Marmara Denizi Altına Yapılan Ulaşım Sisteminin Adı Nedir?

Marmara Denizi altına yapılan ulaşım sistemleri, günümüz itibarı ile 2 adettir. Bunlardan ilki, 29 Ekim 2013 tarihinde açılan Marmaray ve ikincisi de 22 Aralık 2016’da açılan Avrasya Tüneli’dir. İlki demiryolu, ikincisi tekerlekli araç ulaşımı için uygundur.

1. Marmaray

Düşünce olarak ilk kez 1860 yılında Sultan Abdülmecit tarafından ortaya atılmıştır. Daha sonra 1892 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından projelendirilmiş olsa da, teknik ve maddi imkansızlıklar nedeniyle ancak Cumhuriyet döneminde, 1980’lerde tekrar gündeme gelmiştir. 1987 yılında ilk fizibilite çalışması yapılmıştır. 1997 yılında tekrar ele alınan proje için, en iyi güzergahın mevcut güzergah olduğuna karar verilmiştir.

Tünelin inşası için, 2000 yılında mali hizmet teklifleri alınmış, 2001 ve 2002 yıllarında da diğer teknik yeterlilikler sağlanmıştır. 2004 yılının Ekim ayında inşaat fiziki olarak başlamış, birkaç kez inşaat alanında bulunan tarihi eserler nedeniyle duraklama yaşansa da, 29 Ekim 2013 tarihinde Avrupa yakasında Kazlıçeşme ile Anadolu yakasında Ayrılık Çeşmesi arasında hizmete açılmıştır.

Daha sonra, demiryolu altyapısında yapılan iyileştirmeler sonucunda, 12 Mart 2019 tarihinde Marmaray hattı Avrupa yakasında Halkalı’ya, Anadolu yakasında da Gebze’ye kadar uzatılmıştır. Son yeniliklerle birlikte, Halkalı’dan trene binen bir yolcu, Ankara’ya kadar gidebilmektedir.

2. Avrasya Tüneli

Marmara Denizi altına yapılan ulaşım sistemlerinin ikincisi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Avrasya Tüneli’dir. Avrupa yakasında Kennedy Caddesi ile Anadolu yakasında E-5 karayolunu birbirine bağlayan bu tünel, 22 Aralık 2016 tarihinde hizmete açılmıştır.

avrasya tuneli kac km
Avrasya Tüneli Karayolu Geçişi

Avrasya Tüneli Kaç Km?

Avrasya Tüneli 14,6 km uzunluktadır. Deniz tabanının altındaki uzunluğu ise, 5,4 km uzunluktadır.

Avrasya Tüneli Denizin Kaç Metre Altında?

Avrasya Tüneli denizin 106 metre altındadır.

Avrasya Tüneli Saatleri

Avrasya Tüneli saat kaçta kapanıyor sorusunun cevabı, 31 Ocak 2017 itibarı ile herhangi bir kısıtlama olmaksızın 24 saat hizmet vermeye başlamıştır, şeklindedir. Ancak, zaman zaman yapılan bakım ve güncelleme çalışmaları nedeniyle tünelin çalışma saatlerinde değişiklik olabiliyor. Ayrıca, pandemi dönemindeki kısıtlamalar da tünelin çalışma saatlerini etkiledi.

Avrasya Tüneli’nin çalışma saatleri ile ilgili duyuruları, Avrasya Tüneli Resmi Sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın