Kurbağa Kaç Yıl Yaşar? Kurbağa Ne Kadar Zıplar?

Kurbağaların ömrü, türlerine ve yaşama koşullarına göre farklılık göstermektedir. Şimdiye kadar bilinen ve en çok yaşayan kurbağa 40 yaşında Avrupa’da bulunan bir kurbağa olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak ortalama olarak herhangi bir kurbağanın ömrünün 14 yıl olabileceği gözlemlenmiştir. Vahşi yaşamda, 4 ile 15 yıl olarak kabul edilmektedir. Larva, kurbağa yavrusu, metamorfik evre ve yetişkin evre olmak üzere ömürlerinde 3 dönem bulunmaktadır.

Kurbağa Ne Kadar Zıplar?

Kurbağaların uzunlukları kurbağa cinsine göre farklılık göstermektedir. Suda, ağaçta yaşayanlar arasında farklı zıplama stilleri bulunmaktadır. Özellikle ağaçta yaşayanlar çok daha yukarı zıplayabilirken karada yaşayanlar bu mesafeyi biraz daha kısa mesafe sıçraması olarak yapmaktadır. Genel olarak zıplama mesafeleri hakkında çok fazla bilgi olmasa da 2 ile 4 metre arasında zıplayabildikleri bilinmektedir.

Kurbağanın Özellikleri Nelerdir?

  • Hem karada hem de suda kolaylıkla yaşayabilen canlılar sınıfında yer almaktadırlar.
  • Başkalaşım, farklı bir ifade ile Metamorfoz geçirme özellikleri bulunmaktadır.
  • Kurbağalar iribaşları solungaç ile solunum yapma özelliğine sahiptir. Erginleri ise deri ve akciğer solunumu yapabilmektedirler.
  • Dört ayakları ve beş parmakları bulunmaktadır. Parmaklarında tırnak bulunmamaktadır.
  • Vücut sıcaklıkları değişken olmakla birlikte genel olarak soğukkanlı hayvanlar sınıfında yer almaktadır.
  • Dış döllenme şeklinde yumurta ile üreme özelliğine sahiptirler.
  • Kapalı dolaşım sistemine sahip olan kurbağaların boşaltım maddeleri de üre olarak bilinmektedir.
  • Su kurbağası, semender ve kara kurbağası en çok tanınan üç kurbağa türüdür.

Kurbağa Bir Seferde Kaç Yavru Yapar?

Kurbağalar tek seferde 9000 adet yumurta bırakma potansiyele sahip canlılardır. Türlerine göre değişmekle birlikte bu sayının azaldığı ya da arttığı görülmektedir. 12.000 yavru yapma potansiyeline kadar çıkabilmektedirler. Yumurtalar genellikle sualtında bekletilir ve birkaç hafta içerisinde yumurtalar açılarak içinden yavrular çıkar.

Bazı kurbağaların yavrularını korumak için yumurtaların yanında kaldığı bilinirken bazılarının da bırakıp gittikleri bilinmektedir. Genellikle yumurtadan çıktıktan sonra suya düşmeleri için kurbağalar su üstünde herhangi bir ağaca yumurtalarını bırakabilmektedirler.

Kurbağalar İnsana Zarar Verir Mi?

Kurbağalar insana zarar vermez. Ancak bu durum kurbağaya çok yaklaşıp ya da onu rahatsız edecek herhangi bir durumda bulunduğunuzda değişiklik göstermektedir. Elinizde tutup sıkıştırdığını herhangi bir kurbağanın salgısı, Yüksek ihtimalle derinizde kızarıklıklara ve ağrılara sebep olacaktır.

Hatta kurbağanın sahip olduğu sil türüne göre ve göre eğer metabolizmanız düşükse kurbağanın sizi zehirleme gibi bir durumu aynı zamanda bayılma ve kalp sorunları sıkıntılara yol açabileceği bilinmektedir.

Kurbağalar Ne Yer?

Kurbağaların yiyecekleri, genellikle nehir, göl, bataklık gibi nemli ve sulak alanlarda yaşayan böcekler, küçük ve yumuşak olan solucanlar, alabilecekleri küçük balıklar örümcekler olduğu bilinmektedir. Daha küçük olan araları ise kırıntılarıyla yaşamlarını sürdürmektedirler.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın