Tarih formasyon eğitimi Haziran 2020 tarihli MEB kararı ile kaldırılmıştır. Ancak tarih bölümünden mezun olanlar diğer bölümlerinden mezun olanlar gibi eğitim fakülteleri bünyesinde açılacak 2 yıllık öğretmenlik tezsiz yüksek lisans programı ile öğretmenlik hakkı elde edebilmektedir. Esasında bu program formasyon eğitiminin genişletilmiş halidir. Ancak daha önceden formasyon belgesi almak için yapılan tüm başvurular kabul ediliyorken şimdi tezsiz yüksek lisans başvuruları için her bölüme olanak tanınmaktadır. Tarih bölümünden mezun olanlar iki yıllık tezsiz yüksek lisans programı çerçevesinde öğretmenlik hakkı elde edebilir. Ancak bu durum tamamen eğitim fakültelerinde açılacak tarih bölümü mezunlarına dönük tezsiz yüksek lisans programı durumuyla ilgilidir.
Uyarı: 21.09.2021’de alınan karara göre pedagojik formasyon tekrar gelmiştir. Usul ve esaslar için buraya tıklayınız.
Matematik Formasyon Kalktı Mı?
Matematik bölümü mezunları için formasyon diğer bölümlere olduğu gibi kaldırılmıştır. Bunun yerine matematik mezunları 2 yıllık öğretmenlik tezsiz yüksek lisans programı ile öğretmenlik yapma hakkı elde edebilir. Bu şekilde öğretmen olma hakkı elde etmek için mezunların eğitim fakülteleri bünyesinde açılacak olan tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtları gereklidir. Bu kaydı sağlayamayanlar için öğretmenlik yapma hakları bulunmamaktadır.
Coğrafya Formasyon Kalktı Mı?
Coğrafya formasyon eğitimi diğer bölümlerde olduğu gibi kaldırılmıştır. Önceden formasyon almak isteyen bölüm mezunları kısa süreli olarak belirlenen formasyon eğitimine katılım sağlayarak, bu program çerçevesinde aldıkları belge ile formasyon sahibi olabiliyordu. Haziran 2020’de alınan karar kapsamında bu türden formasyon eğitimi kaldırılmıştır. Bunun yerine coğrafya bölümü mezunları da diğer bölüm mezunları gibi eğitim fakülteleri tarafından açılacak tezsiz yüksek lisans programına kayıt olmalıdır. Eğitim fakültelerinin hangileri tarafından coğrafya alanına dönük formasyon yüksek lisans programının açılıp açılmayacağı ise değişkenlik göstermektedir.
Formasyon Olmadan Öğretmen Olmak Mümkün Mü?

Formasyon olmadan öğretmen olmak mümkün değildir. Formasyon eğitimi eğitim fakültesi çıkışlı olmayanları öğretmenlik mesleğine hazır hale getirmek için verilen bir programdır. MEB yasaları çerçevesinde devlet okullarında ve özel okullarda öğretmen olmak için kişilerin formasyon belgelerinin olması gerekmektedir. Öğretmen ihtiyacının karşılanması için asli olarak eğitim fakülteleri hizmet vermektedir.
Eğitim fakültelerinden mezun olanlar doğrudan formasyon sahibi olarak mezun olmaktadır. Görmüş oldukları dört yıllık eğitim süresince öğretmenliğe ve işleyişe dair pek çok bilgiyi öğrenmektedirler. Ancak fen edebiyat, ilahiyat ve benzeri fakültelerden mezun olanlar öğretmenlik hakkında herhangi bir bilgileri olmadan mezun olmaktadır. Bu yüzden bu fakültelerin mezunları öğretmenlik yapmak istiyorsa formasyon eğitimi almaktadır. Farklı tarihlerde farklı formasyon eğitimleri uygulanmaktadır. Halihazırda geçerli olan sisteme göre formasyon eğitimi 2 yıllık tezsiz yüksek lisans ile mümkündür.
Formasyon Yerine Ne Olacak?
Formasyon yerine 2 yıllık tezsiz yüksek lisans programı getirilmiştir. Haziran 2020’de MEB tarafından alınan karar ile öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı uygulamaya konulmuştur. Bu program, üniversitelerin eğitim fakülteleri tarafından yürütülmektedir. Her fakülteye göre de açılan program sayısı değişkenlik göstermektedir. Örneğin bir eğitim fakültesi tarih bölümü mezunlarına dönük program açabilirken bir başka üniversitenin eğitim fakültesi tarih bölümü mezunlarına program açmayabilir. Söz konusu program devlet ve vakıf üniversiteleri tarafından verilebilmektedir. Her üniversite çeşidinde de dönemsel ücret söz konusudur.
Öğretmenlik İçin Formasyon Şart Mı?
Öğretmenlik için formasyon şarttır. Eğitim fakültesinden mezun olanlar için formasyon gerekli değildir. Çünkü bu fakültelerden mezun olanlar doğrudan öğretmen adayı olarak mezun olmaktadır. Diğer fakültelerin mezunları ise formasyon eğitimi ile bir tür öğretmenlik ehliyeti almaktadır. Devlet ve özel sektöre bağlı okullarda öğretmen olarak görev yapmak isteyenler için formasyon yeterliliği talep edilen bir belgedir.