Karragenan Nedir? Nerelerden Elde Edilir? Helal Midir? 2024

Karragenan, kırmızı deniz yosunlarından elde edilen polisakkarit bir maddedir. Kanada, Şili, ABD, Endonezya, Filipinler ve Portekiz’de üretilir. Kırmızı deniz yosununun çeşidine göre karragenan maddesi de değişir.

Toz karragenan, çeşitli gıda maddelerinde ham madde olarak kullanılmaktadır. Sarmal yapılar oluşturan ve yüksek esnekliğe sahip olan bu maddeler, farklı jeller oluşturabildikleri için farklı birçok alanda stabilizatör olarak kullanılır.

Karragenanın Zararları Neler?

Karragenan zararları dendiği zaman, çok fazla spekülasyon mevcuttur. Bu konuda araştırma yapan bazı kişiler, bir zararı olmadığını söylemektedir. Kullanım miktarı olan QS ( istenen etkinin sağlamış olduğu en küçük değerin ifadesi) Türk Gıda Kodeksine göre belirlendiği için kişiler bu maddeyi tüketip, tüketmemekte kararsız kalmıştır.

Ancak unutulmamalıdır ki, hiçbir gıda boyası veya katkı maddesi doğal olup olmaması fark etmeksizin, sağlık açısından zararlı olabilmektedir.

Karragenan Nereden Elde Edilir?

Karragenan, kırmızı deniz yosunlarından elde edilir. Polisakkarit bir maddedir ve günümüzde ABD, Endonezya, Fransa gibi ülkelerde üretilmektedir. Kırmızı deniz yosununun tipine göre karragenan maddesi de değişebilmektedir.

Marcel karragenan Filipinler’de yetişen iki çeşit deniz yosunu örneğidir. Bunlar Iota Karragenanlar, Eucheuma spinosum ve Kappa Karragenanlar Eucheuma cottonii’dir. Toz karragenan, birçok gıda maddesinde hammadde olarak kullanılmaktadır.

Daha farklı amaçlarla kullanılan bu maddeler, oda sıcaklığında farklı biçimlere bürünebildikleri için stabilizatör olarak da kullanılmaktadır.

Karragenan Böceği Nedir?

Karragenan böceği diye bir şey yoktur. Karragenan, deniz yosunlarından elde edilen bir maddedir. Kırmızı deniz yosunlarından (Rhodophyceae sınıfı) ekstrakte edilen doğal bir polisakkarittir. Gıda ve diğer endüstriyel alanlarda jel oluşturucu, kıvam arttırıcı ve stabilize edici özelliklerinden dolayı kullanılır.

Karragenan’ın böceklerle karıştırılmasının sebebikarmin” isimli bir gıda boyasıyla karıştırılmasıdır. Karmin böceği (Dactylopius coccus) olarak da bilinen Cochineal böceğinden elde edilen doğal bir kırmızı renklendiricidir. Karragenan deniz yosunundan, karmin ise böcekten üretilir.

Karragenan Özellikleri

Karragenan özellikleri, kırmızı deniz yosunlarından elde edildiği için gıda ürünlerinde hammadde olarak kullanılabilmektedir. Farklı karışımlar içerisinde özel üretimlere yardımı dokunan karragenan maddesi, yüksek esneklik ve sarmal yapısı nedeniyle farklı sektörlerde stabilizatör olarak kullanılabilmektedir.

Bu maddelerin üretim sırasında yüzey basıncı inceldiği için, eski alışkanlıkları olan tiksotropik aşamaya geri dönerler. Böylelikle, üretim hatlarına kolay pompalanma durumu olur ve devamından sert bir yapıya bürünerek aşamalarını tamamlarlar.

Karragenan Çeşitleri Neler?

Karragenan Çeşitleri

Karragenan çeşitleri, kırmızı deniz yosunlarından elde edilen gıda maddesidir. Bu madde jelleşme özelliği nedeniyle stabilizatör, yani gıda boyası olarak da kullanılmaktadır. Kimi uzmanlar bunun oldukça zararsız olduğunu söylerken, kimileri ile dikkat edilmesi gerektiğini söylemektedir.

Bu maddeler gıda sanayisinde oldukça farklı şekillerde kullanıldığı gibi farklı türleri de mevcuttur. Kappa karragenan, lota karragenan, lambda karragenan buna örnektir. Birincisi, sert ve katı jel oluşturduğu için daha güçlü ve dinamik bir yapıya sahiptir.

Sıcak suda tamamen çözünmesi de en dikkat çekici özelliğidir. İkincisi yumuşak jel oluşturur ve donma, çözülme gibi durumlarda yapısını koruyarak bozulmayı önler. Sonuncusu, jel yapısı oluşturmaz ve soğuk suda çözünür.

Karragenan Helal Mi?

Karragenan üzerine oldukça farklı tartışmalar yapılmaktadır. Bunlardan birisi helal olup olmadığı ve güvenilir bir ürün olup olmadığı şeklindedir. Bazı uzmanlar bu maddenin gönül rahatlığı ile tüketilebileceği ve oldukça zararsız olduğunu söylerken, bazıları katkı maddesi içeren hiçbir gıdanın tüketilmemesi gerektiğini söylemektedir.

Genel bir kanı olmamakla birlikte, yorumlara bakıldığı zaman karragenan’ın helal sertfikası verilmediği görülmektedir.

İlgili İçeriklerimiz:

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın