Adalet bölümü, Adalet Bakanlığının mevcut hukuk düzeni içerisinde yazı işlerinin kontrolünü sağlayan hâkim ve savcıların iş yükünü hafifletmek için oluşturulmuş eğitim programıdır. Adalet bölümü okumak isteyenler Meslek liselerinin Adalet programında eğitim alabilecekleri gibi Üniversitelerin Adalet meslek yüksek okulu ön lisans programlarını da tercih edebilirler.
Adalet bölümü iş imkanları şu şekildedir;
- Adalet bakanlığının kâtip, mübaşir, infaz koruma memurluğu yazı işleri müdürlüğü, icra müdürlüğü pozisyonlarında,
- Özel hukuk bürolarının kâtip pozisyonunda,
- Özel şirketlerin hukuk departmanlarında,
- Noter bürolarında,
- Özel veya kamu bankalarında,
- Kamu kurumlarının hukuk müşavirliği bölümlerinde çalışabilme imkânlarına sahiptirler.
Adalet Mezunları Kpss İle Nerelere Atanabilir?
ÖSYM kurumunun uyguladığı KPSS( kamu personeli seçme sınavı) dan lisans, ön lisans ve lise düzeyinde baraj puanı olan 70 ve üstü puan alan adaylar ;
- Adalet bakanlığının katip, mübaşir, infaz koruma memurluğu yazı işleri müdürlüğü, icra müdürlüğü pozisyonlarında,
- Kamu kurumlarının hukuk müşavirliği bölümlerinde,
- Kamu kurumlarının Adalet myo mezunlarına ait KPSSP93 kodu ile alım yaptığı evrak işleri bölümlerine atama yapmaktadır.
Adalet Bölümü Mezunlarının Ataması Var Mı?
Adalet Bakanlığı tarafından özellikle kâtip, mübaşir, icra katibi gibi pozisyonlara yılda bir kez olmak üzere atamalar yapılmaktadır. Diğer kamu kurumları da istihdam olarak Adalet Bakanlığı’na nazaran az dahi olsa yine atama gerçekleştirmektedir.
Adalet Bölümü Mezunlarının Atama Şartları Nelerdir?
Adalet bölüm mezunlarının kamu kurumlarına ataması yapılabilmesi için yeterlilik sınavlarından 70 olan baraj puan ve üzerini almış olmaları gerekmektedir. Ayrıca katip olmak isteyen adayların on parmak klavye sınavını da başarıyla geçmeleri gerekir. On parmak klavye sınavı barajı 3 dakikada 90 kelime ve üstünü yazanların başarılı olarak kabul edildiği sınavdır. Sınavda Q ve F klavye olmak üzere iki klavye çeşidi de kabul edilmektedir.
İlgili içerik: Üniversite Okuyan Memur Staj Yapabilir Mi?
Adalet Mezunları Bankada Çalışabilir Mi?
Adalet bölümü mezunları, bankaların hukuk müşavirliği bölümlerinde istihdam edilebilirler.
Adalet Bölümünden Hukuka Geçmek Zor Mu?
Üniversitelerin Adalet bölümünden mezun olan kişiler ÖSYM kurumunun uyguladığı DGS (dikey geçiş sınavı) ile lisans programı olan Hukuk bölümüne geçiş yapabilirler. DGS her yıl ÖSYM’nin belirlediği tarihte yapılmaktadır. 60 Türkçe ve 60 Matematik sorusundan oluşan 150 dakikalık bir sınavdır. Her üniversite DGS ile tercih yapacak öğrenciler için ayrıca kontenjan belirlemektedir.
Üniversiteden üniversiteye farklı uygulamalar görülmekle birlikte, öğrencilerin Adalet meslek yüksek okullarında aldığı dersleri tekrar almalarına gerek görülmediği hallerde ders muafiyeti de söz konusudur. Adalet bölümünden DGS ile Hukuk lisans programını başarı ile bitiren kişilerin Hukuk Fakültesi bölümü diplomaları, Adalet bölümü diplomasını kapsar.
Adalet Mezunları Noterde Çalışabilir Mi?
Adalet mezunları noterlerde çalışabilmektedir. Noter kâtibi olabilmek için İş Kur tarafından yayımlanan ilanların takip edilmesi gerekir. Başvurusu kabul edilen kâtip adayı 6 ay deneme stajı süresini olumlu bir şekilde geçirdikten sonra asil olarak çalışmaya başlayabilirler.
Adalet Mezunları Hangi Kpss’ye Girer?
Adalet mezunları Önlisans Kpss’sine girer. İki yıllık bir bölüm, önlisans derecesi sayıldığı için bu KPSS türüne girmeleri gerekmektedir. Daha sonra ise yeterli puanı aldıktan sonra atanabilirler.
Adalet Meslek Yüksek Okulu Mezunu Avukat Olabilir Mi?
Adalet meslek yüksek okulu mezunu, hukuka geçiş yaptıktan sonra avukat olabilir. Ancak, adalet bölümünden hukuk bölümüne geçiş biraz zordur.
Adalet Mezunları Büro Açabilir Mi?
Adalet mezunları Adalet Meslek Elemanı unvanını alır. Kendi bürolarını açamazlar. Mahkemelerde, adliyelerde, infaz kurumlarında, icra dairelerinde ve avukatlık bürolarında çalışabilirler.