Türk Edebiyatı’nda Batılı Anlamda İlk Tiyatro Hangi Dönemde Başlamıştır?

Türk edebiyatının en yenilikçi ve en batıya dönük eserlerinin verildiği Tanzimat Dönemi’nde, Batılı anlamda ilk tiyatro eseri de ortaya konmuştur. Tanzimat Dönemi, Farsi bir edebiyat olan Divan edebiyatından vazgeçişle başlamıştır. Orada kullanılan ağır ve yoğun söz sanatlı dil kısmen terkedilmiş, daha ziyade eserlerde içeriğe önem verilmiştir. Eleştiri, tiyatro, roman, kısa hikayeler gibi pek çok yeni yazın türü ilave edilmiştir.

Tanzimat Dönemi’nde verilen Batılı anlamda ilk tiyatro eseri, İbrahim Şinasi’ye aittir. Yazarın bu piyesi, sahnede sergilenmek üzere değil; daha çok okunmak üzere ortaya konmuştur. Sergilenen ilk tiyatro eseri ise “Vatan Yahut Silistre” adlı Namık Kemal’e ait olan tiyatro eseridir. Şinasi bu eserinde, dönemin görücü usulü evliliklerini eleştirmiştir. Divan edebiyatında padişahtan korkularak yapılamayan eleştiri, Şinasi’nin bu piyesi ile dönemine damga vuruyor ve Batılı anlamda ilk tiyatro eseri olma özelliğini taşıyor.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın