İstiridye Mantarı Nedir? Nasıl Yetiştirilir? Zehirler Mi?

İstiridye mantarı, yenilebilen pleurotus ostreatus türü bir mantardır. İlk kez 1. Dünya savaşında geçimi sağlamak için ekilen bir türdür.

Evre yetiştirmek için hazır kitler satın alınarak uygun koşulların sağlanması gerekmektedir. 10 kg ağaç talaşı, battal boy kalın çöp poşeti ve 250 gram misel denen mantar tohumunu edinmeniz yeterlidir. Bu mantarlar, doğada en çok ağaçların üst kısmını sevmekte çünkü nem, çiğ ve oksijen yukarı bölgelerde daha fazla bulunmaktadır. Evde bu ortamı sağladığınız takdirde yetiştiriciliğini yapmanız mümkündür.

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

İstiridye mantarı evde bazı özel tekniklerle yetişmektedir. Serada yetiştiğinde ortamın oksijenli ve serin olmasına çok önem verilmektedir.

Klimalı, temiz ve havalandırmanın olduğu bir yerde mantarın uygun koşullarda yetiştiğini söylemek mümkündür. Evde yetiştirdiğiniz zaman çöp poşeti, 250 gram mantar tozu ve özel ağaç talaşı almanız gerekmektedir. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilmektedir;

  • Çöp poşetinin içine talaşı koyup ıslatın. Talaşın içine de mantar tohumunu serpin.
  • Üzerine ince tabaka halinde tekrar talaş koyup nemlendirerek tohumları serpin.
  • Üst üste tohumlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın bir yandan da çöp poşeti doldurun.
  • Poşeti balkona alın ve 20 gün ellemeden bekletin.
  • 20 gün sonunda jiletle poşetin kenarına kesikler atmaya başlayın.
  • Kesiklerden 10 gün sonra boşluklardan mantar yetiştiğini görmeniz mümkün.
  • Mantarları topladıkça kesik bölgelere su serpin.
  • Bu hazırladığınız kiti 3 ay kullanmanız mümkün 3 ay sonra yeniden hazırlamanız gerekir.

İstiridye Mantarı Zehirli Olabilir Mi?

Mantarın saklandığı ortamın ne şekilde olduğu zehirli olup olmadığınız etkilemektedir. Normalde bu mantar türü zehirli bir tür değildir ve yenilebilir bir üründür. Eğer sağlıksız koşullarda ve bakteri üretebileceği bir ortamda yetişip saklanıyorsa zehirli olma olasılığı yüksektir.

Hijyene dikkat edilmediği takdirde mantar zehirlenmesi ölümcül olabilmektedir. Mantarı satın alırken çürükçül olup olmadığına da çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi koşullarda sağlıksız bir sonuçla karşılaşabilmeniz mümkündür.

İstiridye Mantarı Nasıl Temizlenir?

Mantarın sapı ve orta kesiminden keserek temizliğe başlanmaktadır. Mantarın üst kısmını hafifçe bastırarak nemli bir bezle silmek gerekmektedir.

Beyaz renkte olan alt yüzey sebze fırçası ile temizlenmektedir. Mantarla kirliyse su dolu kapta bir çalkalamak makuldür ve suyu çekmeden kurutmak gerekmektedir. Mantarları temizledikten sonra hemen tüketmeyecekseniz dondurucuda saklamanız önerilmektedir. Fakat derin dondurucudan çıkardığınız gün hemen tüketmeye mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir.

istiridye mantari nasil temizlenir
istiridye mantari nasil temizlenir

İstiridye Mantarı Yetiştirmek İçin Neler Gerekli?

Kayın tarzı yumuşak dokulu ağaç kütüklerinin matkap ile delinmesinin ardından delinen bölgeye bu mantarın tohumu ekilmektedir. Bunu yapmak için kapalı izolasyonu olan sera veya mantar için özel ayrılmış bir sera edinmeniz gerekmektedir.

Üretim hanelerinde klima, havalandırma ve aydınlatma kurmanız zorunludur. Esasında mantara doğal bir ortam oluşturarak orada yetişmesini sağlamanız mümkündür.

İstiridye Mantarı Tadı Acı Olur Mu?

Bazı türler sahte olan yenmeyen türlerdir ve bunlar acıdır. İçlerindeki toksik maddeler işlendiklerinde dahi ortadan kaybolmadığı için sağlığınızı tehdit edebilmektedir. Normalde istiridye mantarı acı bir gıda değildir.

Mantarın sağlıklı koşullarda yetişmiş olmasına dikkat etmeniz önerilmektedir. Acı olan sahte türler genelde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyerek zehirlenmeye neden olmaktadır. Takibi iyi yapılmış organik mantarları tüketmeniz sağlığınız açısından önemlidir.

Kültür İstiridye Mantarı Zehirler Mi?

Olması gerektiğinden daha sulu ve yumuşak mantarlar zehirlemektedir. Pörsüme ve büzüşme varsa türü fark etmeksizin o mantarın zehirli olduğunu göstermektedir.

Mantar diri durduğu takdirde bozulmadığını anlamanız mümkündür. Mantarın şapkasında kararma meydana geldiyse de bozulmaya başladığını anlamanız olasıdır. Mantarların taze ve sağlıklı koşullarda yetişmiş olmasına çok dikkat etmeniz gerekmekte, sağlığınız açısından hijyen koşullarını takip etmeniz önerilmektedir.

İstiridye Mantarı Ne Kadar Sürede Hasat Edilir?

İlk mantarın ortaya çıkmaya başladığı anda uygun sıcaklık, oksijen ve nem ayarı yapıldığında mantarın yaprak büyüklüğünün 10 cm olması 5-6 gün sürmektedir. İlk mantar, kuluçka döneminden 5-6 gün sonra toplanabilmektedir.

Üreticiler, tüm bu ayrıntılara dikkat ederek hijyenik koşullarda mantarları üretmek durumundadır. Aksi takdirde sağlıklı bir mantar yetiştirme durumu mümkün olmamakta ve usulüne uygun üretim yapılamamaktadır.

İstiridye Mantarı Yetiştirmek Karlı Mı?

Karlı bir yatırımdır çünkü 100 metrekarelik alana yapacağınız 10.000 TL’lik yatırım sonrasında bir ay içinde 12 ve 15 bin arasında kazanç elde etmeniz mümkündür. Yatırımlarınızı bu konuda uzman biriyle görüşerek daha düzenli biçimde yapmanız olasıdır.

Sermayenizi hazırlayarak bu işe girişip yüksek kar elde etmeniz mümkündür. Önemli olan halihazırda bir paranızın olması ve bu işe ilgi duyarak girişim yapmanızdır.

İstiridye Mantarı Yeri Nasıl Olmalı?

Klima, nemlendirme, havalandırma ve ışıklandırma gibi sistemlerin kurulu olduğu bir alanda olması gerekmektedir. Mantar için doğal ortamın oluşturulması son derece önemlidir çünkü normalde ağaçların üstlerinde yetişmeleri uygundur.

Serin, bol oksijenli ve gölgelik yerlerde bu mantarların yetiştiği söylenebilmektedir. Mantarınızı kapalı bir serada yetiştirmeniz mantarın düzenli yetişebilmesi için de ayrıyeten önemlidir. Uygun ortam sağlandıktan sonra sağlıklı ve hijyenik bir gıda üretiminin gerçekleşeceğini söylemek mümkündür.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın