcılıktan daha büyük bir konumdadır. Bu durum hem yetki hem de protokol kapsamında kendisini göstermektedir.

Savcı ve hakim olabilmek için hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Mezun olan adaylar daha sonra açılan savcılık ya da hakimlik sınavlarına girerek gerekli olan puanı almalıdır. Hakimler, tarafsız şekilde görev yaparken savcılar devlet ve kamu yararına olacak şekilde görevlerini sürdürmektedir.

Savcılar, devlet ve kamu yararı olmayan davalarda bulunmayacakları gibi; örneğin boşanma ya da basit usul anlaşmazlıklar, hakimler her türden davaya bakabilir.

Savcılar durumu mevcut olay içerisinde değerlendirirken hakimler kanunlara uygun şekilde karar vermek durumundadır. Bu nokta da savcıların taleplerinin kabul edilmesi için hakimin kabulünü gerektirmektedir.

İlgili içerikler:

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın