Dilde Uyuşma Neden Olur? Nasıl Geçer? Neyin Belirtisi?

Dilde uyuşma olmasının nedeni, potasyum kalsiyum gibi minerallerin eksikliğinden dolayı kaynaklanmaktadır. Sigara ve alkol tüketimi de bunu desteklemektedir. Bunun yanında B12 eksikliği, radyasyonun zararlı ışınları ve ilaçların yan etkileri dedilde uyuşma hissine neden olmaktadır.  Ayrıca aşırı metal zehirlenmesi dilin uyuşmasına neden olmaktadır.

Dildeki Uyuşma Nasıl Geçer?

Dildeki uyuşmanın geçmesi için öncelikle hastaneye gidip test yapılması gerekmektedir. Hasar ya da travmadan kaynaklanıyorsa doktor, reçete yazmayabilir. Fakat uyuşma ciddi bir durumdan kaynaklı ise bir süreliğine hastanede kalınması gerekmektedir.

Dil bölgesinde uyuşma, 1 saatten uzun sürüyorsa ya da; ani şiddet ve baş ağrısı, yüzde zayıflık hissi, kafa karışıklığı, halüsinasyon ya da kuruntu gibi şikayetler varsa mutlaka doktora gitmek gerekmektedir.

Dilde Uyuşma Korona Belirtisi Mi?

Dilde uyuşma korona belirtisi olarak sayılmamaktadır. Korona virüsünün yaygın semptomları; Halsizlik, kuru öksürük ve ateşten oluşmaktadır. Daha az yaygın semptomlar ise; kas ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, baş dönmesi, baş ağrısı, titreme, mide ve bağırsak sorunları, koku ve tat alma duyusunun kaybından oluşmaktadır.

Dilde Uyuşma Nedenleri Nelerdir? 

  • İnsan vücudu vitamin ve mineral ihtiyacı bulunmaktadır. Bu unsurların eksikliği olursa ağızda ve dilde karıncalanma, uyuşma hissi yaşanmaktadır. Demir, çinko B12, kalsiyum, fosfor gibi vitamin ve minerallerin eksik olmaması gerekmektedir.
  • Ağız ülseri ya da pamukçuklar; karıncalanma hissine neden olabilmektedir. Bu tür yaralar bir veya 2 hafta içinde iyileşmektedir.
  • Hipoglisemi, düşük kan şekeri olarak açıklanmaktadır. Dilde uyuşma hissi bu hastalık türünde de görülmektedir.
  • Anksiyet gibi bazı psikolojik durumlar, dilde uyuşma hissi ve karıncalanma gibi durumlar oluşabilmektedir. Psikojenik oral parastesizi olarak adlandırılmaktadır.

Dil Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir? 

Dilde uyuşma hissi için Kulak Burun Boğaz ya da Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Alo 182 ya da e nabız sitesinden randevu alınması gerekmektedir. El kol dudak ve dil bölgelerinde uyuşma sorunu yaşandığında Dahiliye ya da Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Doktor gerekli fizik muayenesini yaptıktan sonra sorunun temeline inerek tedaviye başlayacaktır.

Dudaklarda Uyuşma Neden Olur?

  1. Raynaud sendromu
  2. Alerji
  3. Yiyecek Alerjisi
  4. İlaç Alerjisi

1. Raynaud Sendromu:

 Stres ve soğuk gibi nedenlerin tetiklemesi ile kan damarlarından kaynaklı dolaşım bozukluğuna raynaud sendromu denmektedir. Bu sendrom genelde parmaklarda oluşa da bazı durumlarda dudakta da görülmektedir.

 Birincil seviyesi çok yaygın olarak görülmekte ve ilaca gerek duyulmadan kendiliğinden geçmektedir. İkincil seviye de ise başka sebeplerden kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Bu tipte el ve ayak sürekli titremektedir. Kan akışının azalması

2. Alerji:

Dudak uyuşması, alerjik reaksiyonun sonucunda sık sık görülmektedir. Hafif geçen durumlarda endişeye gerek yoktur. Şiddetli olan alerjilerde anafilaksi denilen hayatı ciddi derece tehdit eden durumlar oluşmaktadır. Böyle durumlarda direkt hastaneye gidilmesi gerekmektedir.

3. Yiyecek Alerjisi:

Besini yedikten birkaç saat sonra etkileri görülmektedir. Ancak reaksiyonlar bazı durumlarda 2-3 dakika içinde çıkmaktadır. Yiyecek alerjisinde dudakların uyuşmasına neden olmaktadır.

4. İlaç Alerjisi:

Bağışıklık sistemi, belirli ilaçlara duyarlı hale geldiyse, ilaç alerjisi oluşabilir ve bu da dudakta uyuşmaya neden olmaktadır. Vücut bu maddeyi yabancı olarak görüp, direkt savunma sistemine geçer ve bazı kimyasallar salgılayarak yok etmeye çalışacaktır. Dudak karıncalanmasının yanında; kaşıntı, kusma, baş dönmesi hırıltılı solunum ve kurdelen ya da deri dökmesi görülmektedir.

Dil Ucunda Yanma Neden Olur?

Dil ucu yanması, genellikle vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. B12 eksikliği kansızlığı tetikleyen bir durum olduğu için dil de yanmaya neden olmaktadır. Genelde hayvansal gıdalarda bulunduğu için ekonomik nedenler ile besinleri tüketemeyen kişilerde sıklıkla rastlanmaktadır. 

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın