Muhabbet Kuşu Neden Titrer?

Muhabbet kuşu halsizlik ve titreme sorunu, ortamın ısısına, muhabbet kuşunuzun stresli ve çok gergin olmasına veya daha ciddi bir rahatsızlığı olmasına bağlıdır. Muhabbet kuşu titreme nedenleri ile ilgili en geniş bilgiyi, bu yazımızda bulacak ve muhabbet kuşum hasta endişesine kapıldığınızda, veterinere götürmenize gerek olup olmadığını öğreneceksiniz.

Muhabbet Kuşu Titremesi Neden Olur?​

Muhabbet kuşu titremesi, genellikle stres nedeniyle olur. Çok gürültülü, hareketli veya ışıklı ortamlarda kendisini gergin hissedebilir ve bunun sonucunda titreyebilir. Ancak, bunun yanında birçok başka nedeni de olabilir. Bunlar şu şekildedir:

1. Muhabbet Kuşu Üşüme​ Sorunu

Muhabbet kuşu üşüme belirtileri, genellikle titreme şeklinde gerçekleşir. Bu şekilde, kaslarını harekete geçirerek ısınmaya çalışır. Evinizde muhabbet kuşu besliyorsanız, ortam sıcaklığının 18 – 26 derece arasında olması gerekir. Muhabbet kuşu üşümesin diye yapmanız gereken, ortam ısısını arttırmak (kombinizi açabilirsiniz) ve kafesinde kendisini rahat hissetmesi için tünediği çubuğu yakmayacak şekilde hafif ısıtmak olacaktır.

Ortamı ısıttıktan sonra muhabbet kuşu kuyruk titremesi gibi sorunlar ortadan kalktıysa, veterinere gitmenize gerek kalmamış demektir.

2. Muhabbet Kuşu Sıcaktan Bunaldıysa​

Muhabbet kuşlarının soğuk hava kadar rahatsız olduğu başka bir şey de, çok sıcak ortamdır. Özellikle sıcak yaz günlerinde iç ortam sıcaklığı 26 derecenin üzerine çıktıysa, muhabbet kuşunuz rahatsız olabilir. Böyle zamanlarda, muhabbet kuşu kanat titremesi gözlemleyebilirsiniz.

Yaz aylarında sıcaklığın 30 – 35 derece civarında seyrettiği bir bölgemizde yaşıyorsanız, klimanızı açarak oda sıcaklığını 18 – 26 derece arasına sabitleyebilirsiniz. Muhabbet kuşları kanatlarını neden açar sorusunu da bu vesile ile cevapladıktan sonra, en önemli titreme nedeni olan strese geçelim:

3. Muhabbet Kuşlarında Stres​

Muhabbet kuşu strese girerse ne olur sorusunun cevabı, ilk olarak kanatlarında ve kuyruğunda titreme ile belli eder şeklindedir. Tıpkı insanlar gibi, kuşlar da gerginlik yaşayabilir ve bun davranışlarına yansıtır. Peki, muhabbet kuşu stres belirtileri nelerdir?

  • Yeni bir eve taşındıysanız,
  • Çevresinde ani sesler ve ışık parlamaları oluyorsa,
  • Televizyonda çok sesli ve parlak görüntülü bir yayın varsa.

Muhabbet kuşunuz strese maruz kalıyor olabilir.

Strese Giren Muhabbet Kuşu Nasıl Düzelir?​

Muhabbet kuşu stres ilaçları, strese giren muhabbet kuşu için iyi bir çözüm olabilir. Ancak, bu tür ilaçları veterinerinize danışmadan kullanmanız, muhabbet kuşunuzda alerjiye yol açabilir ve hatta sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle, öncelikle muhabbet kuşunuzun yeni ortamına alışmasını beklemeli veya çevrede onu rahatsız edebilecek ortam faktörlerini çözmelisiniz.

Eğer tüm bu çözümler işe yaramıyor ve muhabbet kuşu tüy dökümü de baş gösteriyorsa, mutlaka bir veterinere danışmalısınız.

muhabbet kusu strese girerse

4. Muhabbet Kuşu Tüy Yolma​ Sorunu

Muhabbet kuşlarının tüylerini yolması, keyif aldıkları doğal bir süreçtir. Muhabbet kuşu kanat titremesi de çoğu zaman tüylerini yolduktan sonra kendisini sallaması ile karıştırılır. Kimi zaman, gagasıyla tam yolamadığı tüyün düşmesi için, tek ayağını da kullanır. Dolayısı ile, muhabbet kuşunuzun tüylerini yolması, her zaman endişe edilecek bir durum değildir. Ancak, tüy yolma tüy dökme şekline dönüşüyorsa, buna dikkat etmeli ve veterinere götürülmelidir.

5. Muhabbet Kuşları Mutlu Olduğunda Ne Yapar?​

Mutlu muhabbet kuşu sesi cıvıl cıvıl, insanı neşelendirecek kadar hayat doludur. Mutlu olduğumuzda sürekli konuşmak istememiz gibi, onlar da sürekli ötmek ister ve bu şekilde ne kadar mutlu olduklarını anlayabiliriz.

Muhabbet kuşu mutlu olduğunu nasıl anlarız sorusunun bir diğer cevabı da, konumuz olan titreme şeklindedir. Eve döndüğünüzü gördüğünde, oynayabileceği başka bir kuş veya oyuncak yakınında olduğunda, heyecanlanır ve kanatlarını çırpma şeklinde titremeye başlar. Bu tamamen mutluluk kaynaklıdır ve endişelenmenize gerek yoktur.

İlginizi Çekebilir: Muhabbet Kuşu Kaç Yıl Yaşar? Neden Ölür?

6. Muhabbet Kuşu Uçmaya Hazırlanıyordur​

Kuşunuz uçmaya hazırlanırken de kısa süreli titreme benzeri hareketler sergiler. Genellikle 1 – 2 saniye sürer ve sonra havalanır ya da uçmaktan vazgeçip normal davranışlarına döner.

7. Hasta Muhabbet Kuşu​

Muhabbet kuşlarının olağan davranışı sayılabilecek birçok titreme nedenini yukarıda işledikten sonra, asıl önemli ve dikkat edilmesi gereken kısma gelmiş durumdayız.

Muhabbet kuşu hasta olduğunu nasıl anlarız sorusunun cevabı, eğer yukarıdaki davranış biçimlerinin hiçbirine uymuyor ya da koşulları değiştirdiğiniz halde hala titremeye devam ediyorsa, mutlaka veterinere götürmeniz gerekir.

Muhabbet kuşu hasta olduğunda, aşağıdaki belirtileri sergiler:

  • Hırıltılı nefes alma,
  • Uyuşukluk,
  • Aşırı titreme,
  • Şişmiş ve / veya kızarmış gözler

şeklindedir.

Muhabbet kuşları, doğadaki düşmanlarının hasta olduklarını anlamaması için ellerinden geleni yaparlar. Bu nedenle, sağlıkları iyi gözüküyorken de daima dikkatli olmalı ve muhabbet kuşum hasta şeklinde bir düşünceye kapıldığınızda, vakit geçirmeden veterinere gitmelisiniz.

Hasta Muhabbet Kuşu Evde Nasıl Tedavi Edilir?​

Hasta muhabbet kuşu nasıl iyileştirilir, mutlaka bir veterinere götürmeniz gerekir. veteriner muayene edip ilaçları verdikten sonra, aşağıdaki yolu izlemelisiniz:

  • Veterinerin yazdığı ilaçları söylediği şekilde vermelisiniz,
  • Muhabbet kuşunuzu sıcak tutun (hastayken 22 – 25 derece arasında),
  • Uyku düzenini değiştirmekten kaçının,
  • Suyunu ve mamasını tükettiğinden emin olun,
  • Strese maruz kalmasının önüne geçin,
  • Sağlıklı kuşların sağlığını korumak için onlardan ayırın,
  • Kuşunuzun durumu kötüleşirse, hemen veterineri arayın.

Not: Eğer hasta muhabbet kuşu bakımı yapıyorsanız ve siz de kendinizi hasta hissediyorsanız, mutlaka aile hekiminize başvurun. Çok nadir görülse de, papağan gibi kuşların bazı hastalıkları sahiplerine de bulaşabilmektedir ve yüksek ateşe neden olabilmektedir.

1/5 - (1 oy)
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın