Sosyal Hizmet Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar? 2024 Maaşları

Sosyal hizmet uzmanı, bireylerin sorunlarını çözmek ve insanların hayatlarını iyileştirmek için, insan haklarına saygı, sosyal adalet ve kişilerin onurlarının korunması gibi prensiplere uyarak çalışan profesyonellerdir. Sosyal hizmet uzmanları; bireylerin, ailelerin ve sosyal grupların yaşadığı zorluklarla başa çıkmaları için danışmanlık yapar ve süreci daha kolay geçirmelerine yardımcı olur.

Sosyal Hizmet Uzmanı Ne İş Yapar?

Sosyal hizmet uzmanları, kamu kurumları, hastaneler, okullar ve özel danışmanlık & terapi merkezlerinde çalışabilir. Bu kurumlarda, danışmanlık, psikolojik terapi ve tercih yönlendirme sağlamanın yanısıra, müşteri değerlendirmesi yapmak ve kurumların ihtiyaç listelerini düzenlemek de bulunur. Sosyal hizmet uzmanlarının çalışabileceği bazı kamu kurumları şu şekildedir:

  • Sağlık Bakanlığı,
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,
  • Çocuk Esirgeme Kurumu,
  • Kamuya bağlı rehabilitasyon merkezleri,
  • Rehberlik araştırma merkezleri,
  • Türkiye İş Kurumu,
  • Sosyal Güvenlik Kurumları,
  • Yetiştirme Yurtları,
  • Huzurevleri,
  • Emniyet Genel Müdürlüğü.

Bu kurumlarda çalışan uzmanlar, gerektiğinde bireyleri evlerinde ziyaret ederek onlara destek sağlayabilir. Özellikle engelli ve yaşlı bireylerin sosyal hizmet alabilmesi için, bu uzmanlık kritik önemdedir.

Sosyal Hizmet Uzmanı Nasıl Olunur?

Sosyal hizmet uzmanı olmak için, üniversitelerin Sosyal Hizmet bölümlerinde 4 yıllık eğitim almak gerekmektedir. Bölümden mezun olduktan sonra, sosyal hizmet uzmanı ünvanı alan kişiler, KPSS’ye katılarak sosyal hizmet uzmanı alımı ile kamuda çalışabilir. Doktorluk gibi zorunlu hizmet şartı olmadığından, istendiği takdirde KPSS’ye girmeyip özel sektöre yönelmek de mümkündür.

Sosyal Hizmet Uzmanlığında Hangi Dersler Görülür?

Sosyal antropoloji, siyaset bilimi, genel psikoloji, iletişim becerileri, sosyolojiye giriş, felsefe, sosyal hizmete giriş, kamu yönetimi, göç ve sosyal hizmet, yoksulluk ve sosyal hizmet eğitimlerinin tamamı 4 yıllık Sosyal Hizmet programı dahilinde bulunmaktadır.

Sosyal Hizmet Uzmanı Hangi Niteliklere Sahip Olmalıdır?

Sosyal hizmet uzmanlarının, mesleklerinde başarılı olabilmeleri için bir takım niteliklere sahip olması gereklidir. Bunların en başında iyi bir dinleyici olması gerekiyor. Ayrıca, güncel toplumsal sorunları ve insanları etkileyen deprem gibi toplumsal düzeydeki afetlerde nasıl müdahale yapılacağını bilmesi ve travma yaşayan bireylerle iletişim kurma becerisi de gerekmektedir.

Sosyal hizmet uzmanlarının önemli bir çoğunluğunun kamuda çalıştığını gözönüne alırsak, bütün bu özelliklerin yanında kamu personeli olduğunun bilincinde olması ve buna uygun davranması da eklenebilir.

Sosyal Hizmet Uzmanı Maaşları 2024

Sosyal hizmet uzmanlarının maaşları 2024 yılındaki son zamlardan sonra, asgari brüt 14.750 TL olarak belirlenmiştir. Ancak çalışılan kurum, deneyim ve pozisyonun detayları itibarı ile, bu ücret değişebilir. Ortalama olarak 21.000 TL alan sosyal hizmet uzmanları, yaptığımız araştırmaya göre en fazla 35.000 TL maaş alabilmektedir. Özel sektörde, eğitim ve sağlık kurumlarında tavan ücrete yakın maaşlara rastlanmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın