Kulak Ağrısı Nasıl Geçer? Kulak Ağrısı Neden Olur? Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrısı nasıl geçer, ne iyi gelir, baş ağrısı, bebeklerde kulak ağrısı çözümleri arayışındaysanız bu yazıyı dikkatle okumanızda fayda var. Kulak enfeksiyonları çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla görülmektedir. Enfeksiyonun çeşitli türleri vardır; viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, kir birikmesi, nem birikmesi, alerji ve mantar enfeksiyonları bunlardan bazılarıdır.

Kulak Ağrısı Ev Yapımı Karışımlar Güvenli midir?

Acı veren kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için ev yapımı karışımları kullanma konusunda endişeli misiniz? Daha önceki zamanlarda antibiyotik, klinik ve ağrı kesici yoktu. Atalarımız böyle rahatsızlıkları tedavi etmek için ne yaptı? Evet, doğru tahmin ettiniz. Onlar belirli hastalıkları ve rahatsızlıkları tedavi etmek için doğaya başvuruyorlardı.

Peki, kulak iltihabı için hazırlanan doğal, yani ev yapımı karışımlar güvenli midir? Evet, kesinlikle güvenlidirler, etkilidirler ve ayrıca, en önemlisi hiçbir yan etkileri yoktur.

Biz evde tedavi edebileceğiniz hafif ve orta şiddetteki semptomlardan bahsediyoruz. Umarım işlerin daha kötüye gitmesini önler.  Ancak, yüksek ateş ve ağlatacak seviyede ağrılar mevcutsa derhal doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Kulak enfeksiyonundan muzdarip insanlarda aşağıdakiler görülebilir:

  • Boyun ve boyun ağrısı.
  • Kulakta dolgunluk hissi.
  • Donuk ve hasta hissetme.
  • Kusma (nadiren).
  • İshal (nadiren).

Yetişkinlerde kulak enfeksiyonu varsa sorunu ifade etmeleri kolaydır. Ancak, kendini ifade edemeyen  bebeklerde ve küçük çocuklarda kulak ağrısını anlamak zordur. Bebeklerde kulak ağrısı huzursuzlukla başlar. Onları sakinleştirmek için ne yaparsanız yapın ağlamaya devam ederler. Ayrıca kolay kolay uyuyamazlar. Aynı şekilde, küçük çocuklar da uyumakta sıkıntı yaşarlar.

Kulağın herhangi bir yerinde enfeksiyon olabilir.

Dış Kulak Enfeksiyonu: Yüzücü kulağı veya otitis eksterna olarak da bilinir. Kulağın gözle görünür kısmındaki enfeksiyonlardır. Beyaz veya siyah renkli kulak mantarı, nemlenmiş kulak kirinin üzerine yerleşir ve KBB uzmanının bunu temizlemesi gerekebilir.

Ayrıca, eczanede kulak deldirme işlemi yaptırdıysanız, bu da bir süre ağrıya ve geçici bir enfeksiyona neden olabilir. Doktorunuzun veya eczacınızın verdiği kremi kullandığınızda, kısa sürede geçecektir.

Orta Kulak Enfeksiyonu: Otitis media olarak da adlandırılır. Kulak zarı arkasında bulunan orta kısımda oluşan enfeksiyonlardır. Enfeksiyona genellikle şişme ve ağrı eşlik eder.

İç Kulak Enfeksiyonu: Kulak kanalındaki sıvı iç kulağa gidebilir ve dolayısıyla enfeksiyona neden olabilir. Kulağın bu kısmının vücudun dengesini sağlamaktan sorumlu olmasından dolayı diğer kulak enfeksiyonlarından biraz farklıdır. Bu nedenle, burada oluşacak enfeksiyonlarda kulak çınlaması, baş ağrısı, halsizlik, denge güçlüğü, görme ve işitme sorunları yaşayabilirsiniz.

Aşağıdaki çözümler kulaktaki şişliğin ve ağrının giderilmesine yardımcı olur. Bu çözümler kulak enfeksiyonları için doğal tedavi yöntemleridir.

Not: Kulak zarınızın yırtılmış olabileceğinden şüpheleniyorsanız kulağınıza kesinlikle sıvı dökmeyin. Böyle bir durumda herhangi bir sıvının dökülmesi durumu daha da kötüleştirir. Yoğun bir ağrı sonucunda kulak kanalından sızan sıvının ardından ağrının kesiliyorsa kulak zarınız yırtılmış olabilir.

İlgili içerik: Kulak İçinde Sivilce Neden Çıkar? Kulak İçi Sivilce Nasıl Geçer?

Kulak Ağrısı Ev Yapımı Çözümler – Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”1″] Uçucu Yağlar[/geo_headline]

Uçucu Yağlar - Kulak Çınlaması, Baş Ağrısı Nedenleri

 

Malzemeler

  • 2-3 damla esansiyel lavanta yağı
  • 1-2 damla esansiyel limon yağı
  • Yarım çay kaşığı hindistan cevizi yağı
  • Pamuk

Nasıl yapılır?

Pamuk topunu lavanta yağına daldırın ve ardından kulağınıza yerleştirin. Kulağınızın içine itmeyin, sadece düşmeyecek şekilde girişe yerleştirin. Avucunuzun içinde limon yağı ile hindistan cevizi yağını karıştırın. Bu karışımı kulağın arkasından başlayarak çeneye doğru (sadece yukarıdan aşağıya) sürün. Yağın tamamı bitene kadar masaja devam edin. Ağrı azalana kadar pamuk top kulakta kalsın. Kulak ağrısı yeniden başlarsa bu işlemi tekrar yapın. Bu yöntem hem yetişkinler hem de çocuklar için uygundur.

Kulak enfeksiyonu ve kulak çınlaması, baş ağrısı nedenleri arasındadır. Limon yağı analjezik özelliklere sahiptir ve ayrıca ağrıyı hafifletir. Lavanta yağı ise antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Bu nedenle, kulak enfeksiyonunu tedavi eder; böylece kulak ağrısını hafifletir. Kulağın arkasından yağlarla masaj yapmak enfeksiyonların kulaktan tahliye edilmesini sağlayan lenfatik sistemin açılmasına yardımcı olur. Böylece, enfeksiyondan kaynaklanan kulak çınlaması ve baş ağrısı da ortadan kalkar.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”2″]Sızma Zeytinyağı[/geo_headline]

Kulak Ağrısına Zeytinyağı - Enfeksiyona Bağlı Baş Ağrısı

Malzemeler

  • Birkaç damla sızma zeytinyağı
  • Damlalık
  • Pamuk

Nasıl yapılır?

Zeytinyağını hafifçe ısıtın. Enfekte kulak yukarı bakacak şekilde yatın. Ardından kulağa 2-3 damla yağ damlatın. 10-15 dakika boyunca aynı pozisyonda yatın. Otururken kulaktan akan yağı temizlemek için pamuk kullanın. Kulak enfeksiyonları veya kulak ağrısı genellikle östaki tüplerini tıkayan ve enfeksiyona sebep olan kirler yüzünden olur. Bu tıkanıklığı, zeytinyağı ile kolayca temizleyebilirsiniz. Yağ kulakta sertleşmiş kirleri ya da döküntüleri yumuşatır.

Yumuşayan maddeleri sterilize pamuklu çubuklar ile kolayca temizleyebilirsiniz. Ancak, pamuklu çubuğu asla kulağın içine fazla sokmayın, çünkü kulak zarını delebilirsiniz. Bu işlemi dikkatlice yapın. Zeytinyağı kulak ağrısına iyi gelir.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”3″]Sarımsak Yağı[/geo_headline]

Kulak Ağrısına Sarımsak Yağı

Malzemeler

  • 2-3 damla sarımsak yağı
  • Damlalık

Nasıl yapılır?

Sarımsak yağını biraz ısıtın ve ardından kulağınıza birkaç damla damlatın. Bu işlemi enfekte kulak yukarı bakacak şekildeyken yapın ve yaklaşık 15 dakika aynı pozisyonda kalın. Bunu günde iki kez yapın. Sarımsak güçlü bir mikrop kırıcıdır. Bu nedenle, bakterileri ve mantarları etkili bir şekilde öldürür ve kulak iltihabını iyileştirir. Yağın ılık olması kulağın içindeki kirlerin erimesi içindir.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”4″]Peroksit[/geo_headline]

Hidrojen Peroksit

Malzemeler

  • Hidrojen peroksit (%3)
  • Sıcak su
  • Damlalık

Nasıl yapılır?

Eşit miktarda hidrojen peroksit ve sıcak su karıştırın. Ardında, etkilenen kulak yukarı bakacak şekilde rahatça uzanın ve kulağa hazırladığınız ılık karışımdan birkaç damla damlatın. 10-12 dakika boyunca aynı pozisyonda yatın. Hidrojen peroksit kulak kirini parçalama yeteneğine sahiptir. Bu kir birikmesi nedeniyle ortaya çıkan kulak ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Geçmeyen boğaz ve kulak ağrısı için idealdir. Hidrojen kulakta köpürme sesine neden olabilmektedir. Bu yüzden, endişe etmeyin.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”5″]Çay Ağacı Yağı[/geo_headline]

Kulak Ağrısına Çay Ağacı Yağı

Malzemeler

  • 3-4 damla çay ağacı yağı
  • Çeyrek su bardağı zeytinyağı
  • Damlalık
  • Pamuklu çubuk

Nasıl yapılır?

Yağları karıştırın ve karışımı hafifçe ısıtın. Ardından, enfekte olmuş kulağa birkaç damla ısıttığınız yağdan damlatın. Başınızı yana doğru tutarak 1-2 dakika için kulakta kalmasına izin verin. Ardından yağı ve kulağınızdaki diğer kirleri boşaltın. Pamuklu bir bezle kulağınızı temizleyin. Bu yağ karışımını kulağın arkasına hafifçe masaj yaparak da kullanabilirsiniz.

Bunu kulak ağrısı geçene kadar günde birkaç kez tekrarlayın. Çay ağacı yağı çeşitli bakteri, mantar ve virüslere karşı antimikrobiyal özellikler sergileyen çok yönlü, uçucu bir yağdır.  Ayrıca, zeytinyağı ile birlikte kulaktaki tüm iltihapları ve tahrişleri yatıştırma özelliğine sahiptir.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”6″]Anne Sütü[/geo_headline]

Kulak Ağrısına Anne Sütü

Malzemeler

  • Anne sütü
  • Damlalık

Nasıl yapılır?

Enfekte olmuş kulağın içine birkaç damla anne sütü damlatın. Enfeksiyonu kontrol altına almak ve tamamen ortadan kaldırmak için birkaç saatte bir bu işlemi tekrarlayın. Bu, bebeklerde kulak enfeksiyonu ve ağrı için en iyi panzehirdir. Anne sütü kulak enfeksiyonu da dahil olmak üzere herhangi bir rahatsızlığın iyileşme sürecini hızlandıran doğal antikorlara sahiptir. Anne sütü birçok şeye iyi geldiği gibi, aynı zamanda iltihaptan ve akut kulak ağrısına karşı mükemmel bir çözümdür.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”7″] Soğan Suyu Hindistan Cevizi Yağı[/geo_headline]

Hindistan Cevizi Yağı

Malzemeler

  • Hindistan cevizi yağı
  • Damlalık
  • Pamuk

Nasıl yapılır?

Kulağa birkaç damla hindistan cevizi yağı damlatın. Ardından çenenizi birkaç kez açıp kapatın, böylece yağ kulağın tüm köşelerine ulaşır. Sonrasında, yağın sızmaması için pamuk topu ile kulağınızı kapatın ve bu şekilde 15-20 dakika bekleyin. Bunu günde iki kez yapın. Hindistan cevizi yağında bulunan lipozomal laurik asitlerin antimikrobiyal özellikleri vardır.

Ayrıca hindistan cevizi yağı analjezik ve antiinflamatuar özelliklere de sahiptir; bu yüzden kulak enfeksiyonu ve bununla ilgili semptomları tedavi etmek için harikadır.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”8″]Elma Sirkesi[/geo_headline]

Elma Sirkesi

Malzemeler

  • Biraz elma sirkesi
  • Biraz su
  • Pamuk

Nasıl yapılır?

Sirkeyi ve suyu karıştırın. Pamuk topunu bu karışıma batırın, ardından pamuktaki fazla sıvıyı sıkın ve onu bir kulak tıkacı gibi kulağınıza yerleştirin. 5-6 dakika beklettikten sonra pamuğu çıkarın ve kulak girişinizi dikkatlice temizleyin, ardından kurulayın. Burada bir saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”9″]Tuz Çorabı[/geo_headline]

Tuz Çorabı İle Kulak Ağrısı Nasıl Geçirilir?

Malzemeler

  • Yarım su bardağı deniz tuzu
  • Bir adet temiz çorap

Nasıl yapılır?

Tuzu tavada veya mikrodalgada beş dakika ısıttıktan sonra temiz bir çoraba koyun ve ağzını bağlayarak top şeklinde olmasını sağlayın. Çorabı hafifçe kulağınıza yerleştirin. Kulağınızın altındaki tuzlu çorapla uzanabilirsiniz. Alternatif olarak aynı şekilde ılık bir kompres olarak pirinç de kullanabilirsiniz.

Unutmayın, pirincin soğuması daha uzun sürer; bu yüzden kulağınıza koymadan önce çorabın ne kadar sıcak olduğunu kontrol ettiğinizden emin olun. Isı yavaşça nemi çekecek ve tuz onu emecektir. Bu, şişliği ve acıyı azaltacaktır.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”10″]Kekik Yağı[/geo_headline]

Kulak Ağrısına Kekik Yağı

Malzemeler

  • Birkaç damla kekik yağı

Nasıl yapılır?

Kekik yağını kulağın dış kısmına ve arkasına sürün ve o şekilde bekletin. Bunu birkaç saatte bir uygulayın. Kekik yağı iltihabı, şişliği ve ağrıyı azaltır. Aynı zamanda antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Kekik yağını asla kulağınızın içine dökmeyin veya damlatmayın. Ayrıca, kan sulandırıcı ilaçlar alıyorsanız kekik yağını hiçbir şekilde kullanmayın. Kulak ağrınız için diğer yöntemlerden birini deneyin.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”11″]Soğan Suyu[/geo_headline]

Kulak Enfeksiyonuna Soğan Suyu

Malzemeler

  • Bir adet küçük soğan

Nasıl yapılır?

Soğanı ısıtın (tercihen fırında) ve suyunu süzün. Sonrasında, süzülen soğan suyundan etkilenen kulağa birkaç damla damlatın ve 2-3 dakika sonra sıvının dışarı akmasını sağlamak için başınızı hafifçe eğin. Kulak enfeksiyonu iyileşene ve ağrı yok olana kadar her birkaç saatte bir bunu tekrarlayın.

Soğan, keskin kokusu ve göz yaşartıcı özellikleri nedeniyle birçok kişi tarafından sevilmemektedir. Fakat bunların yanı sıra, soğan geniş tıbbi özelliklere de sahiptir. Sıcak soğan suyu kulaktaki iltihabın ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. Kısacası, soğan suyu kulak ağrısına iyi gelir.

[geo_headline tag=”h3″ style=”colored” type=”square” number=”12″] Sarımsak ve Zeytinyağı[/geo_headline]

Sarımsak Yağı

Malzemeler

  • 2-3 diş ezilmiş taze sarımsak
  • Yarım su bardağı zeytinyağı

Nasıl yapılır?

Sarımsakları zeytinyağında birkaç dakika pişirin. Ardından yağı süzün ve biraz soğumasını bekleyin. Sonrasında, enfekte olmuş kulağa birkaç damla damlatın. Alternatif olarak, üç diş taze sarımsak kaynatın ve soğuyana kadar bekleyin. Ardından onları ezin ve bir tutam tuz ekleyin. Karışımı temiz bir peçeteye koyun. Ardundan, ağrının hızlı bir şekilde geçmesi için enfekte kulağa yerleştirin. Bunu günde iki kez yapın.

Sarımsak antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu, sarımsakta bulunan allicin adlı bir bileşikten kaynaklanmaktadır. Zeytinyağı iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve ayrıca cildi rahatlatır.

Kulak ağrısına iyi gelen ev yapımı yöntemlerden bazılarını sizlerle paylaştık. Kulaklar hassas bir organ olduğu için öncelikle doktorunuza danışıp ciddi bir durum olup olmadığını öğrenmenizde fayda vardır.

Kulak Ağrısı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Antibiyotiklerin kulak iltihabını iyileştirmesi ne kadar sürer?

Kulak enfeksiyonunuzu tedavi etmek için antibiyotik almayı tercih ediyorsanız düzenli bir program sürdürmek önemlidir. Çünkü, antibiyotikler genellikle 24-48 saat içinde etkisini göstermeye başlarlar. Ateş, ağrı ve diğer semptomlar genellikle 48-72 saat içinde kaybolur. Bu nedenle, antibiyotik kullandıktan 72 saat sonra herhangi bir değişiklik yoksa lütfen en kısa zamanda doktorunuza danışın.

Kulakta enfeksiyon neden olur?

Enfeksiyon kulak içi ve dışı iltihaplanmaların sonucu olarak ortaya çıkar. Ayrıca, orta kulakta sıvı birikmesi nedeniyle de bir enfeksiyon oluşur.

Kulak enfeksiyonu ne kadar sürer?

Enfeksiyon, birkaç günden bir haftaya kadar sürebilmektedir. Çünkü, kulak enfeksiyonunun ne kadar şiddetli olduğuna göre süre değişiklik göstermektedir. Ağrı kısa süreliğine geçebilir. Ancak temeldeki enfeksiyon hep orada kalır. Bu durumda, enfeksiyon kötüleşmeden tedavi etmek için ev yapımı çözümlerin veya gerekli antibiyotiklerin kullanılması önemlidir.

Kulak enfeksiyonu için doktora ne zaman başvurmalısınız?

Yetişkinler veya çocuklar için kulak enfeksiyonu 2-3 gün sonra azalmazsa bir doktora başvurmanızı öneririz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın