Stent Yüzde Kaç Rapor Verilir? Stent Takılan Hastaların Rapor Oranı 2024

Koroner damar hastalıkları, kalp damarlarını etkileyen tıkanıklıklarla seyreden ciddi sağlık sorunlarıdır. Bu hastalığın tedavi yöntemlerinden biri de stent uygulamasıdır. Peki stent takıldıktan sonra kişiler maluliyet veya engellilik raporu alabilirler mi?

Stent yüzde kaç rapor verilir sorusunun cevabı pek çok kişi için merak konusudur. Bu yazımızda kardiyolog gözüyle stent ve rapor ilişkisi hakkında bilgi vereceğiz.

Stent Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Stent, koroner damarların içinde oluşan darlıkları açmak için kullanılan, kafes şeklinde metal veya plastik desteklerdir. Stent uygulaması çoğunlukla anjiyo işlemiyle birlikte yapılır.

Anjiyoda, kasıktan ya da koldan girilerek kalbe ulaştırılan özel bir kateter damarların içine ilerletilir. Stentin takılacağı bölgeye yerleşen kateter yardımıyla daralmış bölgeye stent ulaştırılarak yerleştirilir ve şişirilerek açılır.

Stent Sonrası Süreç ve Yasal Düzenlemeler

Stent uygulaması sonrası hastanın durumuna göre doktorlar bir takım ilaçlar reçete edebilir. Kan sulandırıcı ilaçlar ve stent bölgesindeki yeni tıkanıklıkların oluşmasını önlemeye yönelik tedaviler bu sürecin olmazsa olmazıdır. İş ve sosyal hayatına dönmeden önce hastanın iyileşme süreci tamamlanmalıdır.

Stent takılan hastaların rapor almasındaki yasal süreç, Balo Rapor Düzenlemesi’ne göre belirlenir. Bu düzenlemeyle birlikte maluliyet cetveli güncellenmiş ve hastalıkların engellilik oranlarındaki kriterler yeniden belirlenmiştir.

Sık Sorulan Sorular: Stent Yüzde Kaç Rapor Verilir?

stent takilan hasta yuzde kac rapor alir
stent takilan hasta yuzde kac rapor alir

Stent takılan hasta yüzde kaç rapor alır?

Stent işlemi tek başına bir engellilik oranı vermez. Engellilik oranı belirlenirken stent işlemine ek olarak hastanın diğer sağlık sorunları, kalp fonksiyonları ve damarlarındaki tıkanıklık düzeyleri de dikkate alınır. Örneğin, stent takılmış ve kalp yetmezliği tanısı konmuş bir hasta belirli oranda engelli raporu alabilir.

Stent yüzde kaç rapor verilir konusu bu nedenle kişiden kişiye değişir.

Yüzde kaç tıkalı damara stent takılır?

Genellikle damardaki tıkanıklık %70’in üzerinde olduğu durumlarda stent takılır. Fakat kritik öneme sahip damarlarda, daha düşük düzeydeki darlıklara da stent uygulaması yapılabilir. Stent takılmasına karar verme sürecinde tıkanıklığın şiddeti kadar, hastanın şikayetleri ve genel sağlık durumu da değerlendirilir.

Uzmandan İpuçları

  • Kalp hastalığına yakalanmışsanız, kardiyoloji uzmanı gözetiminde olmayı sürdürün.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları ve önerileri aksatmadan uygulayın.
  • Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi kalp sağlığı için risk taşıyan faktörleri kontrol altında tutun.
  • Sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın.
  • Sigara alışkanlığınız varsa bırakın: Sigara Nasıl Bırakılır? Çok Önemli Püf Noktaları
  • Stent uygulandıktan sonra doktorunuz belirli periyotlarla takip için sizi çağıracaktır. Kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Sonuç

Stent, kalp damar hastalıkları için uygulanan önemli bir tedavi yöntemidir. Stent yüzde kaç rapor verilir sorusunun cevabı hastadan hastaya değişir. Kalp sağlığıyla ilgili başka rahatsızlıkların varlığı, kalp yetmezliği gibi durumlar, rapor oranını etkileyen önemli faktörlerdir.

Rapor alabilmek için ilgili sağlık kurumu heyetine başvurmak ve gereken muayene ve tetkikleri gerçekleştirmek gerekir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Leyla

Yorum yapın