İlahiyat Formasyon Kalktı Mı? 2024 Formasyon Durumu

İlahiyat formasyon, ilahiyat mezunları için güncel olarak yürürlüktedir. Haziran 2020’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan karar kapsamında kaldırılan formasyon eğitimi, 21 Eylül 2021’de tekrar yürürlüğe alındı ve ilahiyat mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için getirilen 2 yıllık tezsiz yüksek lisans zorunluluğu kaldırıldı. Usul ve esaslar için buraya tıklayabilirsiniz.

İlahiyat Mezunları Formasyon Alabilir Mi?

İlahiyat fakültelerine formasyon verilmektedir. Genel talep ilahiyat mezunlarının herhangi bir formasyon eğitimi almadan öğretmenlik hakkının olmasıdır. Ancak bu durum şimdilik söz konusu değildir ve ilahiyat mezunlarının formasyon eğitimi almadan öğretmenlik yapması mümkün değildir. Formasyon eğitimi, öğretmenlik yapmanın esaslarının öğretildiği, pedagojik yaklaşımların anlatıldığı bir süreçtir ve bu eğitimi almadan öğretmenlik mümkün değildir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2020 yılında aldığı kararla, ilahiyat formasyon kaldırılmış ve 2 yıllık tezsiz yüksek lisans ile öğretmen olma koşulu getirilmişti. Ancak 2024 yılı itibarı ile böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. İlahiyat fakültesi bünyesinde formasyon eğitimi alarak öğretmen olmak mümkündür.

İlahiyat Mezunları Formasyon Almadan Öğretmen Olabilir mi?

İlahiyat mezunları formasyon almadan öğretmen olamaz. Öğretmenlik sadece alan bilgisi değil aynı zamanda öğrenciler ile kurulacak iletişim de olduğu için ilahiyat mezunları da diğer bölümlerin mezunları gibi formasyon almak zorundadır. İlahiyat fakültelerinden uzun zamandır formasyon olmadan öğretmenlik hakkının oluşmasına dönük olarak talep gelse de MEB tarafından bu talepler geri çevrilmektedir. Bu kapsamda ilahiyat mezunları öğretmen olmak istiyorlarsa formasyon eğitimi almalıdır.

İlahiyat Formasyon Olmadan Öğretmenlik Yapılır mı?

İlahiyat formasyon olmadan öğretmenlik yapılmamaktadır. Formasyon öğretmen ihtiyacının karşılanması için öğretmen yetiştirmek adına verilen programa denilmektedir. Öğretmen ihtiyacının giderilmesi adına eğitim fakülteleri bulunmaktadır. Eğitim fakültelerinden mezun olanlar doğrudan öğretmen sıfatı taşımaktadır. Ancak eğitim fakültesi olmayıp okullardaki derslerin bölümlerini okuyanlar da formasyon eğitimi ile öğretmenlik hakkı elde edebilmektedir. Sınıf yönetimi ve öğretmenlik mesleğine giriş derslerini içeren formasyon, öğretmen olmak isteyenler için gereklidir. Devlet kadrolarına öğretmen olarak atanmak için formasyon alınması zorunludur. Bunun yanında özel sektördeki eğitim kurumlarında da formasyon belgesi talep edilmektedir.

Açıköğretim İlahiyat Mezunları Formasyon Alabilir mi?

acikogretim ilahiyat mezunlari formasyon
Açıköğretim ilahiyat formasyon mümkün mü?

Açıköğretim ilahiyat mezunları formasyon alabilir. Açıköğretim özellikle devlet kadrolarına atanmak için örgün eğitimden farklı değildir. Bu kapsamda sadece ilahiyat AÖF mezunları değil, formasyon almaya uygun olan diğer AÖF mezunları da formasyon alarak öğretmen olabilmektedir. Örneğin AÖF Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan birisi formasyon eğitimini tamamlayarak öğretmenlik başvurusunda bulunabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Matematik, Coğrafya ve Tarih Formasyon Kalktı Mı?

Önceden Formasyon Alanlar Ne Olacak?

Önceden formasyon alanların almış oldukları yeterlilik geçerlidir. Buna ek olarak, 2020 ve 2021 yılları arasında, yani formasyonun kaldırıldığı ve bunun yerine 2 yıllık tezsiz yüksek lisans zorunluluğu getirilen dönemde formasyon hakkı kazananların da formasyon hakkı kazanılmış olarak bulunmaktadır ve ilahiyat formasyon olarak sayılmaktadır. Bu yüzden daha önceden formasyon alanların tekrar formasyon eğitimi almaları gerekmemektedir.

Formasyon Almadan Alan Sınavına Girilir mi?

Formasyon almadan alan sınavına giriş yapılabilir. Ancak formasyon olmadan devlet okullarına öğretmen olarak atama yapılmamaktadır. Başka bir ifade ile KPSS’de öğretmenler için uygulanan alan sınavına giriş yapıldığında formasyon belgesi bulunmuyorsa atamalarda bu kişiler hak iddia edememektedir. Ancak alan sınavına giriş sonrasındaki 1 yıllık süre içinde formasyon eğitimi tamamlanıyorsa ve kişi formasyon belgesi alıyorsa, bu süre içinde gerçekleştirilecek olan atamalara başvuru yapabilir ve atanabilir. Buradaki temel nokta ise sınava girişten sonraki 1 yıllık süre içinde formasyon yeterliliğinin alınmasıdır. Öğretmen olmak isteyenler için KPSS’den alınan puanlar 1 yıl süre ile geçerlidir. Bu süre zarfında ataması yapılmayan veya formasyonu olmayanlar tekrar bir dahaki yıl yapılacak sınavlara girmelidir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın