Türk Edebiyatı’nda Batılı Anlamda İlk Tiyatro Hangi Dönemde Başlamıştır?
  1. Ana Sayfa
  2. Edebiyat

Türk Edebiyatı’nda Batılı Anlamda İlk Tiyatro Hangi Dönemde Başlamıştır?

0

Türk edebiyatının en yenilikçi ve en batıya dönük eserlerinin verildiği Tanzimat Dönemi’nde, Batılı anlamda ilk tiyatro eseri de ortaya konmuştur. Tanzimat Dönemi, Farsi bir edebiyat olan Divan edebiyatından vazgeçişle başlamıştır. Orada kullanılan ağır ve yoğun söz sanatlı dil kısmen terkedilmiş, daha ziyade eserlerde içeriğe önem verilmiştir. Eleştiri, tiyatro, roman, kısa hikayeler gibi pek çok yeni yazın türü ilave edilmiştir.

Tanzimat Dönemi’nde verilen Batılı anlamda ilk tiyatro eseri, İbrahim Şinasi’ye aittir. Yazarın bu piyesi, sahnede sergilenmek üzere değil; daha çok okunmak üzere ortaya konmuştur. Sergilenen ilk tiyatro eseri ise “Vatan Yahut Silistre” adlı Namık Kemal’e ait olan tiyatro eseridir. Şinasi bu eserinde, dönemin görücü usulü evliliklerini eleştirmiştir. Divan edebiyatında padişahtan korkularak yapılamayan eleştiri, Şinasi’nin bu piyesi ile dönemine damga vuruyor ve Batılı anlamda ilk tiyatro eseri olma özelliğini taşıyor.

Umarım yazımızı faydalı ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Beğendiyseniz, teşekkür olarak sizden yazımızı paylaşmanızı ve daha çok kişiye ulaşmasında yardımcı olmanızı rica ediyoruz.

Yorum Yazın