Bilişim Personeli Nedir? Bilişim Personeli Ne İş Yapar?

Bilişim personeli kavramı oldukça geniş bir kavramdır. Bilişim teknolojileri denilince bir meslek akla gelmemelidir. Bu mesleğin kendi içerisinde alt dalları bulunmaktadır. Bilişim personelliğinin, programcı, yazılımcı, ağ uzmanlığı gibi alt dalları vardır. Bilişim personeli ise bu dallardan birinde ya da birkaçında uzman olan, kendini geliştirmiş kişilere denir.

Özellikle son yıllarda bilişim personellerine olan ihtiyaç artmıştır. Bilişim personelleri diğer mesleklere göre daha kolay iş bulabilmektedirler. Hepimizin bildiği üzere bilim ve teknoloji çağında yaşıyoruz. Durum böyle olunca bilişi üzerine kurulan mesleklerde oldukça popüler hale geliyor. Bilişim personeli mesleği de bu mesleklerden biridir. Bilgisayar alanında uzman olan meslek sahiplerine hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde oldukça ihtiyaç duyulmaktadır.

Özellikle emniyet ve jandarma sık sık bilişim personeli ilanı açmaktadır. Bu nedenle de ataması diğerlerine göre daha iyidir. Şunu unutmamak gerekir; en az 3 senelik tecrübe isteniyor.

Bilişim Personeli Ne İş Yapar?

Bilişim personellerinin görevleri, çalıştıkları kurumlarda bilişim ile ilgili sorunları gidermektir. Bilişim personellerinin görevi, kişinin uzmanlık alanına ve kurumun talebine göre değişiklik gösterebilir. Bilişim personellerinin birçok görevi bulunmaktadır. Bu görevlerden bazıları şunlardır:

  • Bilgisayar programları yapmak,
  • Verileri düzenlemek ve yapılandırmak,
  • Çalıştığı iş yerinde bulunan bilgisayarların kontrollerini yapmak,
  • Algoritma yapmak,
  • Çalıştığı kurumda verimlilik artıran çalışmalar yapmak,
  • Bilgisayarlar arasında ağ bağlantıları kurmak,
  • Donanım ve yazılımlar yüklemek,
  • Çalıştığı kurumda eksik olan donanımları belirlemek bilişim personellerinin görevleri arasında yer almaktadır.

Bilişim Personeli Nasıl Olunur?

Bilişim personeli olmak isteyen kişiler bölüm ile alakalı bir üniversiteden mezun olmak zorundadır. Bilişim personeli olmak için tek bir bölümden söz etmek yanlış olur. Örneğin bilgisayar programcılığı okuyan bir kişi kendini geliştirse, bilişim personeli olabilir. Ya da bilgisayar mühendisliği okuyan bir kişi yine bilişim personeli olabilmektedir. Bu bölümlerden birinden mezun olduktan sonra KPSS sınavına girerek devlette kadroya yerleşebilirsiniz. Bilişim personellerine sadece devlette değil özel sektörlerde de oldukça ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilişim Personeli Olmak İçin Hangi Bölüm?

  • Bilgisayar mühendisliği
  • Endüstri mühendisliği
  • Elektrik ve elektronik mühendisliği

Teknoloji ve bilgisayar üzerine 4 senelik bir bölümden mezun olmanız şarttır. İstatistik, matematik ve fizik gibi dallar da buraya eklenebilmektedir. Denklik sınavlarını halletmeniz gerekir.

Bilişim Personeli Olma Şartları Nelerdir?

Bilişim personeli olacak kişilerde aranan en önemli şart kodlama dili bilmesidir. Bilişim personelleri en az birkaç yazılım diline hâkim olması gereklidir. Bunun haricinde veri tabanları hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olması şarttır.

Bunlar haricinde bilişim personeli olmak isteyen kişilerde de bazı nitelikler aranmaktadır. Bilişim personelleri zor zamanlarda hızlı çözümler üretebilmeli, sabırlı ve çözüm odaklı olmalıdır. Ayrıca bilişim personelleri sürekli değişen teknolojiyi takip etmeli ve yeniliklere açık olmalıdır.

Bilişim Personeli Maaşları Ne Kadar?

Bilişim personeli maaşları, personelin deneyimine ve çalıştığı kuruma göre farklılık göstermektedir. İşine yeni başlamış bir bilişim personeli en düşük 3000 lira maaş almaktadır. Deneyimi fazla olan bir bilişim personeli ise 4 bin ile 8 bin arasında bir maaş alabilmektedir. Özel bir sektörde uzun yıllar çalışan bir bilişim personeli ise çok daha yüksek bir maaş alabilir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın