Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker?

Muhabbet kuşunun tüy dökme nedenleri arasında en çok stres yer almaktadır. İnsanlarda da yaşanabilen birçok olumsuz olayın nedeni olarak görülen stres, kuşların tüylerinin dökülmesinde de en büyük nedendir.

Özellikle kuşun sahibinin ya da kuşun yaşadığı kafesini değişmesi, kafesini başka bir kuş ile paylaşmak zorunda kalması, eşinden ayrılması ya da fazla ışığa yahut gürültüye maruz kalması kuşların stresle ölmesine neden olabilmektedir. Bu da tüy dökme olarak geri dönmektedir. Aynı zamanda aniden yaşanabilen ısı değişimleri kuşların tüylerinin dökülmesine neden olabilmektedir.

Sık aralıklarla balkona veya pencerenin önüne bırakılan sıcaklık farkı onları olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Özellikle parazitlerden kaynaklanan dökülme varsa ve kuşun kafesi Temizlenmemiş de bu sorun ulaşmak mümkün olabilmektedir. Son olarak bir kuş eğer gerekli vitamin ve mineralleri alamıyorsa tüy dökümü kaçınılmazdır.

Tüy Döken Kuşa Ne Yapılır?

Tüylerinin dökülmesini engellemek için özellikle onların beslenmelerine ve vitaminlerine dikkat etmek gerekmektedir. Vitamin ve mineral katkılı olan beslenme düzeni ile kuşun tedaviye alınması ile gerçekleşmektedir.

Kuşun tüy dökmesini engellemek için kuşun stres yaşadığı durumları tespit edip bunları düzeltmek gerekmektedir. Fazla ışık, gürültü, beslenmesindeki farklılıklar veya kafesine farklı bir kuşun konması gibi durumlara da dikakt etmek gerekmektedir.

Muhabbet Kuşları Kendi Tüylerini Neden Yolar?

Muhabbet kuşu tüy yolma nedenleri arasında kesinlikle yine ön planda stres vardır. Bu durumun bir diğer nedeni ise kuşun yalnızlıktan bunalması sahibinin ona karşı ilgisiz olmasıdır. Özellikle papağanların son derece duygusal olduğunu düşündüğümüzde muhabbet kuşları, yalnız kalmayı hiç sevmezler ve yediremezler. Bu yüzden zaman zaman ilgisiz olunduğunda ve stres kaynaklı olduğunda kuşlarının yorma gibi bir durum söz konusu olabilmektedir.

Kuşlarında bir psikolojisinin olduğu kesinlikle bilinmelidir. Onlar da insanlar gibi psikolojik rahatsızlıklara sebep olacak birtakım nedenlerden dolayı problem yaşayabilirler. Kuşları zorla eğitme, onları zarar vererek cezalandırma, depresyona girmeleri, yanlış yem verilmesi, dış parazit ve mantar hastalıkları gibi nedenlere bağlı olarak kuşlar tüylerin yolabilirler.

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümünde Kaşınır Mı?

Tüylerinin kaşınması ve tüy dökümünde olması bazı durumlarda olabilirken bazı durumlarda yaşanmamaktadır. Bu konuyla alakalı net bir bilgi olmasa da genel olarak kuşların tüylerinin kaşındığı bilinmektedir.

Dişi Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker?

Dişi muhabbet kuşları özellikle kuluçka zamanı ve mevsim geçişlerinde tüy dökmektedirler. Yıl içerisinde belirli zaman aralıklarında tüy dökmesi oldukça doğal bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Hatta bu durum sağlıklı bir durum olarak da bilinmektedir ancak özellikle bu dönem içerisinde yetersiz beslenme var ise tüy dökme ciddi boyutlara ulaşabilmektedir.

Yetersiz beslenmenin yanı sıra vitamin ve mineral kaynaklarının azalması, kuşun stres olması ve diğer faktörlere bağlı olarak gibi içerisinde artabilecek bir ölçüde tüy dökme bilmektedir. Kesinlikle muhabbet kuşunu yalnız bırakmamak ve onunla ilgilenmek Ayrıca ona bakım sağlamak bet kuşunun tüylerinin olağandan fazla dökülmesine engel olacaktır

Yavru Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker?

Diğer kuşlar gibi yılda 2 defa tüy dökebbilirler. Ancak bu durumun yılda ikiden fazla olması yukarıda belirtilen stres, fazla ilgisizlik, yalnızlık vb. nedenlere bağlı olarak tüy dökme gerçekleşebilmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın