Holland Kişilik Kuramı Nedir? Tipleri Nelerdir?
  1. Ana Sayfa
  2. Psikoloji

Holland Kişilik Kuramı Nedir? Tipleri Nelerdir?

Holland kişilik kuramı, mesleki kişilik tipolojilerini 6 kategoriye ayıran bir kuramdır. Bu teoride, bireyler meslek seçimlerinde zorlandıkları yönleri keşfetmeleri için alternatifler ile karşılaşmaktadır. Örneğin, bir bireyin doktor olmaya yeteneği olup olmadığı bu yaklaşım ile anlaşılabilir. Kişilik tipolojileri, gerçekçi, girişimci, araştırmacı, sosyal, sanatçı ve geleneksel olarak altı kategori içerisinde açıklanır. Böylelikle, hangi işi yapacağını bilmeyen kişilerin kariyer yolculuklarını anlamlandırmak için başvurulması gereken önemli bilgiler sağladığı söylenebilir.

Holland Kişilik Tipleri

Holland kişilik tipleri, kendi yeteneklerini ve isteklerini belirleyememiş bireylere bir nevi meslek danışmanlığı mahiyetinde altı kategoriden oluşmaktadır. Eğer, kariyer hayatınızda başarılı bir şekilde ilerlemek istiyorsanız hangi tipolojiye sahip olduğunuzu bilmenin size faydası olacaktır. Kimisi daha realist bir bakışa sahipken kimisi daha sürreal ve hayalci olabilmektedir. Her yapının farklı bir mesleki getirisi olduğu için kıyaslanması mümkün değildir ancak, yine de farkları görmek yöneleceğiniz meslek grubu için yarar sağlayacaktır. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;

  1. Gerçekçi kişilik
  2. Girişimci kişilik
  3. Araştırmacı kişilik
  4. Sosyal kişilik
  5. Sanatçı kişilik
  6. Geleneksel kişilik

1Gerçekçi Kişilik

Daha mantıksal ve realist bir yapıya sahiptirler ve makine gibi teknolojik araçlarla oynamayı severler. Bu bireylerden, mühendis veya elektronik işleri yapan elemanlar çıkabilir.

2Girişimci Kişilik

Bu bireyler, özgüvenli ve sosyal insanlar olmakla birlikte bulundukları ortamda fark yaratan bir profil çizerler. İstediklerini almaya odaklı oldukları için ikna kabiliyetleri çok yüksektir ve risk almaya tutkundurlar.

3Araştırmacı Kişilik

Problem çözmeye odaklı, farklı konuların en derinine kadar didikleyen bir yapıları vardır. Herkesin bilmediği bir şeyi bile bilecek meraka ve kriz odaklı çözümlerde başvurulabilecek bir mantığa sahiptirler.

thumbnail
Önerilen Yazı
Takıntı Hastalığı (Obsesif Kompulsif Bozukluk ) Nedir? Nasıl Geçer?

4Sosyal Kişilik

İçinde bulundukları topluluğu çekip çeviren ve grup aktiviteleri düzenleneceği zaman liderlik eden kişilerdir. Bu bireyler, danışman veya terapist olabildikleri gibi yaşam koçluğu veya spor koçu da olabilirler.

5Sanatçı Kişilik

Bu bireyler, her ne ile uğraşırsa uğraşsınlar özgür olmak isterler. Çünkü, gerek müzik, sinema, resim, heykel vb. ile ilgilenmekten gerek özgür ruhlu olmalarından kaynaklı olarak bağımsızlıktan hoşlanırlar.

6Geleneksel Kişilik

Muhasebe ve mali sorumluluk gibi yetenekleri olan bu bireyler her bir dosyanın nerede olduğunu çok iyi bilirler. Güçlü bir hafızaları olmasından dolayı, kayıt altına alma ve gereken evrak işlerini düzenlemede ustadırlar.

içeriğimizi oylayın