Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir? 12 Belirtisi Var!

Antisosyal kişilik bozukluğu, psikopatça davranışlarda bulunmaktır. Antisosyal olan birisi aslında dıştan oldukça cazip ve etkileyici gelse de söz oyunları ile karşısındakini kandırma eğilimi vardır. Bu sayede çevresine söylediği yalanlar onu popüler biri haline getirebilir ve çok kolay arkadaş edinebilir.

Fakat, sosyal ilişkileri normal seyrinde sürdürmek bu kişiler için çok zordur. Karşısındaki insanları kandırmak ve manipüle etmek temel istekleridir. 15 yaşında başlayıp 18 yaşından sonrasına kadar devam etmesi tanı koymak bakımından önemlidir.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri, duygu hissetmeme ve yaptıklarında sorumluluk almama olarak temellendirilebilir. Bu kişiler daha çok bencil ve egoist tutumlar sergileyerek karşısındaki kişiyi manipüle ederler. Ayrıca, hiçbir şekilde vicdani gelişime sahip olmadıkları için duygularda empati yapmakta zorlanırlar. Antisosyal bireyler insanları kendi istedikleri şekilde yönlendirmek ve yalanlarına alet etmek isterler. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;

[geo-post id=”1886″ label=”Önerilen Yazı”]

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri

  1. Bencillik.
  2. Duyarsızlık.
  3. İstismar davranışları (Sözlü, psikolojik, fiziksel taciz, şiddet vb.)
  4. Yalan söylerler.
  5. Dil oyunu yaparlar.
  6. Çekici ve hoş görünebilirler.
  7. Sosyal ilişkileri sorunludur.
  8. Korku duymazlar.
  9. Karşılarındakini ikna ve kandırma konusunda aşırı çaba gösterirler.
  10. Vicdani gelişim zayıftır.
  11. Empati yapamazlar.
  12. Suça eğilimleri vardır.

Görüldüğü gibi antisosyal kişilik daha çok toplum normlarına aykırı davranışlar sergilemek ile ilgilidir. Eğer böyle birisi çevrenizde varsa derhal uzaklaşmanız ve kendisine bir psikiyatr önermeniz gerekmektedir. Çünkü, akıl sağlığınızı korumak sizi manipüle edebilecek ve yalanlarıyla kandırabilecek kişilerden uzak durmak ile mümkündür.

İleri Derecede Antisosyal Kişilik Bozukluğu

İleri derecede antisosyal kişilik bozukluğu, sürekli suça bulaşan ve yetkilileri kandırmaya çalışan kişilerde görülür. Bu bireyler her daim suç işlerler ve sürekli bir mazeret ile yaptıkları yanlışı doğru bir imaj yaratmaya çalışarak örtbas etmek isterler. Ceza almamak veya yargılanmamak için oldukça stratejik ve vicdani tutumdan yoksun davranışlar sergilerler. Zaten antisosyallik birçok seri katilde görülen bir kişilik bozukluğu olarak psikopat kişilik formu olarak bilinmektedir.

[geo-post id=”1095″ label=”Önerilen Yazı”]

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Özellikleri

Antisosyal kişilik bozukluğu özellikleri dendiğinde en başta suçlu profile sahip olmak gelir. Antisosyal bireyler insanlara kendi istediklerini yaptırabilmek için bolca yalan söylerler. Üstüne üstlük karşılarındakini suçlayarak onları kontrol etmeye çalışırlar.

Ayrıyeten seri katil profillerinin birçoğu psikopat kişiliğe sahiptir ve antisosyaldir. Çoğu zaman işledikleri suçu kabul etmemek için yargı mercilerini yanıltmaya çalışırlar. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;

  • Suç işleme potansiyeline sahip
  • Dürtü bozuklukları
  • Uyuşturucu kullanımı
  • İnsan ilişkilerinde beceri bozukluğu
  • Yalan
  • Şiddet
  • Manipülasyon
  • Algı yönetimi çabası
  • Yalnızlık
  • Empati yoksunluğu
  • Cazibe ve çekicilik ile insanları kandırma

Görüldüğü gibi antisosyal kişiliği olan bireylerin göstereceği davranış örüntüleri daha çok antipatik tavırlar barındırır. Ayrıca vicdani sorumluluk alamazlar ve empati kuramazlar. Böylelikle karşılarındaki kişiyi manipüle ederken vicdandan yoksun olmaları ile oldukça zalim olabilirler.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Merak Edilenler

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tanı Kriterleri Neler?

Antisosyal kişilik bozukluğu tanı kriterleri, kendisine veya bir başkasına zarar verecek suç girişiminde bulunma bunun en önemlisidir. Ayrıca aşırı dürtüsellik, başkalarının haklarını umursamama ve gasp etmeye çalışma, yalan söyleme ve bu yalana karşısındakini inandırmak için yoğun çaba harcama gibi çeşitleri de mevcuttur. Bir sorumluluğu sonuna kadar getirememe durumu ve sürekli saldırgan bir tavır takınma da ayrıca dikkat edilmesi gereken kriterlerdir.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu ve Askerlik

Antisosyal kişilik bozukluğu ve askerlik oldukça zor geçen bir dönemdir. Çünkü, antisosyal bireyler askere gittiğinde arkadaşları ve komutanları ile zorluk yaşayacak ve ortamda kendisini çok belli edecektir.

İnsanlar kişinin durumunu fark ettiği zaman iş işten geçmiş olabilir ve diğer bireylerin zarar görebileceği durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle askere gitmeyi düşünen antisosyal bireylerin önce bir psikiyatriye giderek tedavi olması gerekir.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilebilir Mi?

Antisosyal kişilik bozukluğu hastanede tedavi edilmesi zordur. Ancak, eğer kişide anksiyete veya depresyon gibi ek rahatsızlıklar görülüyorsa bu tedavi edilebilir. Psikiyatr tedavisine gitmek ve eğer gerekli görülürse ilaç takviyesi almak çok önemlidir.

Çünkü, kişilerde saldırgan davranışlar ve empatik yoksunluk olduğu için ötekilere zarar verme oranları çok yüksektir. Yani antisosyal kişiliğin kontrol altına alınabilmesi için çeşitli yaptırımlar gerekir ve bu uzun bir süreç gerektir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın