Çevre Mühendisi Ne İş Yapar? Çevre Mühendisi İş İmkanları

Çevre mühendisi, üretim ve tüketim söz konusu olduğunda insan sağlığı ve refahı için gerçekleştirilmesi gereken planlamaları gerçekleştiren, doğal kaynakların kullanımı konusunda yeterliliği bulunan kişidir.

Çevre mühendisliği meslek grubu olarak yoğun bir eğitim ve staj süreci ile birlikte gelir. Çevremizde olup biten birçok doğal olay söz konusudur. Kimi zaman şehir hayatının planlanmasında kimi zaman da coğrafi planlamalarda ilk başvurulan kaynak çevre mühendisleridir.

Çevre Mühendisi İş İmkanları Nasıldır?

  • Çeşitli fabrikalarda,
  • Hastanelerde,
  • Özel sektörde,
  • Büyük ölçekli endüstriyel tesislerde,
  • Üniversitelerde,
  • Karayolları Genel Müdürlüğünde,
  • Farklı Bakanlıklarda,
  • Belediyelerde,
  • Devlet Su İşleri bünyesinde,
  • İller Bankasında,
  • Devlet Planlama Teşkilatında,
  • Türkiye İstatistik Kurumunda,
  • İl Orman ve Su İşleri Müdürlüklerinde,
  • İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinde,
  • İl Özel İdarelerinde ve benzeri birçok kamu kuruluşunda çevre mühendisleri için iş imkanları bulunmaktadır. 

Çevre Mühendisliği Geleceğin Mesleği Mi?

Evet. Çevre mühendisliği geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır. Çevre mühendisliği gibi meslekler sürekli olarak ihtiyacın olduğu, talep yoğunluğu olan meslek alanlarıdır. Meslek seçimi sırasında genç beyinlerin sık sordukları sorulardan biri de “Çevre mühendisliği geleceği var mı?” sorusudur.

Geçmişte ve bugünümüzde olduğu gibi gelecekte de çevre mühendisliği ilgi gören ve revaçta olan bir meslek olmaya devam edecektir. Yapılandırma çalışmalarının ilk başladığı dönem olan yerleşik yaşama geçişten bu yana çevre mühendislerine ihtiyaç her zaman olmuştur.

Yeni Mezun Çevre Mühendisi Ne Yapmalı?

Çevre mühendisliği alanında eğitim alıp mezun olan taze mühendisler için birçok farklı alanda iş başvurusu yapma olanağı mevcuttur. Yeni mezunların pratik deneyimi olmaması iş bulma konusunda zorluk yaşamalarına neden olabilir.

Yeni mezunlar için tecrübeli mühendislere oranla daha düşük maaşlar ile özel sektörde iş bulmak mümkündür. Çevre mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra iş çevre görevlisi belgesi benzeri belgeleri alarak iş alanınızı genişletmeniz ve sonrasında iş arayışına girmeniz önerilmektedir.

Çevre Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alıyor?

Çevre mühendisleri maaşları mühendislerin faaliyet gösterdikleri alanlara göre değişkenlik gösterir. Plan ve proje kapsamlı faaliyet gösteren mühendislerin 35.000 TL’den başlayan ücretler ile maaş aldıkları bilinmektedir.

Unutulmamalıdır ki bu ücret bilgisi profesyonel ve alanında başarılı çevre mühendislerine sunulan maaşları ifade etmektedir. Bilinen en düşük çevre mühendisi maaşları 4970 Türk Lirasından başlamaktadır.

Çevre Mühendisleri Devlette Ne Kadar Maaş Alıyor?

Çevre mühendisleri devlette ortalama 5700 TL civarında maaş almaktadır. Alınan maaşın yükselmesi memurun kıdemine ve faaliyet gösterme süresine bağlıdır.

Çevre Mühendisliği Sayısal mı Sözel mi?

Evet. Çevre mühendisliği ortaöğretimde sayısal alanda verilen eğitim sonucunda kazanılan bir meslek grubudur. Üniversitelerin mühendislik fakültelerinde farklı birçok mühendislik dalı ile birlikte çevre mühendisliği eğitimi de verilmektedir.

Çevre Mühendisleri Belediyede Ne İş Yapar?

cevre muhendisleri belediyede ne is yapar

Çevre mühendisleri belediyede, belediyeye bağlı bulunan alanların düzenlenmesi, geliştirilmesi ve restore edilmesi gibi amaçlar ile faaliyet gösterirler. Her il ve ilçede bulunan belediyeler farklı birçok amaç ile hizmet verirler.

Çevrenin korunması, belediyeye bağlı alanların düzenlenmesi ve yeniden hayata kavuşturulması gibi birçok uygulama için çevre mühendislerine başvurulmaktadır. Çevre mühendisi iş imkanları yönünden farklı birçok kuruma başvurabilecek niteliklere de sahiptir. 

Çevre Mühendisleri Hastanede Ne İş Yapar?

Çevre mühendisleri hastanede tıbbi atık değerlendirme benzeri görevler almaktadır. Bir çevre mühendisi olarak ISO ve İş Güvenliği sertifikalarına sahipseniz hastane ortamında ihtiyaç duyulan biri olmanız daha olası.

Çevre Mühendisleri Fabrikada Ne İş Yapar?

Çevre mühendisleri fabrikada gerçekleştirilen faaliyete uygun çevre uygulamalarını gerçekleştirebilir. Fabrikalar birçok farklı ürünün üretildiği alanlardır. Fabrikalara başka bir bakış açısı ile bakmak gerekirse bu da üretim yerlerinin sadece üretim yapmadığı yönündedir.

Fabrikalar üretim yaparken bazı kaynakları kullanırlar. Kullanılan kaynakların seçimi, doğaya zararsız uygulamalar gerçekleştirilmesi, kaynak kullanımı sonrasında meydana gelen atıkların geri dönüşümü gibi konularda çevre mühendisleri etkin olarak faaliyet göstermektedir.

İlgili İçerik: Vasıflı Eleman Ne Demek?

Çevre Mühendisleri Kamuda Ne İş Yapar?

Çevre mühendisleri kamuda çevre ile ilgili olan birimlerde faaliyet gösterebilir. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından birçok çevre mühendisi çalıştırılmaktadır. Kamuda çevre mühendisi olarak işletme ve kuruluşların denetiminde faaliyet gösterebilir, çevre mühendisliği alanında proje ve programlar yönetebilirsiniz.

Çevre mühendisi iş durumu yönünden kamu ve özel sektörde farklı alanlarda faaliyet gösterebilmektedir. Bankalardan tutun da hastanelere kadar çevre mühendisi istihdamı gerçekleştirilmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın