Öğretmenlikte Norm Fazlası Ne Demek? Tüm Detaylar

Norm fazlası, Fransızca’dan Türkçe’ye geçen norm’un kelime anlamı “Kural olarak belirlenen, ilkelere ya da yasalara uygun durum”dur. Kurallar bütünü olarak da anlaşılacak norm, öğretmenlik için farklı bir anlam taşımaktadır. Her okulun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen sınıf ve öğretmen kadrosu bulunmaktadır.

Öğrencilerden daha fazla öğretmen olması durumunda, buna göre 30 öğrenciye 1 öğretmen düştüğü göz önünde tutulduğunda, bu sayının üzerinde kalan öğretmen norm fazlası olur. Böylece başka bir okula gönderilir. Norm fazlası olan öğretmenler okula en son atanan öğretmen olmaktadır. İstihdam alanı daralmış olan öğretmen görevli olduğu eğitim kurumunda norm fazlası olarak kadrosu devam eder ancak hizmet puanı artmaz.

Bölge Norm Fazlası Ne Demek?

Bölge norm fazlası, norm kadro hesabı yapılırken kullanılan bir kavramdır. Öğretmenlere 6 ve 31 saate kadar 1, 31 ve 42 saate kadar 2, 42’den fazla olması halinde ise her 21 saat için de 1 norm kadrosu verilmektedir. Bu şekilde hesaplama yapılması sonrasında ise artan ders yükünün ise en az 15 saati bulması durumunda ise ek olarak 1 genel bilgi ve meslek derslerine yönelik öğretmen norm kadrosu daha verilmektedir. Bölge normu hesaplanmasında A dersinin bölgedeki tüm okullardaki saatleri toplanmakta ve çıkan sayı da 21’e bölünmektedir. Bu kapsamda 21 saat dersi olan her okul için norm tahsis edilmektedir. Ancak bu sürenin altında kalan öğretmenler ise bölge norm fazlası olur.

Norm Fazlası Neye Göre Belirlenir?

Norm fazlası belirlenmesinde herhangi bir sebepten ötürü istihdam alanı daralmış olanlar ile görevli olunan eğitim kurumunda alanında norm kadro sayısı azalmış olanlar hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak olan değerlendirme kapsamında hizmet puanı en az olandan başlayarak norm kadro fazlası olarak belirlenmektedir. Bu durum da okula yeni atanan öğretmenleri doğrudan etkiler. Ayrıca hizmet puanın eşitliği olması halinde ise öğretmenlerde hizmet süresi daha az olan yani öğretmenliğe en yeni başlayan norm fazlası olarak belirlenmektedir.

norm fazlasi merak edilenler

Norm Fazlası Ne Zaman Belirlenir?

Norm fazlası olan öğretmenler ilgili yılın eğitim dönemi başlamadan ya da hemen başladıktan sonra belirlenmektedir. Bu kapsamda Ekim ve Kasım aylarında norm fazlası kadrolar belirlenmektedir.

Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman Yapılır?

Norm fazlası öğretmen atamaları bölgelere göre değişmekle birlikte Aralık ayında yapılmaktadır. Ancak bazı yıllarda branşlara yönelik olarak atama yapılmamaktadır. Yapılacak olan branşlara dönük açıklamalar İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açıklanmaktadır.

Norm Fazlası Öğretmen Ne Yapmalı?

Norm fazlası olan öğretmen fazlalık kapsamında öğretmen ihtiyacı olan ya da söz konusu ders saatlerinin altında kalan okullara yönlendirilir. Bu durumda öğretmenin görevine yeni gönderildiği okulda devam etmesi gerekmektedir. Norm fazlası öğretmen atamaları başladığında ise başvuru yaparak atama talep edebilir.

Aday Öğretmen Norm Kadro Fazlası Olur Mu?

Aday öğretmenler hizmet puanları düşük olduğu için norm kadro fazlası olabilir. Söz konusu durumun Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir. Buna göre; ihtiyaç fazlası konumunda bulunan tüm aday öğretmenler istekleri ve tercihleri de dikkate alınacak şekilde esas puan üstünlüğüne göre il içindeki alanlara öğretmen ihtiyacının bulunduğu eğitim kurumlarına valilikler tarafından atanmaktadır. Aday öğretmenlerin bu atamayı kabul etmemeleri halinde ise sözleşmeleri iptal edilmektedir.

Sözleşmeli Aday Öğretmen Norm Fazlası Olur Mu?

Sözleşmeli öğretmenler de aday öğretmenler gibi norm fazlası olabilir. Çalışmakta oldukları eğitim kurumu yerine valilik tarafından belirlenmiş olan eğitim kurumlarındaki açığı gidermek için norm fazlası olan sözleşmeli öğretmen yeni görev yerinde görev almaktadır.

Gönüllü Norm Fazlası Olabilir Mi?

Gönüllü norm fazlası olunabilir. Bunun için öncelikle şube müdürü ile görüşme yaparak ilçe – il müdürlüğüne dilekçe verilmesi gerekmektedir. Dilekçede neden gönüllü olarak norm fazlası olunmak istendiğinden detaylı bir şekilde bahsedilmelidir.

Okullarda Kaç Saate Norm Verilir?

Norm sayısı ders saatine göre belirlenmektedir. Buna göre örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarda genel bilgi ve meslek derslerinde haftalık toplam ders yükü 6 ile 31 saate kadar 1, 31 ve 42 saate kadar 2, 42’den fazla olması halinde ise 21 saat için 1 öğretmen norm kadrosu verilmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın